Joulu

Joulukävyt Joulukynttilät

Kynttilät tuovat jouluun valoa, eloisuutta ja lämpöä, sitä kaikkein aidointa joulun tunnelmaa. Kynttilän elävänä palava liekki symboloi elämän ja valon voimaa vuoden pimeimpänä aikana ja levittää ympärilleen myös uskonnollista sanomaa siitä, että Jeesus on syntynyt. Tarvitaan niin vähän, vain pieni tuikkiva liekki, murtamaan mustin pimeys. Suomessa kynttilät, ja siten myös joulukynttilät, tulivat kansan käyttöön 1800-luvun loppupuolella. Parafiini keksittiin vuonna 1830 ja steariini hieman myöhemmin, ja kynttilät aloittivat voittokulkunsa savupirteissä, syrjäyttäen sitä ennen yleiset päreet.

Joulu

Havin joulukuusenkynttilöitä, 1950 - 1960-luvut. - Kuva Copyright Helsingin kaupunginmuseo.

Talonpojat sytyttivät vuotuiskynttilänsä jouluaattoiltana. Talojen tyttärillä oli tapana viedä joulukirkkoon mukanaan kolmisydäminen kynttilä, jonka he asettivat sytytettynä lukulaudalle eteensä. Joulukuusi tuli suomalaisiin koteihin 1800-luvun lopulla ja niin päästiin kynttilöillä koristelemaan myös joulukuusta. Kynttilät eivät joulussamme kuulu vain joulukuuseen, vaan niitä on kaikkialla - erikseen ovat vielä sellaiset erityiskynttilät, kuten adventtikynttilät ja hautakynttilät tai -lyhdyt, Luciankynttilät ja muut erikoiskynttilät.

Joulu

Vanhan joululehden kansikuvassa on mukana myös kynttilä. - Kuva Copyright Nurmijärven museo.

Joulukynttilät

Aito ja elävä kynttilänliekki

Sähkökynttilät ovat vallanneet jo yli sadan vuoden ajan tilaa kynttilöiden maailmassa, mutta siltikin vahakynttilät ovat edelleen hyvin suosittuja, sillä aidon kynttilän elävän liekin synnyttämää joulutunnelmaa ei sähkökynttilä monen mielestä koskaan ylitä.

Kynttilöillä on nykyisinkin suomalaisten joulunvietossa hyvin tärkeä sijansa, sillä lähes kaikki suomalaiset polttavat kodeissaan kynttilöitä jouluna.

Joulu

Sähkökynttiläsarja 1970-luvulta. - Kuva Copyright Nurmijärven museo.

Joulu

Niemen Lelutehtaan puinen kynttilänjalka, 1950 - 1960-luvut. - Kuva Copyright Helsingin kaupunginmuseo.

Kynttilänjalat

Tärkeässä asemassa joulukynttilöiden myötä ovat kynttilänjalat, joiden muotoilussa on usein tavoiteltu suurinta kauneutta. Kun kruunukynttilöiden muoto pitkään säilyi pelkistettynä ja yksinkertaisena, oli kynttilänjalkojen muotoilussa mahdollisuus pyrkiä käyttötavan mukaan sekä koristeellisuuteen että juhlavuuteen. Kynttilänjaloissa on tilaa erilaisille määrille kynttilöitä. Adventtikyntteliköt ovat nelijalkaisia. Kolmihaaraisen kynttilänjalan kolme haaraa perustuvat alunalkaen raamatun Pyhään kolmiyhteyteen. Juutalaisuuden yksi symboli on seitsenhaarainen kynttilänjalka, menorah.

Maailmalla kynttilänjalkojen haarojen määrillä on erilaisia merkityksiä. Suomessa tietyllä puisella, punaisella viisihaarikalla on ikioma historiikkinsa. Se on tehty yhteistyössä Havin kynttilätehtaan kanssa, sillä perinteisiä Havin kruunukynttilöitä on myyty viiden kynttilän pakkauksissa.



Kynttilälyhty
Joulupukki
Joulukynttilät

Kynttilöitä on mitä erilaisimpia, lyhyitä ja pitkiä, ohuita ja paksuja, sileitä ja monin tavoin pinnastaan koristekaiverreltuja, valkoisia ja punaisia...