Joulu
Tunturisuden sivut

Haag on Alankomaiden hallintokaupunki maan länsiosassa Pohjanmeren rannalla. Kaupunki on satumaisen kaunis, myös jouluna. - Kuva Copyright © Roel Wijnants - Creative Commons.

Hollannin joulu Joulupukki Hollannissa - Sinter Klaas eli San Klaas - Sinterklaas

Pyhän Nikolauksen maineteot ja hurskas maine saavuttivat Euroopassa ensimmäisenä Alankomaat hollantilaisten merimiesten mukanaan tuomina. Alkuperäisin Nikolaus-pukki onkin syntynyt näin juuri Hollannissa, Siellä pukki on nimeltään Sinter Klaas tai San Klaas, Sinterklaas. Sinterklaas ei tulekaan lahjoineen poroilla Korvatunturilta, vaan laivalla Espanjasta.

Sinterklaas

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Fotoalbum Volkel.nl


Sinterklaas asuu Espanjassa, tarkemmin ottaen Madridissa. Siellä hän pakkaa höyrylaivan täyteen lahjoja ja suuntaa laivan keulan kohti Hollantia. Hollantiin saavuttuaan Sinterklaas nousee valkoisen ratsun selkään ja ratsastaa lahjoineen talolta talolle. Lahjat pukki jättää takan eteen odottamaan asetettuun kenkään, josta hän saa jonkin siihen asetetun vihanneksen hevoselleen.

Joulutonttuja

Musta Petteri ennen savupiippuun tunkeutumista.

Creative Commons
*Kuva Copyright © Radio Nederland Wereldomroep

Jo ennen tätä lahjojen jakomatkaansa Sinterklaas on kierrellyt Hollannissa kurkkimassa lasten kiltteyttä. Tuhmat lapset hän nappaa mukaansa, ja vie Madridiin asti piiskattaviksi.

Sinterklaasin apulaisina liikkuvat tontut eivät näytä meikäläisiltä, punanuttuisilta tontuilta, vaan he ovat mustia Pettereitä - Zwarte Piet.

Pepernoot

Kuvassa etualalla kahtialeikatut pepernootit, kuin sämpylät. - Kuva Copyright © Eva - Creative Commons.

Pepernoot

Nikolauksenpäivänaattona pidetään Sinterklaasin kunniaksi juhliakin, joissa nautitaan kaikenlaista pientä hyvää, kuten joulukeksejä ja joulukakkuja.

Näiden juhlien yksi makupaloista on pepernoot, joka on kuin pippuripähkinä-karamellia. Pepernootit ovat vaaleita ja pyöräkänmuotoisia, ja niiden valmistusaineina ovat jauhot, kaneli, sokeri ja neilikka. Pepernootit ovat melko sitkeitä ja kovettuvat vähitellen, kun joutuvat ilman kanssa tekemisiin.

Näissä juhlissa leikitään myös aarteenetsintää. Pepernootejakin viskataan kourallinen nurkkiin ja sitten lapset voivat etsiä niitä.

Prettige Kerstfeest!

Prettige Kerstfeest on Hyvää Joulua hollanniksi.

Hollannin joulua joulu

Musta Petteri syntyy.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Hans v.d. Woldenberg

Hollannin joulu

Mustien Pettereiden asut hohtavat puhdasta valkoista ja loistokkaita, kimaltavia värejä - kilpaa valkoisina hohtavien hampaiden kanssa! Luonnollisestikin mustassa päässä pyörivät silmien valkuaiset myös erottuvat korostuneesti!

Creative Commons
*Kuvat Copyright © Radio Nederland Wereldomroep


Joulutonttu

Creative Commons
*Kuva Copyright © Wytse Kloosterman


Joulutonttu

Creative Commons
*Kuva Copyright © Flickr/Sdu7cb
Sinterklaas
Sinterklaas, Musta Petteri ja jalkapalloilijat 25.11.2020.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Hermann-Otto Israel

Hollannin "tavalliset" joulutontut

Hollannissa liikkuu Sinterklaasin ohella myös ihan sama joulupukki, kuin meilläkin, ja hänen joulutonttunsa ovat ihan tavallisia joulutonttuja, eivät Mustia Pettereitä. Hollantilaisten joulupukki saapuu Hollantiin Suomen Lapista.

Joulupukki liikkunee Hollannissa samaan aikaan kuin muuallakin, eli jouluaattona, mutta Sinterklaas jakaa lahjansa jo joulukuun 5. päivänä. Siis Nikolauksenpäivänaattona, päivää ennen joulukuun 6. päivää, joka on Nikolauksen päivä. Sinterklaas tuo lahjansa lasten tarkoitusta varten ripustamiin säkkeihin taikka sukkiin.

Joulutontut ja Mustat Petterit tarkkailevat huolella lapsia ennen lahjojen jakamista He pitävät tarkkailustaan kirjanpitoa ja raportoivat joulupukille ja Sinterklaasille. Kilteille lapsille Sinterklaas tuo lahjoja, mutta tuhmia lapsia alkavat Mustat Petterit ajaa takaa oikein kepakon kanssa! Varsinaiset joulutontut eivät äidy näin hurjiksi, vaan pysyvät aina kiltteinä - toivottavasti.

Sinterklaasin lahjojen jakoilta on Hollannissa nimeltään "Sinterklaasavond" tai "Pakjesavond". Tuolloin saattaa ovelta kuulla koputuksen, ja kun oven menee avaamaan, löytää mitä runsaimmin täytetyn lahjasäkin. Sillä edellytyksellä, että on muistanut olla kilttinä.

Musta Petteri - Zwarte Piet

Musta Petteri liikkuu valkoisella ratsulla.

Creative Commons
*Kuva Copyright © Marianne de Wit

Hollannin joulu on Kerstmis eli kerst

Joulu hollanniksi on Kerstmis eli kerst. Jouluun Hollannissakin kuuluu paljon muutakin, kuin piispan pönttölakin omaavia sinterklaaseja ja mustia pettereitä.

Joulutonttu Musta Petteri

Creative Commons
*Kuva Copyright © FaceMePLS

Musta Petteri Mustat Petterit - Zwarte Piet

Sinterklaasin, Hollannin joulupukin apulaisina liikkuvat tontut eivät ole punanuttuisia meidän tonttujemme tapaan, ja heidän naamansakin on nokimusta. Zwarte Piet - vapaasti käännettynä Musta Petteri taikka Musta Pekka, ei suinkaan ole rasistinen ilmaus. Hollantilaiset ovat maailman suvaitsevaisinta kansaa ja he suhtautuvat ylipäänsäkin kaikkiin ihmisiin kunnioittavasti. Erityisen kunnioittavasti ja rakastavasti he suhtautuvat joulupukkinsa mustiin apulaisiin, joiden mukana auvoinen jouluilo ja suoranainen jouluriemu täyttää kaikkien sydämen ja mielen.

Mustat Petterit ovat saaneet mustan värinsä ja nimensä siksi, että heistä tulee nokimustia ahtaissa savupiipuissa, joihin he tunkeutuvat lahjoineen. Mustat Petterit ovat oma erityinen ja eksoottinen tontturyhmänsä ja he ovat hyyvin ihailtuja ja rakastettuja. Kaikki Mustat Petterit ovat hyvin tietoisia erityisasemastaan ja ylpeitä tehtävästään.

Hollannin joulupukki, Sinterklaas, ja Mustat Petterit tulevat Espanjasta Hollantiin laivalla. Lahjoja he jakavat Hollannissa valkoisella hevosella ratsastaen.
Hollannin nalle

Hollannin joulunalle. - Kuva Copyright © Roel Wijnants - Creative Commons.