Joulu
Tunturisuden sivut

Helsinki joulukuussa 2018.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Andrew Lebedev

Joulu loistoristeilijällä

Yksi tapa viettää ainutlaatuinen ja unohtumaton joulu on lähteä jouluristeilylle. Joulunpyhät kestävän, lyhyemmän jouluristeilyn voi suorittaa Suomen lähivesillä, mutta pitkän matkan jouluristeilyt ulottuvat maailman kaikille merille. Näillä jouluristeilyillä poiketaan satamiin, ja näin matkailija pääsee tutustumaan joulunviettoon ei vain merillä, vaan myös maissa siellä, minne hänen valitsemansa risteily hänet kuljettaa.

Merimieskirkko jouluna

Rahtiliikenteessä varustamot pyrkivät minimoimaan liikennettä joulun aikana, mutta siltikin laivaliikennettä maailman merillä joulunakin riittää. Merimiehille joulua ja joulun sanomaa maailman merillä ja satamissa tarjoaa Suomen Merimieskirkko. Merimieskirkolla on toimipaikkoja Euroopan eri kaupungeissa sekä Suomessa. Merimieskirkon joulupukit myös vierailevat satamissa laivoissa jakamassa lähetyspiirien merimiehille lahjoittamia joululahjoja.

Merimieskirkoista ensimmäinen perustettiin 1875 Lontooseen. Kirkon tarkoitus oli palvella siirtolaisia ja merenkulkijoita. Nykyään toimipisteitä on kahdeksan, Antwerpenissa, Lontoossa, Brysselissä, Varsovassa, Pireuksessa Kreikassa, Hampurissa, Rotterdamissa ja Gdanskissa Puolassa.

Merimieskirkko tekee voitavansa viihdyttääkseen niitä, joiden osana on viettää joulu satamassa tai merellä. Yksi Merimieskirkon joulun perinteistä ovat joulumyyjäiset. Merimieskirkkojen omaleimaisin joulutapahtuma ovat vuotuiset joulubasaarit, joita järjestetään marraskuun lopusta lähtien. Myynnissä on yleensä suomalaisia tavaroita ja ruokia Fazerin sinisestä ja design-esineistä rosolliin ja glögiin. Merimieskirkolle joulu on erityisen vilkasta aikaa, sillä silloin moni saapuu Merimieskirkon piiriin aistimaan ja tuntemaan kaipaamaansa kotimaan joulua vierailla mailla. Merimieskirkoilla joulunajan elämään kuuluvat myös esimerkiksi jouluateriat ja konsertit.

Joulu laivalla

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright Oleg Mirabo

Princess Maria

Princess Maria ankkurissa Helsingissä jouluna 2010. M/S Princess Maria rakennettiin Turun telakalla vuonna 1981 nimellä M/S Finlandia. Se liikennöi Helsingin ja Tukholman välillä 1990-luvun alkuun asti, jolloin sen korvasi Silja Serenade. Sen jälkeen alus liikennöi tanskalaisomistuksessa nimellä Queen of Scandinavia mm. Tanskan, Norjan ja Ison Britannian välillä, ennen kuin se päätyi täydellisesti nykyaikaistettuna ja peruskorjattuna Pietarin ja Helsingin väliselle reitille. Princess Maria on 168 metriä pitkä ja sen matkustajakapasiteetti on 1 638 matkustajaa.

Aluksen nimi nykyisin (2019) on M/S Moby Dada. Ilmeisesti alus risteilee nykyisin Ranskan Bastian ja Nizzan väliä, näin se teki kuitenkin vielä vuonna 2017.

Jouluongella

Jouluongella satamassa. Joululla on monet kasvot, myös merillä ja satamissa. Teksasissa ollaan ongella 20.12.2011 eli juuri joulun alla. Corpus Christi, Teksas, USA.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Jay Phagan

Rahtilaivan joulu

Rahtiliikenteessä olevalla laivalla miehistö viettää joulua mahdollisuuksien mukaan mitä täysipainoisimmin, vaikka toki töitäkin tehdään ohessa kaiken aikaa. Jouluruuat ja joulukuuset kuuluvat rahtilaivankin jouluun. Miehistön mukaan joulun tunnelma laivalla on erityisen tunnelmallinen ja harras.

Jouluristeilyllä
Jouluristeilyllä

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Ricky Brigante

Disney Dream Jouluristeilyllä Karibialla 2014

Kuvissa yllä marraskuussa 2014 Jouluristeilyllä risteilyalus Disney Dream. Floridasta Bahamalle risteilyjä tekevän, vuonna 2011 valmistuneen aluksen pituus on 340 m, leveys 37 m ja korkeus 66 m. Kansia on 16 - niistä 14 matkustajille, joita mahtuu mukaan 4 000. Vuodepaikkoja on 5 007.

Sisätiloissa on mm. AquaDuck-vesivuoristorata, 3 uima-allasta, teattereita, matkamuistomyymälöitä, useita ravintoloita, yökerhoja ja baareja. Miehistöä on 1 458 henkeä. Disney Dreamin valmistaminen maksoi 900 miljoonaa dollaria. Disney Dreamin sisaralus on Disney Fantasy, joka valmistui 2012.

Toisenlainen joulu laivalla

1970-luvun puolivälissä Oulun satamassa oli joulun aikaan intialainen rahtilaiva. Ahtaajien työnseisauksen vuoksi laiva jäi joulun pyhien ajaksi Ouluun. Laivassa ei ollut minkäänlaista lämmitysjärjestelmää ja pakkaset olivat kovat. Miehistön, jota oli 54 henkeä, asema laivalla oli kauhistuttava. Tuon ajan intialaiseen tyyliin miehet olivat pukeutuneet rääsyihin ja liikkuivat avojaloin metallikansilla.

Tilanteeseen havahtuneet suomalaiset saivat toimitetuksi miehistölle karvalakkeja, kenkiä, täkkejä ja muuta lämmikettä ensihätään. Laivan kansilla paloivat nuotiot ja miehet pääsivät aina vuorollaan satamarakennukseen lämmittelemään, josta siirtyivät takaisin laivalle "pakasteeseen". Kaikki selvisivät pyhistä hengissä ja ilman pahempia paleltumia, mutta avustamistoimissa mukana olleille suomalaisille tämä joulu jäi mieleen todellakin toisenlaisena jouluna.

Reynaert

Erikoisalus Reynaert, joka tekee merillä maansiirtotöitä, kuten kuljettaa hiekkaa, kotona joulunvietossa Dublinissa jouluna 2017.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © William Murphy


Lähteet
Antti Ervasti: Merimieskirkon Joulupukki ilahduttaa laivassa - Kaleva
Suomen Merimieskirkko
Lähialuematkat Oy Russian Tours Ltd.
Laura Parkkinen: Merimieskirkko - Suomi-keidas kaukana kotoa
Joulukirkko.fi
Merimieskuvia.net - Joulu laivalla