Joulu
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva sivun yläreunassa vasemmalla - Copyright © Flickr/VinceFL
*Kuva sivun yläreunassa oikealla - Copyright © Flickr/Nan Palmero


Koirien joulu

KOIRIEN JOULU

Koirat viettävät kodeissa perheenjäseninä joulua siinä missä ihmisetkin. Erojakin silti löytyy. Suomen Eläinlääkäriliitto muistuttaa joulun alla, että joulu tuo mukanaan myös vaaroja lemmikeille. Sen mukaan pääsääntönä on, että mikään ihmisten jouluun liittyvä jouluruoka ei ole soveliasta koirille.

Erityisesti suklaa ja joulukukat ovat myrkyllisiä koirille. Mitä tummempaa suklaata, sen myrkyllisempää ja sitä pienempi pala voi olla vaaraksi. Myöskään ihmisten hampaita hoitavat xylitolituotteet eivät hoida koiran terveyttä, päinvastoin.

Joulukukista kaikki tunnetuimmat, niin joulutähti, amaryllis, hyasintti kuin tulppaanitkin ovat myrkyllisiä.

Jouluruoista monet ovat liian suolaisia eivätkä muutenkaan kuulu koiran normaaliin ruokavalioon. Koiran ei ole välttämätöntä saada samoja jouluherkkuja, joita ihmiset nauttivat.

Myös lahjanarut, käärepaperit ja lasten lelut on syytä muistaa pitää koiran ulottumattomissa myös joulun aikaan.
Koirien joulu Joulupuuhia

Koirilla on ihmisten kera monenlaisia, ikiomia joulupuuhiaan. Koirat ovat mukana monissa joulun valmisteluissakin. Usein koirat ovat ihmisten mukana metsässä myös kuusen haussa. Tällöin on pidettävä huoli siitä, ettei koira pääse karkaamaan, rynnistäessään vaikkapa jonkin pensaan alta pakosalle pyrähtävän jäniksen perään.

Koirien joulu Jouluna koirakin saa lahjoja

Ehkä harvempi tietää, että vanhoina aikoina koiralle annettiin tavanmukaisesti joululahjaksi kaulaan laitettava rinkiläketju. (Pohjois-Pohjanmaan museo)

Vaikka koiralle eivät sovikaan ruuaksi samat jouluherkut, kuin ihmisille, niin toki koirakin saa jouluna ruokalahjojakin. Puruluut ja erilaiset lelut odottavat jouluna kuusen alla onnellista saajaansa. Koirien pienet ja isot, kovat ja pehmeät paketit voivat sisältää mitä erilaisimpia lahjoja. Koirille annettavien lahjojen kohdalla sopii ohjeeksi sama kuin ihmisille annettaville lahjoillekin, eli on mietittävä sitä, mitä lahjansaaja lahjaksi haluaisi ja mikä lahjaksi siten parhaiten sopisi.

Jouluparaatissa
Oregonin joulu Jouluparaatissa

Kuvassa yllä jouluparaati, Bayfield, Ontario, Kanada - joulu 2011.
Killi ja Kiiski

Jouluun liittyviä, suomalaisille rakkaita ja kuuluisia koiria ovat Seitsemän veljeksen koirat Killi ja Kiiski. Jouluiltana Impivaarassa tunnelmallista joulua viettivät niin hepo, kissa, kukko kuin koiratkin. Joulun erityisenä herkkuna Killi ja Kiiski saivat huikean kimpaleen karhun koivesta.

Idyllinen joulutunnelmahan särkyi sitten tulipaloon ja veljesten paetessa kohti Jukolaa heitä uhkasivat kauhistava pakkanen ja kannoilla juoksevat nälkäiset, ulvovat sudet. Jännittävien vaiheiden jälkeen veljekset selviytyivät turvaan ja lämpimään Jukolaan. Killi ja Kiiskikin tulivat viimein perässä, seuraten veljesten jälkiä, tulivat synkeältä retkeltänsä, huohoittaen, liehakoiden ja ilosta loistavin silmin. Suurella ilolla ottivat veljekset koiransa vastaan: armoittelivat heitä, ravitsivat heitä ja hyväilivät heitä kaikin tavoin.

Koira ja joulupukki

Koira on liki yhtä valkoinen, kuin joulupukin parta!

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Mike Lawson
Vintage joulukortti

Lapsonen ja koira katsovat meitä jouluisesta kuvasta, joka on yli sadan vuoden takaa - ja saavat meidät muistamaan erityisesti jouluna hiljentyessämme sitä, kuinka katoavaa on aika.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/frannie60


Jouluhusky

Jouluhusky katsoo iloisena sinisillä silmillään, valmiina kiidättämään valjakolla matkaajan Lapin joulussa tuntureille!

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Pete Favelle
Joulukuusta hakemassa
Oregonin joulu Joulukuusenhakua Oregonissa

Kuvassa ollaan koiran kanssa hakemassa joulukuusta Oregonissa jouluna 2013. Oregon on Yhdysvaltojen osavaltio maan länsirannikolla Kalifornian ja Washingtonin välissä. Sen muut rajanaapurit ovat Idaho ja Nevada. Kuten muillakin osavaltioilla Yhdysvalloissa, Oregonilla on lempinimi, Beaver State (suom. "Majavan osavaltio").
Yhdysvaltojen Oregonissa sääolot vaihtelevat suuresti. Rannikolla sataa lunta harvoin, kun taas sisämaassa vuorilla lunta voi tulla lokakuulta huhtikuulle, eli samana ajanjaksona, kuin Suomessakin. (Wikipedia maakuvaus ja Tunturisusi sääolot).

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Rachel Wente-Chaney
Tyttö koirineen
"Tyttö koirineen - joulukortti sadan vuoden takaa"
Joulu
*** tunturisusi.com linkit ***