Joulu
Tunturisuden sivut

Kuvassa Joulusaarella elävä lintu, kiinanhuitti (Zapornia fusca).

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright, Photo by © KHUSHBOO & RAHUL SHARMA
*Photo used with permission.

Joulusaaren joulu Joulusaari - Christmas Island

Intian valtamerellä sijaitsee koralliriuttojen ympäröimä Joulusaari. Sitä peittävät sademetsät ja sen taivaalla lentelee eksoottisia lintuja, kuten joulusaarenfregattilintu. Saaren nimen kohdalla voi hetken aikaa ihmetellä, että mistähän kummasta tälle kuumalle paratiisisaarelle on annettu näin jouluinen nimi. Nimensä Joulusaari sai siitä yksinkertaisesta syystä, että kapteeni William Mynors saapui saarelle juuri joulupäivänä, 25.12. vuonna 1643 - ja antoi sille nimeksi Christmas Island.

Saari on nykyisin Australialle kuuluva territorio ja siellä ovat voimassa Australian lait. Joulusaarelta alkuperäisväestö puuttuu täysin. Sen nykyisistä asukkaista, joita on noin 1 500, suurin osa on kiinalaisia. Joulusaaren ei kovin kauniiseen historiaan kuuluvat Britannian siellä tekemät ydinasekokeet vuosina 1952-1962. Sotilaista, jotka tuolloin kokeiden aikaan olivat saarella, on elossa vielä liki tuhat.

Postitoimisto

Joulusaaren postitoimisto joulukuussa 2017.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Stefan Krasowski


Joulusaaren mallinuket

Joulusaaren mallinuket jouluasuisina. Näillä trooppisten meriseutujen paratiisisaarilla joulua viettävätkin yleensä vain turistit, ja mallinuket.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva mallinukeista Copyright Dick Pountain


Rapukyltti

Lokakuun lopulta joulukuulle miljoonat joulusaarenmaataskuravut ovat liikekannalla ja liikenneopasteet kertovat, mitkä tiet on rapujen vuoksi kokonaan suljettu.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © David Stanley

Joulusaaren maataskurapujen joukkovaellus

Vain Joulusaarella ja Kookossaarilla elää endeemisenä punainen rapulaji, joulusaarenmaataskurapu (Gecarcoidea natalis). Joulusaarella nämä ravut lähtevät kerran vuodessa joukolla vaeltamaan kohti rannikkoa. Suuren osan vuodesta ravut elävät lehtikerrosten alla maakoloissaan ja syövät mätäneviä lehtiä. Kun monsuunisateet alkavat ja ilman täyttää kosteus, tulevat ravut esiin piiloistaan ja lähtevät vaeltamaan lisääntymismatkalleen rannikolle. Vaellus onnistuu vain monsuunisateiden myötä tulevan kosteuden ansiosta, sillä muuten rapujen kosteutta vaativat kidukset kuivuvat ja ne tukehtuvat.

Vaelluksellaan ravut etenevät punaisena mattona, joka pitää sisällään kymmeniä miljoonia rapuja. Kun muninta meriveteen on ohi, palaavat ravut takaisin piiloihinsa.

Brittien talo

Brittien saarelle rakentama hallintotalo, jossa on nykyisin historiallinen näyttely.

Tykki

Kuuden tuuman tykki asetettiin Joulusaaren puolustukseen vuonna 1940. Sillä ei kuitenkaan koskaan ammuttu ainuttakaan kertaa, sillä saari antautui japanilaisille.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © David Stanley

Maailman Joulusaaria

Edellä esitellyn Joulusaaren lisäksi maailmassa on muitakin paikkoja ja saaria, joiden nimenä on Joulusaari.

Nova Scotian provinssissa Kanadassa on paikka, jonka nimi on Christmas Island - tosin se ei ole lainkaan saari, vaan kylä, eikä sillä ole mitään tekemistä joulun kanssa. Sen nimi juontaa juurensa kylän perustajiin kuuluneen perheen sukunimestä.

Tasmanian ja Australian mantereen välissä on vielä kaksi Joulusaarta, Christmas Island ja Little Christmas Island. Niiden nimille ei tunneta mitään historiallista selitystä, mutta ilmeisesti kalenteri on inspiroinut niiden nimeäjää, koska Christmas Island sijaitsee Uuden vuoden saaristossa (New Year Island Group).

Merkittävä joulusaari on myös Kiritimati:

Tunturisusi Kiritimati.

Joulusaari

Näkymä Joulusaarelta, lomailijan uima-altaan ääreltä kohti Intian valtamerta. Kuvattu 30.12.2017, joten tällaiselta Joulusaarella näyttää joulun aikaan.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © OzzRod
*Photo used with permission.


HMAS Broome

Australian Kuninkaallisen laivaston(Royal Australian Navy) HMAS Broome, Flying Fish Coven edustalla valmiina palvelukseen. HMAS Broome kuuluu Armidale-luokkaan, joka on Australian laivaston neljäntoista aluksen muodostama vartiolaivaluokka.

Flying Fish Cove on suurin asutus Joulusaarella. Sen asukasluku on 700, mikä on noin kolmannes saaren koko väestöstä.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © OzzRod
*Photo used with permission.