Tunturisuden sivut

Hauskaa joulua Joulun tietovisaa

Kysymysten vaikeustasot on merkitty tähdillä.
* yksi tähti, helppo
** kaksi tähteä, keskivaikea
*** kolme tähteä, vaikea

1) Jeesuksen syntymäpaikka *

Vietämme Joulua Jeesuksen syntymän kunniaksi. Missä Jeesus syntyi? Valitse oikea vaihtoehto:

1) Nasaret.
2) Betlehem.
3) Jerusalem.
4) Kapernaum.Jouluvisa

2) Joulukuusi **

Missä maassa alkoikaan joulukuusen perinne? Valitse oikea vaihtoehto:

1) Suomi.
2) Ruotsi.
3) Yhdysvallat.
4) Saksa.Joulutonttu

3) Joululaulut ***

Erästä hyvin tunnettua amerikkalaista joululaulua ei alunperin tarkoitettu joululauluksi. Mikä tämä joululaulu on? Valitse oikea vaihtoehto:

1) Talven ihmemaa.
2) Valkea joulu.
3) Kulkuset.
4) Pikkuoravien joululaulu.


4) Tonttu Toljanteri **

Tonttu Toljanteri oli Yle TV2:n joulukalenteri vuosina 1998 - 2013. Kuka esittikään Tonttu Toljanteria? Valitse oikea vaihtoehto:

1) Pirkka-Pekka Petelius.
2) Lasse Pöysti.
3) Vesa Vierikko.
4) Kunto Ojansivu.Joulupukki

5) Suomen virallinen joululaulukaupunki **

Kaikki Suomen kaupungit ovat joulun aikaan myös joululaulukaupunkeja, mutta eräs kaupunki on sitä ihan virallisestikin - mikä? Valitse oikea vaihtoehto:

1) Turku.
2) Naantali.
3) Rovaniemi.
4) Nurmes.

6) Neitsyt Maria ratsailla **

Neitsyt Maria liikkui ratsain joulun alla kohti Betlehemiä. Millä eläimellä hän ratsasti? Valitse oikea vaihtoehto:

1) Alpakka.
2) Aasi.
3) Kameli.
4) Härkä.Jouluvisa

7) Kodittomien joulujuhla *

Helsingin Messuhallissa on vuodesta 1954 lähtien järjestetty Kodittomien Joulujuhla. Tätä joulujuhlaa järjesti vuosikymmenten ajan eräs Suomen kansan rakastama hyväntekijä. Kuka hän oli? Valitse oikea vaihtoehto:

1) Toivo Pursti.
2) Jaakko Kursti.
3) Veikko Hursti.
4) Paavo Metwursti.


Joulutonttu

8) Pikkujoulut **

Milloin on maassamme virallisesti pikkujoulupäivä? Valitse oikea vaihtoehto:

1) Marraskuun viimeisenä lauantaina.
2) Ensimmäisenä adventtina.
3) Joulukuun ensimmäisenä päivänä.
4) Joulukuun ensimmäisen viikonlopun lauantaina.Joulutonttu

9) Joulutunturi ja Joulujärvet ***

Lapista löytyvät Joulutunturi ja Joulujärvet. Missä ne sijaitsevat? Valitse oikea vaihtoehto:

1) Kittilä.
2) Sodankylä.
3) Inari.
4) Muonio.Joulutonttu

10) Kusipojat ***

Kusipojatkin on jouluperinnettämme. Mitä ne ovat? Valitse oikea vaihtoehto:

1) Kuusipoikia, kirjoitusvirheellä.
2) Pieniä, rätiseviä kynttilöitä.
3) Joulutonttuja nurkan takana.
4) Saamelaisten nimitys nuorille poroille, jotka eivät vielä kykene juoksemaan täyttä poronkusemaa.

Jouluvisa

Hauskaa joulua Jouluarvoituksia

1) Pyylevä, hyvin lyhyt, valkopartainen tonttu työskentelee korkean tunturitalon ylimmässä kerroksessa Korvatunturilla. Päivittäin saapuessaan töihin hän kävelee 500 askelmaa ylhäälle pajaansa. Häntä ahdistaa kovin, koska hän ei haluaisi kiivetä askelmaakaan. Illalla tonttu ottaakin hissin ja huristelee sillä nopeasti ja helposti takaisin alas. Hissi on ollut yli 500 vuotta toimintakuntoinen ilman häiriöitä. Miksi ihmeessä pyylevä valkopartainen tonttu tekee päivittäin tällä tavalla, että ei myös nouse hissillä?2) Jos joulun aikaan pimeys ja kaamos ahdistaa, kannattaa seisoa poron takana. Mutta miksi?3) Mikä on joulukynttilöiden ammattitauti?4) Eukko oli hiihtelemässä Korvatunturilla, kun hänen vastaansa tuli yllättäen lauma susia. Eukkopas alkoi siinä samassa nauraa ihan katketakseen! Mutta miksi?5) Tiedätkö, kuinka kauan aikaa elikään maailman vanhin tonttu?


6) Mikä on tämä jouluesine: itse alasti, vaatteet sisällä? Samaa voi kysyä myös näin: iho päällä, paita alla, paidan päässä päivänpaiste? Samaa voi kysyä vielä näinkin: valkean syö, mustan purkaa?7) Mitä sellaista on joulukuussa, mitä ei ole missään muussa kuukaudessa?8) Mitä on sekä neulassa, usein ovessakin ja aina joulupukin päässä?Jouluvisa

Bonuskysymys: tunnetko joulukuun nimipäivät?

Alla annetaan vihjeitä nimipäivistä, joita juhlitaan joulukuussa. Sinun tehtäväsi on vihjeen perusteella tietää taikka arvata oikea nimi. Aloitetaan helpolla:

1) Tämä nuorukainen tuo Joulun ihan tupaan asti?2) Tämän nimisiä olivat ensimmäiset ihmiset?3) Tämän tytön nimi päättyy siihen, jonka avaamme kun astumme sisään?


4) Nämä kaksi neitokaista anovat ja unelmoivat samana päivänä?5) Tämän tytön nimi on kehoitus?6) Tämä karjalainen nimi tarkoittaa kukkasta kaimansa marttyyri Eugenian mukaan?Jouluvisa

Joulupukin univajeet?

Joulupukki joutui jouluviikolla urakoimaan lahjojen kanssa pajallaan niin, että hän ei ehtinyt viiteen päivään laisinkaan nukkumaan. Mutta miten ihmeessä hän ei ollut laisinkaan väsynyt?

Hauskaa joulua Kompakysymyksiä

1) Miksi joulunakaan ei koskaan sada lunta kahta päivää perätysten?2) Mitä kaikkea ihmiset joulunakin tekevät yhtä aikaa?Jouluvisa

3) Joulupukki jakaa viidelle lapselle lahjasäkistään viisi omenaa siten, että kukin lapsista saa yhden omenan. Lahjasäkkiin jää kuitenkin yksi omena. Miten se on mahdollista?4) Mihin joulupukin esittämään kysymykseen ihminen ei voi koskaan vastata myöntävästi?


5) Joulupukki palasi lahjojen jakomatkaltaan kohti Korvatunturia ja tiellä häntä vastaan tuli yhdeksän tonttua. Jokaisella tontulla oli selässään kahdeksan säkkiä, joissa oli seitsemän kissaa. Montako elävää olentoa oli matkalla Korvatunturille?

Joulupukeille on briteissä oma koulunsa "Santa School", jossa he oppivat mm. sanomaan Hyvää Joulua viidellätoista eri kielellä. Kuvassa yksi innokkaista oppilaista.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © TaylorHerring


6) Joulupukki saa paljon kirjeitä ja joskus tontut helpottavat hänen urakkaansa ja lukevat hänelle lasten kirjeitä ääneen. Mikä on se ihmesana, jonka jokainen tonttukin aina lukee väärin?7) Perhe meni joulusaunaan ja oli vastatuuli. Kun he palasivat saunasta, niin tuuli ei ollut kääntynyt, mutta siltikin taas tuuli vastaan! Miten tämä oli mahdollista?8) Kuinka pitkä matka joulupukilla on Korvatunturilta Mikkeliin?9) Joulupukki katseli syvämietteisenä jouluyönä tähtitaivasta - ja pohdiskeli mielessään, mihin avaruus päättyykään? Tiedätkö sinä sen?


Jouluvisa

10) Montako kertaa voit haukata puolen kilon joululimpusta?11) Joulupukin kukkopas muni munasen Ruotsin ja Suomen rajalla - mutta tarkkaan ottaen, kumman maan puolelle muna pyörähti?12) Koska joulupukki joutuu kulkemaan ristiin rastiin pitkin Suomea, niin kerran häneltä kysyttiin, että kumpia maassamme on enemmän - ylä- vaiko alamäkiä? Tietäisitkö sinä vastauksen tähän vaikeaan kysymykseen?13) Joulupukilla oli yhdessä kontissa 32 lahjaa ja toisessa kontissa peräti 65 lahjaa - kolmannen kontin hän oli jättänyt Korvatunturille. Montako joulukonttia pukilla oli mukanaan?Hauskaa joulua Joulua odotellessasi testaa hoksaamistasi myös yleisten arvoitusten ja kompakysymysten parissa!