Tunturisuden sivut

Tonttu Joulupeikot

Tonttujen yhteydessä ei voi olla muistamatta myös peikkoja. Peikkoja pidetään yleensä tonttuihin verrattuna ilkeinä ja tyhminä. He ovat usein isoja, jopa jättiläisiä, tai sitten kääpiöitä. Levinneisyysalue: Suomi, Ruotsi, Norja, Venäjä ja Siperia.

Peikot ovat uskomusten mukaan typeriä, alkeellisia, herkkäuskoisia ja samalla epäluuloisia, useinkin tavattoman rumia olentoja. Heillä on kurkunmuotoinen nenä ja karvainen häntä, he ovat hirvittävän vahvoja ja nopeita ja löyhkäävät pahasti. Heillä on usein asunnossaan arkuittain varastettuja rahoja ja koruja, joilla he leikkivät tuntikausia yhteen menoon. Peikkojen ihonväri on kellanruskea ja heillä on pitkä, musta ja likainen tukka ja karvoitus.

Peikot ovat usein katkeroituneita, kun kukaan ei heistä heidän omasta mielestään tykkää - ja siksi he vetäytyvät elämään jopa erakkoina, hyvin piilossa. Hyvin tavallinen peikon asumus on luola, peikonluola, jonkin suuren vuoren kallioisessa kyljessä. Peikot eivät tule yleensä tonttujen tapaan asumaan ihmisten rakennuksiin, kuten riihiin ja saunoihin, taikka aittoihin. Peikkojen elämästä tiedetään paljon vähemmän, kuin tonttujen elämästä, heidän piilottelunsa vuoksi.

Kuvissa oikealla joulupeikot hymyilevät ystävällisesti melko pitkine nenineen. Joulupeikot ovat peikkojen joukossa oma lukunsa ja melkoinen poikkeus. He ovat melko ystävällisiä, usein aika hauskoja ja erityisesti joulun aikana siisteyttä rakastavaisia. He ovat myös säästäväisiä ja varsin varakkaita. Toiset peikot kadehtivat joulupeikkoja, koska heidän mielestään joulupeikkojen elämä on liiankin ihanaa ja mukavaa.

Peikkotonttu

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Salva Barbera


Norjalainen peikko

Joulupeikkoja kesällä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Alison Oddy


Joulupeikko
Joulupeikko

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva ylempänä, Copyright Chris Wild
*Kuva alempana, Copyright Photo by Gwen Harlow

Vuorenpeikot

Vuorenpeikkojen maine peikkokunnassa on niin suuri, että heidät on syytä esitellä lyhyesti myös. Enintään 30 cm pitkiä pikimustia pikkumiehiä, joilla on pienehkö, likaisenvärinen suippolakki. He ovat selvästi pahansuopia eivätkä mitenkään salaile ilkeitä mielialojaan. Jos jossakin kuolee ihminen, he näyttäytyvät pelkkää pahuuttaan talonväelle. He ovat ahneita kullalle ja hopealle ja yrittävät usein houkutella tonttuja luovuttamaan niitä heille. Heillä on useimmiten pieni lapio mukanaan. Asuinpaikkana yksinomaan laajat metsät, joista he lähtevät ryöstöretkilleen.

Rölli

Rölli-peikko on Suomen suosituin satuhahmo. (Kuva: Matila Röhr Productions). Rölli on näyttelijä Allu Tuppuraisen vuonna 1985 luoma peikkohahmo, joka seikkaili omassa televisiosarjassaan. Rölli on kuin kuka tahansa peikko ? täynnä kepposia, säikyttelemistä ja kiusantekoa. Hän inhoaa peseytymistä, pussaamista ja kaikkea kaunista.

Joulupeikot

Joulupeikot

Joulupeikkojen asuintalo

Kuvassa yllä tuntureiden katveessa, metsän piiloissa uinuva joulupeikkojen talo. Joulupeikot ovat mukavuutta rakastavaisia ja asuvat vastoin yleisiä uskomuksia aina nykyaikaisesti rakennetuissa, lämpimissä hirsitaloissa. Tämän joulupeikkojen talon pääsi eräs ihminen pitkän vaanimisen jälkeen salaa kuvaamaan. Talon tarkempaa osoitetta ei voida kertoa, jotta joulupeikot saavat elää omassa rauhassaan - mutta se sijaitsee melko lähellä Korvatunturia.

Joulupeikot Korvatunturilla

Korvatunturilta on tavattu peikkojen jättämiä jälkiä ja joskus illan pimentyessä kaukaa Korvatunturin takaa on joku kuullut joskus surullista valitusta, ikäänkuin yksinäisen peikon nyyhkettä ja huokailua. On kyllä kuultu myös kumeaa naurunhohotusta, etenkin juuri joulun aikaan! Joka tapauksessa kaikki peikotkin viettävät joulua! Ja joulupukki muistaa jouluna myös peikkoja - sillä jouluna kaikilla on hyvä tahto ja silloin peikotkin ovat kiltteinä.

Peikkotonttu

Liikaa jouluolutta nauttineen hiprakkaisen nissetontun kasvot punoittavat ja jokunen hammaskin puuttuu, eli ei ole muistettu pestä säännöllisesti hampaita ja käydä hammaslääkärissä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Camilla Hoel

Tanskalainen nisse-peikkotonttu

Tanskalaisilla on omat nissetonttunsa. Nisset uurastavat työssään maatiloilla ja he ovat perinteisesti usein aika rohmuisen näköisiä, vaikka ovat kuitenkin ehdottomasti kilttejä. Kuvassa yllä, nissen punakasta nenästä näkee, että nisse on tehnyt paljon ulkotöitä, ja iho on siksi punakoitunut. Ehkä jouluolutkin on maistunut hieman liian hyvin nisselle, mutta jouluhan on vain kerran vuodessa.

Peikkotonttu

Norjan nisse-tontut eivät muistuta olemukseltaan peikkoja, vaikka omaavatkin niidenkin ominaisuuksia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Kongsvinger Kommune
Joulu
Tunturisuden sivut