Tunturisuden sivut
Tunturisuden sivut

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Cano Vääri

Kilpisjärvi ja Malla joulupäivänä

Kuvassa yllä Kilpisjärvi ja sen takana Malla joulupäivänä arktisen kaamoksen salaperäisessä valohämyssä. Kuten kuvasta näkyy, niin kaamoksen syvimmilläkin hetkillä voi olla varsin valoisaa. Kilpisjärvellä on Suomen pisimpään kestävä talvi, ja kaamosaika siellä sijoittuu aikavälille 25.11. - 17.1.

Mallatunturit on Enontekiön kunnassa Kilpisjärven pohjoisrannalla sijaitseva kahden huipun muodostama tunturiryhmä. Nämä kaksi tunturia ovat Pikku-Malla ja Iso-Malla.

Haltin häät - surullinen rakkaustarina Pohjan periltä

Erityisen tunnetuksi Kilpisjärven ja sen maisemissa olevat tunturit teki Taiska vuonna 1976 levytyksellään Haltin häät. Kappaleen taustatarinan on kirjoittanut Asko Kaikusalo vuonna 1974 julkaistussa kirjassaan Tarujen tunturit.

Joskus hyvin kauan aikaa sitten myyttiset jättiläiset ovat asustelleet Kilpisjärven seuduilla. Näihin jättiläisiin lukeutunut, ihastuttavan kaunis Malla-neito oli järjestelemässä häitä. Hänen sulhasenaan oli nuori ja uljas Saana. Myös Ruotsin Peltsa oli palavasti rakastunut Mallaan, mutta saatuaan rukkaset, hän katkeroituneena päätti yrittää estää häät. Avukseen tähän operaatioon Peltsa sai häijyt pohjanakat, Jäämeren velhot. Kun häät olivat alkamassa, vyöryi pohjoisesta jää ja yltyi tuuli ja juhlakansa ryntäsi pakosalle. Hääparikin yritti paeta henkensä edestä - Saana juoksi hurjalla vauhdilla Malla sylissään kohti suojaa.

Nuoret eivät kuitenkaan ennättäneet piiloutua ilkeiden akkojen nostattamaa jäistä myrskyä. He jäivät jäävyöryn alle ja jähmettyivät niille sijoilleen, lähelle Kilpisjärven rantaa. Siellä he nyt ikiaikaisesti tähystelevät tuntureiksi aikain saatossa muuttuneina kaipaavasti toisiaan, Saana ja Malla. Niin lähellä, mutta ikuisesti erotettuina.

Korvatunturi

All Rights Reserved
*Korvatunturi - kuva Copyright © iscence
Used with permission.

KORVATUNTURI

Aika ennen Korvatunturia Ounasvaaralla, Vuokatissa ja pohjoisnavallakin

Runsaat sata vuotta sitten ei joulupukin asuinpaikka, Korvatunturi, ollut vielä tiedossa. Asia kuitenkin kiinnosti tavattomasti, ja niinpä useissa ajan saduissa lapset lähtivät etsimään joulupukin kotia ja usein päätyivät pukin ja tonttujen vieraaksi. Lelupaja sijaitsi milloin Ounasvaaralla tai Vuokatissa, milloin Petsamossa tai Ruijan rannoilla.

Joskus pukin kerrottiin asuvan Lappiakin pohjoisempana. Vuonna 1901 Joululehti kertoi Lauri Soinin sadussa "Joulu-ukko" joulupukin asuinpaikan sijaitsevan pohjoisnavalla. "Siellä on maa jään ja lumen peitossa ympäri vuoden, puoli vuotta on siellä päivää, toinen puoli yötä. Siellä napaseudulla, jäätikköjen ja lumen keskellä on joulu-ukolla pieni sievä mökki".

Kun joulupukki asui Soinin mukaan pohjoisnavalla, niin hän liikkuikin hieman toisin, kuin Korvatunturin pukki. Alkumatkansa navalta Lappiin hän teki koiravaljakolla. Lapissa hän tervehti lappalaisia, sai näiltä poron kulkuneuvokseen ja jatkoi matkaansa Tornion ja Kemin kautta Suomen lasten luo.

Joulupukin muutto Turkista Lappiin - aluksi wiitakon siimekseen

Kuten muistamme, hyvin kauan aikaa sitten esijoulupukki Pyhä Nikolaus asui kaukana Turkissa asti. Milloin joulupukki muutti syntymäseuduiltaan Turkista Lappiin ja mihin aluksi siellä, ei ole tarkoin selvillä.

Varhaisimmissa joulusaduissa 1800-luvulla salamyhkäisen lahjantuojan asuinpaikkaa ei vielä tarkkaan tunnettu. Pukin uskottiin asuvan vaikkapa Jouluvuoressa tai Lumilaaksossa. Tähdetär-lehden runo vuonna 1884 sijoitti pukin "wiitakon siimekseen".

"Wuosikaudet warmaan Joulupukki makaa
ja walwoo siimeksessä wiitakon;
Sielt' etsii aarteet, kokoo waraston;
Hän hywäin lasten ystäwä on wakaa.

Hän riemuin rientää erämaiden takaa,
Kun joulukuusi sytytetty on,
Pysähtyy owen taakse piilohon;
Kas kummaa mitä hän nyt jakaa!"


Joulupukki

Joulupukin muutto ensiksi Haltiatunturille

Jo Sakari Topelius sijoitti sadussaan "Sampo Lappalainen" joulupukin asumaan Suomen Lappiin. 1900-luvun ensi vuosikymmeninä Lappi lopullisesti vakiintui joulupukin ainoaksi oikeaksi kotipaikaksi. Lappi oli salaperäinen, miltei asumaton maankolkka - ja tunturien alaisiin kallioluoliin tiettömien taipaleiden taakse mahtuivat hyvin pukin valtaisat työpajat ja niissä ahertavat tonttujoukot. Edla Hiilos kuvaili vuonna 1915 joulupukin jäälinnaa kertomuksessaan "Joulupukin telefooni".

"Joulupukki asuu suuren lumivuoren sisässä. Vuori on hänen linnansa. Siellä on suuren suuri sali, jonka perimmäisessä pohjukassa on revontulien ahjo. Linnaan pääsee suuresta jääovesta. Se hohtaa kuin lyhdyn lasi jo pitkän matkan päähän".

Vaikka Hiiloksen sadussa kerrottiin tarkkaan joulupukin ja tonttujen touhuista ja pajan teknisistä hienouksista, pukin kotitunturia ei mainittu nimeltä. Monissa 1900-luvun alun saduissa joulupukin osoitteeksi sen sijaan mainittiin Haltiotunturi.

Joulupukin muutto Haltiatunturilta Korvatunturille

Kuuluisa radion lastentunnin Markus-setä kertoi sitten lopulta tarkoin vuonna 1927 lapsille, että joulupukki asuu Korvatunturilla. Ehkäpä joulupukin asuinpaikka ja valtakunta olisikin kätkeytynyt pysyvästi Suomen mahtavimman tunturin onkaloihin, ellei Markus-setä, eli Markus Rautio olisi ilmoittanut tiedonhaluisille pikkukuulijoilleen, että Korvatunturillahan joulupukki asuu!

Siitä, kun Markus-setä kertoi, että joulupukki asuu Korvatunturilla, kului vielä kymmenkunta vuotta - ja vasta sitten kaikki sadunkertojatkin tiesivät joulupukin asuinpaikaksi Korvatunturin.

Korvatunturi on joulupukin kotitunturi

Korvatunturi on siis nyt joulupukin koti, ja se sijaitsee Savukoskella Suomen Lapissa, aivan itärajan tuntumassa. Korvatunturilla on korkeutta 483 metriä. Tunturin sijainti on syrjäinen ja varmistaa sen, että joulupukki tonttuineen saa rauhassa viettää salaperäistä elämäänsä, jota hyvin harvat ovat päässeet koskaan näkemään.

Syöte

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvassa Syöte - Copyright © Flickr/Pekka Isomursu


Napapiiri

All rights reserved
*Kuva - Copyright © Flickr/Vitaly Boyko
Photo used with permission.

Pohjoisella napapiirillä - Joulupukin valtakunnan rajalla

Pohjoinen napapiiri muodostaa tavattoman tärkeän rajakohdan, sillä tämän piirin pohjoispuolella alkaa varsinainen Joulupukin valtakunta. Joulupukki itse viettää suurimman osan ajastaan napapiirin pohjoispuolella, poistuen sieltä kuitenkin vuoden mittaan jopa kesälläkin erilaisille PR-matkoilleen. Varsinaisesti joulupukki kuitenkin siirtyy rajan eteläpuolelle vasta jouluaattona, lähtiessään jakamaan joululahjojaan.

Jokaisen napapiirin pohjoispuolelle ja samalla joulupukin maahan siirtyvän matkalaisen ja turistin pitää viimeistään tämän kyltin kohdalla muistaa, että hän on siirtymässä Joulupukin valtakuntaan. Täällä vallitsevat omat lakinsa ja sääntönsä. Joulupukin maassa jokaisen pitää käyttäytyä erityisen ystävällisesti, kiltisti ja kaikkia muita ihmisiä huomioiden. Tällaisella käytöksellään jokainen kunnioittaa asiaankuuluvasti joulupukkia, joulumuoria, joulutonttuja ja koko Joulupukin valtakuntaa.

Mihinkä hyvänsä valtakuntaan ei todellakaan tämän kyltin kohdalla siirrytä, vaan siirrytään sadunhohtoiseen Joulupukin valtakuntaan, jossa vallitsee rauha ja hyvä tahto ihmisten kesken - ja ikuinen joulumieli.

Hänelle, siis kai jokaiselle, joka yrittää bongata napapiirin pohjoispuolella itsensä joulupukin, ovat paikallaan muutamat leikkimieliset ohjeet Mervi Kosken joulukirjasta Joulupukin jalanjäljillä, pienin lisäyksin.

Harkitse tarkoin, kun ylität Napapiirin rajan - lähdetkö todellakin etsimään joulupukkia, vai jäätkö tuijottamaan omaan napaasi?!

Jos maa polttaa jalkojesi alla ja tunnet olevasi ihmisenäkin jotenkin riittämätön ja jopa pikkuilkeyteen taipuvainen, älä epäröi siirtymistä Napapiirille, sillä näin vakuutat itsesi, ja ehkä kaikki muutkin kiltteydestäsi ja hyvistä tarkoituksistasi!

Joulupukkia etsiessäsi suunnista alati kohti revontulia, mutta älä sekoita niitä Rovaniemen kauppakeskuksista kajastaviin mainosvaloihin!

Kun lopulta tavoitat pukin ja huomaat, että hän näyttääkin ihan Pakkasukolta, olet harmillisesti eksynyt Venäjän puolelle. Vedä nyt nuttusi kätköistä päähäsi hiippalakki, naamioidu näin tontuksi ja käännä kiireesti kelkkasi!


Joulupukki

Pakkasukkokin liikkuu Korvatunturilla

Tunturissa on kolme huippua, joista keskimmäisen kautta kulkee Venäjän raja. Korvatunturi sijaitsee rajavyöhykkeellä, joten sinne ei pääse vierailemaan ilman rajavartioston lupaa. Tälläkin tavalla joulupukki on valinnut kotipaikkansa hyvin viisaasti niin, että sivulliset eivät pääse elämänmenoa häiritsemään.

Korvatunturin sijainti osittain Venäjän puolella mahdollistaa sen, että joulupukin venäläinen virkaveli ja pikkuserkku pakkasukko pääsee aina halutessaan helposti vierailulle Korvatunturille, pukkia, muoria ja tonttuja tapaamaan. Korvatunturille menee polku entiseltä Kemihaaran rajavartioasemalta, jonne taas pääse tietä pitkin Tulppiosta.

Korvatunturi

All Rights Reserved
*Korvatunturi - kuva Copyright © iscence
Used with permission.

Korvatunturin kolme korvaa kuulevat kaiken!

Korvatunturin laella on kolme suurta korvaa - niillä Joulupukki kuulee kauimpaakin kantautuvat lasten lahjatoiveet!

Salaperäiseltä Korvatunturilta häilyvät tuikut ja kuuluvat äänet!

Korvatunturi näyttää kaukaa hyvin hiljaiselta, elottomalta ja salaperäiseltä. Kuitenkin kerrotaan, että illan tullen tarkkaavainen katsoja voi nähdä tunturin suunnalta tuikahtelevia lyhdynvaloja ja kuulla kaukaista tonttujen hälinää ja joulupukin kumeampia huudahduksia.

Talven lähestyessä tunturin suunnalta alkaa kaikua alituinen kilke ja kalkutus ja pimeyteen leiskuu suoranainen valotuikkujen meri kilpaa revontulten kanssa. Myös joulumuorin huudahduksia ja naurua kuullaan tunturin katveesta, kun hän pitää suurta katrastaan, joulupukkia ja tonttuja, järjestyksessä.

Joulupukki

Joulupukki lukee kirjettä Toiveita joulupukille

Muutamat tervehdykset joulupukin vieraskirjasta antavat kuvaa siitä, millaisia toiveita lapsilla pukille on.

"Hei Joulupukki terveiset täältä savon sydämmestä: olen yrittänyt olla kilttinä lähes koko vuoden. Kenties tontut kertovat sinulle miten kiltti olen ollut. Toivoisin Joululahjaksi autoradan hot weells autoja viisi kappaletta, sekä Isille ja Hennalle myös jotain kivaa älä myöskään unohda siskojani sekä Äitiäni.

- Teemu (Kuopiosta)

Hyvä Joulupukki! Toivon seuraavat lahjat. -Tamaqotshi, sukset, bratz, peli, winx club, vaikeat arvoitukset kirja, dvd video ja suklaata.

- Tiina Hirvilahti

Uusi beibiponi, petsitalo, petsitamakotsi, kamerapuhelin, radio ja paloauto, paloautoetuosa, pikkuautoja, sormitkaat, kamera, tiiatokone, paita, teve, pehpmolelu.

- noora-ja-asko

Karaokepeliä ja siihen mikkiä jätti liukumäkeä (isoa) rimpsuhelmainen yö puku lämpimät sukat joissa on tonttun ja poron kuva suklaa rasia meillä ei saa kun 6 lahjatoivetta.

- emma hakanen

jenni toivoo geelikyniä, mustia-paitoja kuvilla, meikkejä ja basshunterin-cdn

- JENNI HARTIKAINEN

Terveisiä Topiakselta Joulupukille ja pikkutontulle! Tervetuloa meille jouluna. Pukki ei saa olla ruman näköinen, muuten Tuukka pelkää. Topias toivoo Joulupukilta autopelin ja formulan ja maastoauton. Isi toivoo pukilta formulapelin ja "maasto-ohjattavan".

- Topias"


Joulupukki

Hauskaa joulua

Korvatunturi

Korvatunturi on 486 metriä korkea tunturi Savukosken kunnassa Lapissa, Suomen itärajalla.

All Rights Reserved
*Kuva Copyright
© Flickr/Tero Saikkonen
© Kotisivu/Tero Saikkonen
Kuva käytetty luvalla.
Saanalla tapaninpäivänä

Saana on tapaninpäivänä kauneimmillaan. Tapaninpäivänä 2012 viipyilee Saanan maisemissa harras rauha, eikä ainuttakaan kulkijaa näy. On joulu ja kaamosaika.

Saana on 1 029 metriä korkea laakeapäinen tunturi Suomessa Enontekiön kunnan luoteiskolkassa, "Käsivarren peukalossa". Tunturi sijaitsee Suomen ainoassa Skandien vuoristoon ulottuvassa osassa. Se kohoaa 556 metriä läheisen Kilpisjärven pintaa ylemmäksi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Cano Vääri