Joulu
Tunturisuden sivut

Kuvassa yllä, kuvan ylälaidassa ihan keskellä Mount Saint Nicholas, Glacierin kansallispuisto, Montana, Yhdysvallat.

Kuvassa oikealla Vigil Peak ja sen oikealla puolella, kuvan oikeassa reunassa Battlement Mountain. Hieman vasemmalle Mount Saint Nicholasista, taaempana on lumipeitteinen Mount Grant. Kuvan vasemmassa reunassa ovat Statuary Mountain ja sen vasemmalla puolella, ihan vasemmassa reunassa Church Butte.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Steve

Joulun ja Joulupukin vuoria

Maailmalla on lukuisia vuoria, joiden nimissä on mukana joulu, taikka joulupukin esi-isä Pyhä Nikolaus. Sivun yläreunan kuvassa on Glacierin kansallispuistossa, Montanassa, Yhdysvalloissa sijaitseva Pyhän Nikolauksen mukaan nimetty vuori, Mount Saint Nicholas.

Jouluvuoria (Christmas Mountain/Christmas Mountains) on maailmassa useita muitakin, mm. Idahossa, Wisconsinissa, Texasissa ja Alaskassa. Minnesotan suunnalla on myös Christmas Lake, eli Joulujärvi.

Kaksi Pyhän Nikolauksen vuorta ja kaksi jouluvuoristoa

Tällä sivulla on esittelyssä kaksi Pyhän Nikolauksen vuorta ja kaksi Jouluvuoristoa ja ne ovat:

Mount Saint Nicholas - Pyhän Nikolauksen vuori - Glacierin kansallispuisto, Montana, Yhdysvallat.

Saint Nicholas Peak - Pyhän Nikolauksen vuori - Alberta, Brittiläinen Kolumbia, Kalliovuoret, Kanada.

Christmas Mountains - Jouluvuoret - Big Bend National Park, Teksas, Yhdysvallat.

Christmas Mountains - Jouluvuoret - Kanada.

Mount Saint Nicholas

Mount Saint Nicholas - Pyhän Nikolauksen vuori

Mount Saint Nicholas Glacierin kansallispuistossa erottuu muotonsa puolesta selkeästi muusta, ympäröivästä vuoristosta. Korkeutta vuorella on merenpinnan tasosta 2 859 metriä.

Sen varsinainen huippu kohoaa ympäristöstään osin pystysuorin seinämin 749 metrin korkeuteen. Erittäin vaikeasti noustava huippu houkuttelee puoleensa vuorikiipeilijöitä, jotka kykenevät kohtaamaan kiipeämisen myötä tulevat suuret haasteet ja vaarat.

Pyhä Nikolaus - vuorikiipeilijöiden suojeluspyhimys

Pyhä Nikolaus - (n. 270 - n. 342) - Turkkilainen Myran piispa, katolisen ja ortodoksisen kirkon pyhimys, joulupukin esi-isä. Pyhä Nikolaus esiintyy vuorten nimissä usein siksi, että hän on vuorikiipeilijöiden suojeluspyhimys.

Christmas Mountains - Jouluvuoret

Kanadassa sijaitsevat myös osana Appalakkeja taikka niiden alavuoristona Christmas Mountains, eli Jouluvuoret. Ne löytyvät New Brunswickin pohjoisosista. New Brunswick on provinssi Kanadan itärannikolla.

Vuonna 1964 Arthur F. Wightman nimesi näiden vuorten kymmenen huippua joulun mukaan. Yksi huipuista on North Pole Mountain, Pohjoisnavan vuori ja toinen huipuista on Mount St. Nicholas, eli Joulupukin vuori.

Kahdeksalla muulla huipulla on joulupukin porojen nimet ja ne ovat: Mount Dasher, Mount Dancer, Mount Prancer, Mount Vixen, Mount Comet, Mount Cupid, Mount Donder ja Mount Blitzen.

Nämä joulupukin porojen nimet on otettu Clement Clarke Mooren vuonna 1823 kirjoittamasta runosta A Visit from St. Nicholas. Tämän runon kirjoittamisen jälkeen joulupukin poroihin on lisätty vielä yhdeksäskin poro, Rudolph the Red-Nosed Reindeer, eli Petteri Punakuono. Tämän kaikkein kuuluisimman poron nimeä ei kuitenkaan ole lisätty Jouluvuorten huippujen nimistöön.

Jouluvuoret saivat kauan elää omaa neitseellistä elämäänsä, kunnes 1990-luvulla Repap puunjalostusyritys alkoi kaataa niiltä metsiä sileäksi. Tätä edelsi vuosien taistelu, jossa luontoa ja sen eläimistöä suojelevat tahot pyrkivät estämään hakkuut, tässä kuitenkin epäonnistuen. Suomellakin on oma osansa Jouluvuorten tapahtumissa. Vuonna 2000 suomalainen UPM-Kymmene osti Repapin, jatkaen hakkuita Jouluvuorilla. Tällöin suuri osa vuorten vanhoista metsistä oli jo kaadettu ja iäksi kadonnut. Vuodesta 2009 hakkuita vuorilla on jatkettu norjalaisten toimesta.

Mount Saint Nicholas

Mount Saint Nicholas - Pyhän Nikolauksen vuori - Glacierin kansallispuisto, Montana, Yhdysvallat. Korkein huippu ihan kuvan keskellä on Mount Saint Nicholas. Kuvausajankohta 15.6.2013.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Steve

Mount Saint Nicholas

Mount Saint Nicholas - Pyhän Nikolauksen vuori - Glacierin kansallispuisto, Montana, Yhdysvallat. Korkein huippu ihan kuvan keskellä on Mount Saint Nicholas. Kuvausajankohta heinäkuun ilta vuonna 2012. Kesän myötä lumet ovat huipuiltakin kadonneet.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Mark Smith


Kanadan joulu

Saint Nicholas Peak - Pyhän Nikolauksen vuori - Alberta, Brittiläinen Kolumbia, Kalliovuoret, Kanada. Kuvassa yllä Saint Nicholas Peak, joka sijaitsee Kalliovuorilla, Kanadassa. Vuori on kahden luonnonpuiston alueella, nämä puistot ovat Banff National Park ja Yoho National Park, Albertassa ja Brittiläisessä Kolumbiassa.

Vuorella on korkeutta 2 938 metriä merenpinnasta. Ensimmäisinä vuorelle nousivat vuonna 1930 J.M. Thorington ja P. Kaufmann. Nimensä vuori on saanut siitä, että jokin sen kallioista muistuttaa joulupukkia.

All Rights Reserved
*Kuva Copyright © Ron Caves
Photo used with permission.


Saint Nicholas Peak - Pyhän Nikolauksen vuori

Saint Nicholas Peak - Pyhän Nikolauksen vuori - Alberta, Brittiläinen Kolumbia, Kalliovuoret, Kanada.

All Rights Reserved
*Kuva Copyright © 2014 Erika Szabo
Photo used with permission.


Saint Nicholas Peak

Saint Nicholas Peak - Pyhän Nikolauksen vuori - Alberta, Brittiläinen Kolumbia, Kalliovuoret, Kanada.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © *Andrea B
Photo used with permission.


Christmas Mountains

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © turcottes78

Christmas Mountains - Jouluvuoret - Big Bend National Park, Teksas, Yhdysvallat

Teksasin aavikoiden vuorilla sijaitsevien Jouluvuorten korkein huippu on 1 746 metriä merenpinnan yläpuolella.

Miten nämä kuumassa autiomaassa sijaitsevat vuoret saivat näin jouluisen nimen. Yhden legendan mukaan vuorten lukuisat huiput muistuttavat kuin joulukuusia. Toisen legendan mukaan oli perhe, joka kiipesi vuorten huipulle viettämään kiitospäivää. He joutuivat siellä vihaisen hirvilauman ympäröimiksi, ja pääsivät pakenemaan vasta jouluna - siitä tuli nimi Jouluvuoret.

Teksasin Jouluvuorilla on takanaan värikäs omistushistoria. Vuorilla on ollut useampiakin, yksityisiä omistajia, mutta ne ovat nykyisin Teksasin hallussa. Vielä vuonna 2007 Teksas yritti myydä vuoret pois omistuksestaan, mutta se herätti kansalaisissa niin laajaa vastustusta, että hankkeesta luovuttiin.

Vuoristot Maailman suurimmat vuoristot.