Tunturisuden sivut
Tunturisuden sivut

Koirien joulu

KOIRIEN JOULU

Koirat viettävät kodeissa perheenjäseninä joulua siinä missä ihmisetkin. Erojakin silti löytyy. Suomen Eläinlääkäriliitto muistuttaa joulun alla, että joulu tuo mukanaan myös vaaroja lemmikeille. Sen mukaan pääsääntönä on, että mikään ihmisten jouluun liittyvä jouluruoka ei ole soveliasta koirille.

Erityisesti suklaa ja joulukukat ovat myrkyllisiä koirille. Mitä tummempaa suklaata, sen myrkyllisempää ja sitä pienempi pala voi olla vaaraksi. Myöskään ihmisten hampaita hoitavat xylitolituotteet eivät hoida koiran terveyttä, päinvastoin.

Joulukukista kaikki tunnetuimmat, niin joulutähti, amaryllis, hyasintti kuin tulppaanitkin ovat myrkyllisiä.

Jouluruoista monet ovat liian suolaisia eivätkä muutenkaan kuulu koiran normaaliin ruokavalioon. Koiran ei ole välttämätöntä saada samoja jouluherkkuja, joita ihmiset nauttivat.

Myös lahjanarut, käärepaperit ja lasten lelut on syytä muistaa pitää koiran ulottumattomissa myös joulun aikaan.

Tyttö koirineen

Tyttö koirineen - joulukortti sadan vuoden takaa.

Koirien joulu

Joulun koiria

Joulun koiria

Koiran joulu - Mika Waltari

Kellarin katolla rinnakkain istuivat vanha, viisas tallikissa ja pieni, musta koira. Koira rohkaisi mielensä ja kysyi tallikissalta: "Kuulehan veli, mitä oikeastaan on joulu?"

Silloin vanha Arpinaama hymyili leveästi viiksiinsä ja sanoi ystävällisesti: "Kuulehan pieni koira, joulu on kaikkein parasta maailmassa, sillä silloin ei kukaan sano pahaa sanaa eikä kukaan viskaa toista luudalla, ja hevoset saavat kauroja ja lapsilla on kirkkaat silmät."

"Ahaa - vai niin - jaha", sanoi pieni koira ymmärtäväisesti aivan niinkuin se oli kuullut isäntänsä vastaavan kohteliaasti puhelimessa. Ja samassa sen hyvä, hellä emäntä tuli portaille ja kutsui sitä, ja se juoksi onnellisena häntä läpättäen emäntänsä luokse eikä se enää ollut yksin eikä hylätty, sillä emäntä silitti sitä ja pahoitteli, että se oli joutunut olemaan yksin, ja se suuteli emäntänsä kättä lämpimällä, punaisella kielellään.

Ja sisällä oli kaikki kiiltävää ja puhdasta ja kattokruunut säteilivät, ja metsäisessä kuusessa paloi sata kirkasta kynttilää eikä kukaan sanonut toiselle pahaa sanaa eikä kukaan viskannut toista luudalla, ja lapsilla oli kirkkaat silmät ja kaikki oli juuri niin, kuin vanha Arpinaama oli sanonutkin. Ja pieni koira sai emännältään ihanan, suuren luun, jonka veroista se ei ollut koskaan aikaisemmin nähnyt, ja isännältään se sai kauniin, punaisen kaulanauhan, jonka veroista se ei ollut nähnyt kenelläkään toisella koiralla.

Ja pieni koira oli niin ylpeä, että sen hurja, hellä, musta sydän oli aivan onnesta pakahtumaisillaan. Ja se kääriytyi tyytyväiseksi, mustaksi keräksi emäntänsä jalkoihin ja huokaisi hiljaa ja painoi umpeen hellät, ruskeat silmänsä. Sillä nyt se tiesi, mitä on joulu, ja se tiesi, että koirillakin on joulu, ja se tunsi itsensä hyvin vanhaksi ja viisaaksi ja onnelliseksi koiraksi, vaikka se olikin musta, niin kovasti musta.

Koirien joulu Joulupuuhia

Koirilla on ihmisten kera monenlaisia, ikiomia joulupuuhiaan. Koirat ovat mukana monissa joulun valmisteluissakin. Usein koirat ovat ihmisten mukana metsässä myös kuusen haussa. Tällöin on pidettävä huoli siitä, ettei koira pääse karkaamaan, rynnistäessään vaikkapa jonkin pensaan alta pakosalle pyrähtävän jäniksen perään.

Jouluparaatissa

Jouluna koirakin saa lahjoja

Ehkä harvempi tietää, että vanhoina aikoina koiralle annettiin tavanmukaisesti joululahjaksi kaulaan laitettava rinkiläketju. (Pohjois-Pohjanmaan museo)

Vaikka koiralle eivät sovikaan ruuaksi samat jouluherkut, kuin ihmisille, niin toki koirakin saa jouluna ruokalahjojakin. Puruluut ja erilaiset lelut odottavat jouluna kuusen alla onnellista saajaansa. Koirien pienet ja isot, kovat ja pehmeät paketit voivat sisältää mitä erilaisimpia lahjoja. Koirille annettavien lahjojen kohdalla sopii ohjeeksi sama kuin ihmisille annettaville lahjoillekin, eli on mietittävä sitä, mitä lahjansaaja lahjaksi haluaisi ja mikä lahjaksi siten parhaiten sopisi.

Koirien joulu

Killi ja Kiiski

Jouluun liittyviä, suomalaisille rakkaita ja kuuluisia koiria ovat Seitsemän veljeksen koirat Killi ja Kiiski. Jouluiltana Impivaarassa tunnelmallista joulua viettivät niin hepo, kissa, kukko kuin koiratkin. Joulun erityisenä herkkuna Killi ja Kiiski saivat huikean kimpaleen karhun koivesta.

Idyllinen joulutunnelmahan särkyi sitten tulipaloon ja veljesten paetessa kohti Jukolaa heitä uhkasivat kauhistava pakkanen ja kannoilla juoksevat nälkäiset, ulvovat sudet. Jännittävien vaiheiden jälkeen veljekset selviytyivät turvaan ja lämpimään Jukolaan. Killi ja Kiiskikin tulivat viimein perässä, seuraten veljesten jälkiä, tulivat synkeältä retkeltänsä, huohoittaen, liehakoiden ja ilosta loistavin silmin. Suurella ilolla ottivat veljekset koiransa vastaan: armoittelivat heitä, ravitsivat heitä ja hyväilivät heitä kaikin tavoin.

Koirien joulu
Koirien joulu