Joulu
Tunturisuden sivut

Kuva Copyright © jcomp - www.freepik.com

MERRY CHRISTMAS - HAPPY CHRISTMAS - HAPPY HOLIDAYS - SEASON'S GREETINGS

Englanninkielinen joulutoivotus Merry Christmas on suomeksi Hauskaa joulua. Merry liittyy siihen iloon, hauskuuteen, miellyttävyyteen, mukavuuteen ja onneen, jota joulu pitää sisällään. Toivotuksen toisen sanan Christmas alku pitää sisällään Kristuksen ja sanan lopussa oleva mas juontuu sanaan mass - messu.

Toivotuksella on oma historiansa. Sitä käytti ensimmäisen kerran eräs englantilainen amiraali kirjeessään vuonna 1699. Sitten meni pitkä aika seuraavaan kertaan, kunnes Charles Dickens kirjoitti vuonna 1843 Merry Christmas kirjassaan A Christmas Carol. Toivotusta Merry Christmas on sittemmin käytetty kaikkialla, ihmisten uskontoon taikka säätyyn katsomatta. Vuonna 1843 tätä toivotusta käytettiin myös ensimmäisen kerran kaupallisesti tuotetussa joulukortissa.

Happy Holidays

Merry Christmas

Kuva www.freepik.com.

Merry Christmas

1800-luvulla sai suosiota toinenkin iloisen ja onnellisen joulun toivotus, Happy Christmas. Toivotukset näkyivät joulunvietossa kirjoitettuinakin yhä useammin, kun joulukorttien lähettäminen yleistyi. Happy Christmas ovat ihmiset toivottaneet toisilleen erityisesti Irlannissa ja Englannissa, Merry Christmasin ohella. (History of Merry Christmas)

Happy Hollidays

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © deviantART/Gigibell

Happy Holidays on viime vuosikymmeninä erityisesti Yhdysvalloissa suureen suosioon kohonnut toivotus, jota käytetään joulun yhteydessä, mutta myös laajemmin kaikkien joulun aikaan liittyvien juhlien yhteydessä, alkaen kiitospäivästä ja päättyen uuteen vuoteen ja loppiaiseen. Season's Greetings on samankaltainen, myös paljon käytetty toivotus. Näiden toivotusten taustalla on myös pyrkimys toivottaa hauskaa juhlanaikaa, neutraalisti ilman erityisiä kristillisiä painotuksia. Muitakin selityksiä on, ja Season voi päinvastoin viitata uskonnolliseen tapahtumajaksoon.

Talven leikkejä

Happy Hollidays

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © deviantART/Alex Yat (Yatskevich)
*Kuva Copyright © Emily Balsley


Merry Christmas
Happy Holidays