Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä joulupukin kylä Kanadassa. Kylässä näyttää olevan varsin vilkasta myös kesäaikaan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Emmanuel Huybrechts


Tunturisusi Ylin kuva.

Kanadan joulu Joulu Kanadassa

Karhut ja sudet vaeltavat maailman toiseksi suurimman valtion erämaissa - se on jäätiköiden, hedelmällisten preerioiden ja runsaiden vesistöjen maa, Kanada. Kanadan pääkaupunki on Ottawa, ja sen muita suuria kaupunkeja ovat Calgary, Edmonton, Montréal, Québec, Toronto, Vancouver ja Winnipeg.

Ilmastollisesti ja maantieteellisesti Kanada on äärimmäisyyksien maa. Lämpötilat vaihtelevat -60 ja +30 asteen välillä. Miltei neljä viidesosaa tästä valtavasta maasta on asumatonta.

Kanadan joulua

Jouluparaatissa Vancouverissa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Sherwood411


Suurin osa maan 36 miljoonasta asukkaasta on syntyperältään brittejä tai ranskalaisia, lisäksi ovat intiaanit, inuitit ja lukuisat muut maahan muuttaneet kansallisuudet. Viralliset kielet ovat englanti ja ranska.

Kanadalaiset tutustuivat joulupuuhun vuonna 1781, jolloin saksalaisjoukot auttoivat brittiarmeijaa puolustamaan Kanadaa Amerikan vallankumouksellisilta. Yleistä mielialaa kohottaakseen kenraali Riedesel järjesti vaimonsa avustuksella joulujuhlan ja paikalle tuotiin perinteinen saksalainen joulukuusi koristeineen, lahjoineen ja kynttilöineen.

Kanadan joulutonttu

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Kanadan joulutontusta - The Toronto Santa Claus Parade 2013 - Copyright © Flickr/Eric Parker


Kanadan joulutonttu

Joulua vietetään joulupäivänä

Kanadassa jouluaattona kaupat ovat vielä auki ihan iltaan saakka. Varsinainen joulun juhlapäivä on sitten joulupäivä. Joulukirkossakin käydään aamuvarhain. Joululahjat löytyvät joulupäivän aamuna joulukuusen alta, jonne ne on joulupukki edellisenä yönä tuonut savupiipun kautta. Myös täpötäynnä erilaista tavaraa ja lahjaa olevia joulusukkia saavat kanadalaiset jouluilokseen. Monikulttuurisessa maassa jotkut juhlivat joulua vasta loppiaisena.

Joulupäivällistä Kanadassa syödään joulupäivänä, iltapäivällä. Jotkut jakavat lahjatkin vasta illalla, tämän jouluaterian jälkeen. Jouluaterialla syödään kalkkunaa, kinkkunaa, laatikoita ja lukematon määrä muita ruokalajeja, kunkin perheen tapojen ja tottumusten mukaan.

Amerikkalainen joulu kanadalaisin sävyin

Kanadalaisten joulu on melko tyypillinen amerikkalainen joulu. Vaikutteensa joulunviettoon Kanada on saanut luontevasti naapuristaan, Yhdysvalloista. On luonnollista, että naapurimaiden joulunviettotavat ovat muotoutuneet aikojen myötä varsin samanlaisiksi. Toki erilaisilla kansallisuuksilla ja kieliryhmillä on omia, alueellisia joulutapojaankin. Juuri Kanadassa erilaisen kulttuuritaustan omaavilla joulunvieton traditiotkin voivat olla hyvin monenlaiset. Joulutapojen taustalla ovat esimerkiksi ranskalaiset, englantilaiset, irlantilaiset ja saksalaiset joulutraditiot.

Tyypillisimmillään kanadalaiset joulun vieton perinteet ovat hyvin samankaltaisia kuin Yhdysvalloissakin. 1700-luvulla Amerikan puolelta Kanadaan muuttaneet saksalaiset toivat mukanaan näitä jouluisia perinteitään. Kanadan jouluun liittyvä erikoispiirre ovat kuitenkin eskimoiden harjoittamat perinteet ja uskomukset talven pimeimmän ajan juhlintaan liittyen.


>

Kanatan Jouluparaati 2016. "Kanata" ei ole kirjoitusvirhe, vaan Kanadassa on Kanata, joka on Ottawan iso esikaupunkialue.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © OlympiaGymDad

Jouluperinteitä

Eräänlaisia nuuttipukkeja taikka pikkupukkeja liikkuu myös Kanadassa. Nova Scotian ja Newfoundlandin pienissä kylissä on joulun alla liikkeellä perinteisesti pieniä naamioituneita ryhmiä, jotka ovat liikkeellä parin viikon ajan, joskus jo ennen joulua. Nämä ryhmät kuljettavat mukanaan jouluiloa ja joulun sanomaa ovelta ovelle, ja saavatpa vaivojensa palkaksi karkkia sieltä ja muuta herkkua tuolta. Pukkiryhmät pitävät liikkuessaan melkoista ääntä ja mekkalaa, joten heidän tulonsa sekä näkyy että kuuluu. Ovilla ihmiset yrittävät arvailla, kuka on piilossa kunkin naamion takana.

Joulu on kuitenkin yleisesti ottaen kanadalaisille aikaa perheen kanssa olemiseen, matkusteluun, ostosten tekoon ja kodin koristeluun. Kanadassa välimatkat ovat suuria, joten perheiden kokoontuminen voi tietää jouluna pitkiä matkustuksiakin.

Kanadassa kodit koristellaan jouluksi joulukuusin, valoin ja koristein mitä upeimmin ja runsaimmin tavoin. Joulukoristelussa voidaan mennä jopa ihan yltiöpäisyyksiinkiin joulun myönteisessä hengessä, ja talot hehkuvat ja välkkyvät joulua niin sisällä kuin ulkonakin. Amerikkalaisen omakotitalon koristuksina katollakinhan saattaa olla luonnollisen kokoisia poroja ja joulupukki.

Kylmää ja lunta

Kanadassa valkean joulun mahdollisuus on suuri. Esimerkiksi Winnipegissä, jota pidetään yhtenä maailman kylmimmistä kaupungeista, valkean joulun todennäköisyys on 98 prosenttia.

Hauskaa joulua

Hauskaa joulua All Rights Reserved
*Kuva jouluparaatista, Copyright © Canuck with a camer
Photo used with permission.


Victoria

Kuvassa Victorian jouluvaloja jouluaatonaattona, 23.12.2017. Victoria on Brittiläisen Kolumbian provinssin pääkaupunki Kanadassa.

Vancouverinsaarella sijaitseva Victoria on hyvin kaunis kaupunki ja suosittu turistikohde. Kaupungissa on 80 000 asukasta ja sitä ympäröivässä metropolissa on 360 000 asukasta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Gord McKenna


Kanadan joulu

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Stuart

Viktoriaanisen arkkitehtuurin kauneutta

Kuvassa on Rue du Square St. Louis - Montréal, Quebec - jouluaattona 24.12.2017. Rakennus edustaa tyyliltään viktoriaanista arkkitehtuuria, ja se saa nimensä Ison-Britannian ja Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Viktorian (1819 - 1901) mukaan. Kuningatar Viktoria oli Brittiläisen imperiumin hallitsijana vuodesta 1837 kuolemaansa, vuoteen 1901 saakka. Eri puolille maailmaa levinnyt viktoriaaninen arkkitehtuuri oli erityisen suosittua Yhdysvalloissa ja Kanadassa vuosina 1860 - 1900.

Vaikka viktoriaanisella arkkitehtuurilla onkin erityisiä, vain sille ominaisia piirteitä, sisältää se kuitenkin monia erilaisia arkkitehtuurisia tyylejä ja tarkoittaa ensisijaisesti sitä, että talo on rakennettu viktoriaanisella aikakaudella.

Koristeellisia ikkunanpuitteita ja leskentasanteita

Viktoriaanisen tyylin mukaan rakennettiin sekä suuria kivitaloja, että myös omakotitaloja ja rivitaloja, jollainen on kuvassa. Tässä hyvin kauniissa, kolmikerroksisessa rivitalossa jokaisella asunnolla on oma rappunsa. Rivitalon ikkunanpuitteet on toteutettu viktoriaanisen tyylin mukaisesti hyvin koristeellisesti.

Erityisenä ominaisuutena kunkin asunnon huipulla on leskentasanne (widow's walk). Tällainen talo rakennettiin usein rannikon tuntumaan, ja tällaiselta tasanteelta vaimot saattoivat tähystää merelle, odottaessaan merillä seilaavien miestensä laivan saapumista. Useinkaan miehet eivät palanneet ja vaimot jäivät leskiksi. Tasannetta kutsuttiin myös kapteenin tasanteeksi (Captain's Walk) ja silloin paikkaa käyttivät tähystämiseen kapteenit ja laivojen omistajat, jotka seurailivat laivojensa liikkeitä satamissa.

Viktoriaanista tyyliä
Viktoriaanista tyyliä

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Maëlick


Kuvien talo on Montréalissa saman Saint Louis-torin reunalla, kuin ylempänäkin esitelty talo, ja edustaa leskentasanteineen samaa viktoriaanista tyyliä.

Maalatut ladyt ja piparkakkutalot

1960-luvulta alkaen viktoriaanisen tyylin taloja alettiin maalata kolmella taikka useammallakin värillä, joilla haluttiin korostaa talojen arkkitehtoonisia yksityiskohtia taikka tehdä taloista vieläkin lumoavamman näköisiä. Näiden maalaamisten myötä taloista käytetään nimitystä "Painted Ladies". Myös piparkakkutaloiksi nimitetään viktoriaanisen tyylin taloja niiden koristeellisuuden vuoksi.
Joulu
Tunturisuden sivut