Joulu
Tunturisuden sivut

Lucia Vaxholmin kirkossa Lucian päivänä 2015 - kuvat yllä ja tekstin kera.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä ja tekstin keralla - Copyright © Bengt Nyman

Lucian päivä

Lucian päivää vietetään 13. joulukuuta. Se ei ole evankelis-luterilaisen kirkon kirkkovuoden juhla, mutta päivän viettäminen on muodostunut perinteeksi. Juhla periytyy monien muiden vuotuisjuhlien tapaan katolisesta pyhimyskalenterista. Nykyisin päivää vietetään yhä useammin myös suomenkielisten keskuudessa, erityisesti kouluissa ja päiväkodeissa.

Santa Lucia

Lucia-neito

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright Jan Bengten


Lucian päivä on valon juhlaa, ja Lucia - suomeksi Valotar - tuo mukanaan valon pimeyden keskelle. Pyhä Lucia on ollut suosittu pyhimys Italiasta Pohjoismaihin saakka. Lucian päivänä valitaan Lucia-neito, joka on pukeutunut valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun ja kantaa kädessään kynttilää. Lucian kynttiläkruunu symboloi enkelin sädekehää.

Lucia-neito

Suomessa Lucian päivää on vietetty pitkään erityisesti ruotsinkielisissä piireissä. Pohjoismaihin Lucia-kultti siirtyi keskiajalla, ja Suomessa varhaisin maininta on 1330-luvulta. Pyhimyksen juhlinta levisi koulujen kautta, kun Ruotsi-Suomessa 13.12. oli lukukauden päätöspäivä. Esimerkiksi Porvoon lyseosta Lucian aamujuhla mainitaan 1860-luvulla yleisenä tapana.

Santa Lucia

Pyhä Lucia veistoksena Napolissa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Duomo di San Gennaro, Santa Lucia, Napoli - Copyright © Umberto Petrocelli

Lucia-neito

Lucia tuli Suomeen Ruotsista

Lucian päivän vietto on tullut Suomeen Ruotsista, jossa sitä tiedetään vietetyn jo 1700-luvun puolen välin tienoilta. Uskotaan, että Suomessa Lucia-juhlaa olisi vietetty jo vuonna 1898 Turun ruotsalaisessa naislyseossa. Varmuudella tiedetään, että Vöyrin kansanopistossa vietettiin Lucian päivää vuonna 1913, ja Högvallan emäntäkoulussa Lucian päivän perinne on jatkunut jo vuodesta 1919. Ensimmäinen Lucia-kilpailu ja -kulkue järjestettiin Tukholmassa vuonna 1928 ja Helsingissä jo kaksi vuotta myöhemmin vuonna 1930, jolloin Helsingfors svenska sångarförbund ja Brage- yhdistys järjestivät Allas Krönika -lehden avulla ensimmäisen Lucia-kulkueen. Folkhälsan järjesti ensimmäisen Lucia-keräyksen vuonna 1949, ja ulkoilmatapahtuma herätettiin uudelleen henkiin Helsingin keskustassa.

Vuonna 1950 Suomen ruotsinkielisten pää-äänenkannattaja Hufvudstadsbladet liittyi mukaan järjestelyihin valitsemaan Helsingin Luciaa, joka profiloitui suomenruotsalaisten Luciaksi. Nykyisin Folkhälsan yhteistyössä Hufvudstadsbladetin, Radio Vegan ja FST5:n kanssa valitsee Suomen Lucian. Helsingissä valittiin 1950 Svenskfinlands Rikslucia, josta juontaa nykyinen Suomen Lucian valinta. Koko Suomen virallinen Lucia kruunataan vuosittain Helsingin tuomiokirkossa. Useilla paikkakunnilla valitaan oma Lucia-neito.

Lucia-neito

Lucia Inkoossa Lucian päivänä 2009.

All rights reserved
*Kuva Copyright - All rights reserved: © jaska_h - Used with permission.
Pyhä Lucia

Pyhä Lucia veistoksena Saint Luciassa, Pienten Antillien pienessä saarivaltiossa Karibialla. Kristoffer Kolumbus löysi Saint Lucian Pyhän Lucian päivänä vuonna 1502, mistä saari sai nimensä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Chris H


Napolin kujilla

Tyttö Napolin kujilla. Eteläisen Italian suurin kaupunki, miljoonan asukkaan Napoli on perustettu jo 470 eaa. Napolilla on oma sijansa Lucian tarinassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Eric Parker

Lucia aloittaa kulkunsa napolilaisen venelaulun tunnelmissa

Joulukuun 13. päivänä kaunis Lucia neitoineen kulkee alas Helsingin tuomiokirkon portaita ja edelleen Finlandia-talolle seuranaan lukemattomia satuhahmoja ja mainoskylttejä. Monikaan ei tiedä, että tässä yhteydessä esitetty tärkeä laulu "Sankta Lucia" on alun perin napolilainen venelaulu, joka kertoo Napolin satamasta nimeltä - Santa Lucia! Myöhemmin Lucia-neito osallistuu useisiin tapahtumiin.

Lucia-neito

Lucian kruunaaminen muistuttaa hiukan missikilpailuja. Ensin valitaan Lucia ja sitten tälle langetetaan edustustehtäviä ja velvollisuuksia. Luciakin kiertelee missien tapaan joulun alla vierailemassa sairaaloissa, vanhainkodeissa, hoitolaitoksissa ja kouluissa valon ja ilon lähettiläänä.

Madeleine Amoroso on Suomen Lucia 2023

Suomen Lucia 2023 on valittu. Hän on Madeleine Amoroso, kotoisin Helsingistä. Hänet kruunataan tehtäväänsä Helsingin tuomiokirkossa Lucian päivänä 13. joulukuuta.

Santa Lucia

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Arlette

Santa Lucia - Pyhä Lucia

Pyhä Lucia, Lucia-neitomme esikuva, syntyi tiettävästi vuonna 283 ja kärsi marttyyrikuoleman Sisiliassa 13.12.304. Luciaa on ilmeisesti palvottu pyhimyksenä Italiassa jo 400-luvulla. Lucia-pyhimyksen historiaan liittyy monenlaisia tarinoita. Legendan mukaan sisilialainen Lucia oli kristitty neito, jonka hänen sulhasensa kavalsi roomalaisille. Luciaa yritettiin pakottaa prostituoiduksi ja surmata polttamalla, mutta kuin ihmeen kautta kumpikaan ei onnistunut. Lopulta pyöveli surmasi Lucian miekalla.

Erään toisen tarinan mukaan roomalainen mies rakastui Lucian kauniisiin silmiin ja halusi hänet omakseen. Lucia ei halunnut miestä ja riisti epätoivoisena silmät päästään ja ojensi ne miehelle. Sitten tapahtui ihme: Lucia sai uudet, entistä kauniimmat silmät. Kun mies ei vieläkään saanut Luciaa, hän lävisti neidon miekallaan. Santa Lucia on siitä lähtien ollut sokeiden ja silmäsairaiden suojeluspyhimys.

Santa Luciasta - Pyhästä Luciasta - pyhimyksestä - on tehty lukuisia veistoksia ja maalauksia. Kuvassa yllä niistä yksi, jossa Lucia tarjoaa silmiään lautasella. Winchester, San Jose, Kalifornia, USA. Kuva alla - North End, Boston, Massachusetts, USA.

Lucian valinta ja tehtäviä

Lucia-neito valitaan niin, että joka vuoden syyskuun lopusta alkaen kuka tahansa saa tehdä ehdotuksen sopivista ehdokkaista. Ehdokkaan tulee olla 18 vuotta täyttänyt, kotikielen on oltava ruotsi ja hänen on oltava tottunut esiintyjä. Hyvä lauluääni on välttämättömyys, sillä Lucia laulaa yhdessä kuoronsa kanssa tervehdyskäynneillään.

Lokakuussa kolmihenkinen tuomaristo valitsee 10 tyttöä Lucia-ehdokkaiksi. Heidät esitellään Hufvudstadsbladet (HBL) -lehdessä, erilaisilla nettisivuilla ja tiedotusvälineissä. Äänestää voi HBL:n äänestyslipukkeilla, tekstiviesteillä ja Internetissä. Äänestäminen edellyttää osallistumista keräykseen, mutta lahjoitussumman saa itse määritellä.

Lucia kulkueineen levittää ympärilleen lämpöä osallistumalla tilaisuuksiin, joiden tuotto menee hyväntekeväisyyteen. Lucia-perinne on nykypäivän Suomessa "sekä näytelmää että todellisuutta". Se on yhtä aikaa kaunista valon ja sadun hohtoa pimeimmän vuodenajan keskellä - ja sosiaalista vastuuta.

Alun perin Lucian kerrotaan olleen ruskeahiuksinen, mutta nykyään valon ja ilon tuojalle kelpuutetaan muunkin väriset hiukset. Lucia-neidon muita, tärkeimpiä ominaisuuksia ovat hyvä lauluääni ja esiintymistottumus. (Lähteinä mm: Suomen evankelis-luterilainen kirkko, sekä Sirpa Lauttamus-Ahola: Lucian päivä 13.12.)

Lucia-neito

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Christopher Keach
Joulu
Joulu

Lucia Vaxholmin kirkossa Lucian päivänä 2015.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Bengt Nyman