Joulu
Tunturisuden sivut

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Andrew Milligan sumo


Villapaita

Creative Commons
*Kuva villapaidasta - Copyright © Robert Sheie

Norjalainen villapaita

Lämpimät ja kauniit villapaidat, lapaset ja sukat kuuluvat myös jouluun. Norjalaiset ovat neuloneet värikkäitä villapaitojaan, lapasiaan ja sukkiaan jo 1500-luvulta alkaen. Erilaisia, eri Norjan alueisiin liitettäviä kuviointeja näissä villatuotteissa ja erityisesti villapaidoissa on nykyisin pelkästään Selbu-nimikkeellä rekisteröitynä yli 300, joten kirjoa ja erilaisuuttakin löytyy. Selbun lisäksi on monia muitakin brändeja.

Norjalainen villapaita

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Arne Heggestad


Nykyaikaisen, norjalaisen neulontakirjailun alku sijoittuu vuoteen 1857. Tuolloin 16-vuotias norjalainen tyttö Marit Olsdatter (myöh. Marit Emstad) (1841 - 1929) kehitti selburose (selbunruusu) kuvioinnin. Aluksi hän toteutti kuvioinnin mustavalkoisissa lapasissaan, jotka hän otti mukaansa kirkkoon, jossa ne herättivät suurta ihastusta. Maritin kotikaupungin Selbun mukaan nimetty kuviointi selbunruusu muodostuu pykäläristin muotoon ommellusta, kahdeksan-terälehtisestä ruususta (åttebladrose). Ruusut ovat symbolisesti merkinneet onnea, ja "zigzag"-kuviointi niiden ympärillä puolestaan on tuonut sekä lapasten että villapaidan kantajalle suojelusta.

Lapaset

Norjalaiset selbulapaset.

Creative Commons
*Kuva lapasista - Copyright © Maryjo


Lapaset

Norjalaiset selbulapaset.

Creative Commons
*Kuva lapasista - Copyright © Kjersti Lie


Ruusukuvioinnilla on kristillisessä ja islamilaisessa ornamentiikassa pitkä historia, mutta juuri lapasiin ja villapaitoihin liitettynä neulekirjontana Marit kohotti sen suureen maineeseen aluksi Selbussa, sittemmin koko Norjassa. 1930-luvulla Norjassa valmistettiin vuosittain jo 100 000 selburose-lapasparia. Selbu-perinne oli hyvinkin muodikasta 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla myös Suomessa.

Norjalainen villapaita

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Arne Heggestad


Dale of Norwayn villapaitoja norjalaiset ovat kantaneet talviolympialaisissa alkaen vuodesta 1956. Villapaidan kaula-aukossa voi olla joskus hakas- taikka vetoketjukiinnitys. Eräissä malleissa koko etuosa on avautuva villatakin tapaan.

Norjalainen villapaita oli pääasiallisesti miesten vaatteena 1930-luvulle saakka. Aluksihan juuri tytöt kutoivat perinteellisesti lapasia lahjoiksi sulhasilleen ja näiden mieskavereille - avioliitossa oli sitten aikaa kutoa miehelle koko villapaita. Jokaisen norjalaisen tytön piti oppia kutojaksi. Yksi menestyneimmistä norjalaisista villapaidoista on Marius-villapaita, jonka kehitti Unn Søiland vuonna 1953. Norjassa sitä myydään nykyisin näistä villapaidoista eniten. Sitä pidetään norjalaisuuden ikonina, joka kuvastelee norjalaisten rakkautta elämään vapaassa luonnossa. Lukuisista norjalaisista villapaidoista voi mainita esimerkkinä myöskin vaikkapa Setesdalin "täikuvioisen" mustavalkoisen villapaidan.

Norjalainen villapaita

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Arne Heggestad


Norjalaisella villapaidalla on norjalaisille suurta merkitystä muutenkin, kuin vain asusteena. Se on tärkeä osa heidän kansallista historiaansa, identiteettiään ja kansallistunnettaan eli norjalaisuutta. Suomalaisilla ovat Sibelius, sauna ja sisu - norjalaisilla viikingit, vuonot ja villapaita.

Tytöille ja naisille Norjassa näiden villapaitojen valmistaminen on menneinä aikoina myös mahdollistanut taloudellista tuloa ja sen myötä itsenäisyyttä. Myös pojat ja miehet ovat osallistuneet tienestin vuoksi kutomiseen aina silloin, kun siihen on liiennyt vähänkin aikaa. Norjalaiset siirtolaiset veivät villapaidan mukanaan kaikkialle maailmaan. Muualla, kuten Amerikassa ja myös Suomessa, näiden villapaitojen kuviointi on liitetty enemmänkin monisakaraisiin lumihiutaleisiin ja tähtiin, kuin kukkiin. - (Norjalaisen villapaidan ja lapasten tarinan käänsi ja pienoistutkielman luovasti kirjoitti Tunturisusi marraskuussa 2019).

Joulun kauneus Lähteinä
The History of The Marius-sweater
Norsk Folkemuseum: Knitting History
The Atlantic: The Star of Norwegian Knitwear
Vinona Post: The curious meaning of your Norwegian sweater
Elina Urmas: Nagu Selbu -lapaset
Selbun kirkko
Selbun kirkko, jonka vanhin osa on rakennettu noin vuonna 1150.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright, Photo by © Arve Berntzen
*Photo used with permission.