Joulu
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Hanna Knutsson


Metsän väen joulu Orava

Orava on helppo tunnistaa: sillä on pitkä pörröhäntä ja erityisesti talvella tupsupäiset korvat. Se istuu ympäristöä tähystellessään pystyasennossa takajalkojensa varassa, päästelee maiskuttavia ja naksuttavia ääniä ja kiirehtää jo taas samassa juoksuun! Yhtä männyn runkoa se laskeutuu pää edellä vauhdilla alas, hyppelehtii yli pellonreunaman ja kipuaa jo vauhdilla kohti toista männyn latvusta!

METSÄNVÄEN JOULU

Metsän väen joulu Joulurauhaa myös metsänväelle

Vaikka karhut, sudet, jänikset, oravat ja punatulkut - hirvet ja linnut eivät suorastaan tulekaan seuraamme joulunviettoon, niitä muistetaan ainakin joulun tarinoissa ja saduissa, ja usein myös teoissa.

Joulun sanoma on yhä voimallisemmin ulotettu kohdistumaan myös villinä elävään metsän väkeen. Yhä useammin eri puolilla Suomea julistetaan joulurauhaa myös koko seudun eläimistölle. Osittain perinne siitä, että myös eläimiä on ajateltava jouluna, lähtee siitä hurskaasta ajatuksesta, että jouluna on oltava hyvä heikommilleen, niin ihmisille kuin luontokappaleille.
Metsän väen joulu

All Rights Reserved
*Kuva yllä Copyright © deviantART/Mar-ka - Margarita
Used with permission.


Metsän väen joulu

Joulurauhan julistus metsänväelle

"Täten julistetaan kaikille eläimille; metsän eläimille, koti- ja karjaeläimille, taivaan linnuille, jyrsijöille, pikkueläimille ja lemmikkieläimille, joulurauha. Ja älköön kukaan tulko mistään syystä tämän eläinten joulurauhan rikkojaksi. Sillä se, joka tämän eläinten joulurauhan rikkoo ja eläinten joulujuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät. Jumalan rauhaa teille kaikille."
Hyvää Uutta Vuotta!

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Venäläinen Uuden vuoden kortti Copyright © Flickr/Violette79


Hauskaa joulua
metsänväen joulu
Susi ja karhu

Sudet saavat kokea täyttä rauhantilaa luonnossa harvoin. Niiden elämä on useinkin täynnä kamppailua hengissä pysymisestä ja ravinnosta, niin myös jouluna.

Karhut sentään ovat joulun aikaan talviunilla. Vainotuille susille myönnetään poikkeusjahtilupia jopa joulun pyhien ajaksi. Susi on valitettavasti säilyttänyt ihmisten mielissä sijaansa vihattuna ja pelättynä eläimenä, mutta yhä useammat tajuavat nykyisin sen, että susiamme on suojeltava. Luonnon alkuperäisillä asukkailla on oltava tilansa ja sijansa maassamme, kaikilla lajeilla, myös petoeläimillä. Erityisesti jouluna soisi joulurauhan ulottuvan myös erämaisen luontomme uljaimmille petolajeille.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat sudesta ja karhusta Copyright © Flickr/Metassus
Karhu
Unten mailla tai horroksessa jouluaikaan

Talviunessa tai -horroksessa olevia lajejamme ovat karhu, mäyrä eli metsäsika, supikoira, siili, lepakot - sekä kadonneeksi luokiteltu tammihiiri ja harvinaisena maastamme tavattava koivuhiiri. Suuret nisäkkäät, karhu, mäyrä ja supikoira ovat talviunessa. Lepakot, siilit ja hiiret puolestaan talvihorrostavat.

Suurilla lajeilla talviunen aikana energiaa säästää lähinnä liikkumattomuus. Jos ne vaipuisivat horrokseen, niiden olisi vaikeampaa palauttaa horroksen jälkeen normaali elimistön lämpötila. Sillä talvihorroksessa elimistön lämpötila laskee enemmän, kuin talviunessa.
metsänväen joulu
Metsänväen joulua

Oravat ja jänikset

Orava, tuo pihapiirin tuttu pörröhäntä on pehmeine ja söpöine olemuksineen kuin luotu joulua varten. Orava täyttää kaikki jouluisen eläimen ehdot, se on kiltti, harmiton, kaunis, ahkera, veikeä ja kuin suoraan sadusta tullut. Monien metsän eläinten näkeminen koko talvena, saati jouluna, on useinkin harvinaista. Orava on siitä erityinen, että sen näkee useinkin keittiön ikkunasta, siinä joulukahvia juodessaan ja ulos joulumaisemaa ihastellessaan.

Metsänväen joulua

Jouluisen metsänväen itseoikeutettuja edustajia ovat oravat ja jänikset, jotka ovat mukana monissa joulutarinoissa ja -saduissa, kuten Anni Swanin rakastetussa joulusadussa Jouluaatto metsässä. Oravat ja jänikset ovat tietysti mukana Rudolf Koivun iki-ihastuttavissa joulukuvissa, kera kettujen ja muiden metsän eläinten.
Hyvää ruokahalua!

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Wally Gobetz


Metsänväen jouluateria

Kuvassa metsänväkikin on siirtynyt joulukesteihin sisätiloihin. Mäyrät odottavat, kun jänis kantaa herkkuja pöytään. Jänis saakin tarjoilla aika uutterasti, sillä mäyrät ovat erityisesti jouluna suursyömäreitä ja heidän herkkuhimonsa on pohjaton.

Oravien joulu

Metsänväen joulua
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, kettu Lapissa Copyright © Flickr/HibaHaba


Ketun joulupäivä

Ylempänä kuvassa kettu vaeltaa joulupäivänä Lapin hämärässä kaamosmaisemassa. Ketun liitämme mielissämme vuodenajoista erityisesti syksyyn, Aisopoksen tarinan "Happamia - sanoi kettu pihlajanmarjoista!" myötä.

kettu Repolainen

Ovelaa Joulua! toivotti kettu aitan nurkalta - silmät viiruina tuikkien!

Onhan kettu silti mukana myös joulussa siinä, missä koko muu luomakuntakin. Ketuilla on omia joululaulujaankin, kuten "Ketun joululaulu", jonka laulaa lauluyhtye Rajaton. Oma joulunäytelmäkin ketuilla on, "Rouva Ketun joulu". Arno Kotro on kirjoittanut kauniin joulusadun "Kettu ja Pöllö". Monet joulun taiteilijat, kuten Mauri Kunnas, Inge Löök ja Lennart Helje, pitävät kettua mukana joulukorttikuvituksissaan. Ruotsalaiset menevät jouluna piirileikkiä laulun "Kettu juoksi yli järven" siivittäminä.

Pupujussin ja ketturevon jouluhali

"Pupujussi ja ketturepo halasivat toisiaan illansuussa,
heitä silmät raukeina katseli pöllö lumisessa kuusipuussa,
sillä olihan jouluaatto ja kaikilla tahto lämmin hyvä,
koko luomakunnalla yli maanpiirin juhlarauha harras syvä."


Metsänväen joulua

Tontulla pitää kiirettä mutta jänis kiitää pitkin loikin ja taival taittuu!
Kauriin ruokintaa
Hauskaa joulua Kauriin ruokintaa

Jouluna metsän eläimille viedään monin paikoin ruokaa. Säännöllisemmän ruokinnan eduista ja haitoista ollaan montaa mieltä. Esimerkiksi jänisten ruokintaa pidetään kuitenkin sekä riistanhoitona, että luonnon monimuotoisuuden tukemisena. Petoeläimille, kuten susille ja karhuille, ei saa koskaan, ei edes jouluna, toimittaa ruokaa. Silloin ne voivat tottua ihmiseen ja seuraukset voivat olla niille itselleen tuhoisat - ja myös tämä voisi olla hyvin vaarallista ruoan toimittavalle ihmiselle.

Hauskaa joulua Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Flickr/Katherine Kirkland
*Kuva oikealla Copyright © Animaltourism.com
Kauris
Hyvää joulua Metsänväelle!
*** tunturisusi.com linkit ***