Joulu
Tunturisuden sivut

Joulupukki JOULUN JA JOULUPUKIN ODOTTELU

Harvaa asiaa maailmassa odotetaan yhtä hartaasti ja jopa kuumeisen jännittyneesti, kuten joulua ja joulupukkia. Erityisesti lapsille joulu lahjoineen on tapahtuma, jota odotetaan ja odotetaan - ja joka joskus ei tunnu saapuvan koskaan.

Lopulta aina kuitenkin ollaankin jo jouluaatossa nopeamminkin, kuin kukaan arvasikaan. Joulussa on monta pyhää, mutta siltikin se usein tuntuu vilahtavan vauhdilla ohi. Siksipä joulun odottelusta kannattaakin ottaa kaikki ilo irti, niin joululle saa mittaa vaikka kuinka paljon - kun aloittaa odottelun tarpeeksi varhain.

Hiihtäjät

Suksilla sujakointi ja lylyillä lykkiminen

Hiihtäminen ja kelkkamäki pitävät sisällään talven iloisimpia hetkiä - myös joulupukkia odotellessa. Nyt käyvät sukset sujumaan ja lylyt lykkimään!

Korvatunturilla pitää kirettä

Joulupukin pajalla on kuumeinen hyörinä!

Myös joulupukilla riittää joulun alla, viimeisinä päivinä ennen jouluaattoa, kiirettä pajassaan. Lukemattomat lahjat on vielä ehdittävä naputella ja kaputella ja viimeistellä yhdessä joulutonttujen kanssa! Ja kaiken ohessa täytyy huhkia tallillakin, sillä pukin tallissa on myös hevosia, joille täytyy takoa hevosenkengätkin!

Muinoin joulupukki kaputteli ja naputteli kera tonttujensa kaikki lahjat itse. Nyt ajat ovat toiset, sillä huima tekninen kehitys on johtanut siihen, että pukkikin joutuu käyttämään alihankkijoita. Ja kuinkapa pukinpajalla voitaisiinkaan tehdä itse kaikki digikamerat ja MP3-soittimet - kyllä joulupukki joutuu tilaamaan ne suoraan valmistajilta.

Joulupukin sylissä

Iltarukous

Iltarukouksia ja lahjatoivomuksia

Joulun odotukseen kuuluvat etenkin lapsilla pukille esitettävät lahjatoivomukset. Lahjoja voidaan toivoa pukilta kirjeitse, mutta hyväksi koettu tapa on esittää lahjatoiveensa vaikkapa iltarukouksen yhteydessä. Ja joulupukki kyllä kuulee toiveet, ihan varmasti! Ja jos ei joulupukki aina osukaan olemaan kuulolla, niin äiti kuulee kuitenkin ja voi välittää toivomukset pukille.

Lahjojen tekoa

Salamyhkäisiä lahjatouhuja

Isommat lapset tietävät, että joulupukki voi tarvita apua lahjavalmisteluissa, ja siksi illat ennen joulua ovat täynnä salaperäisiä rapisteluja ja kurkkimisia!

Kuusta koristellaan

Jouluvalmisteluja - kuusenhaku ja koristelu

Parhaiten jännittävä jouluaaton ja joulupukin odottelu sujuu, kun tekee jouluvalmisteluja. Yksi tärkeimpiä puuhia joulun alla on joulukuusen haku ja sen koristelu. Kuvassa yllä pieni tyttönen koristelee hartaana joulukuusta, eikä luonnollisestikaan unohda koristeista sinivalkoista suomenlippua.

Suomalaisissa kodeissa perinteinen, aito ja metsässä kasvanut, metsäntuoksuinen joulukuusi on edelleenkin tärkein kodin joulukoristuksista. Kuusi on totuttu hakemaan jouluaattona. Jotkut voivat hakea joulukuusensa suoraan omastakin metsästä, mutta useilla joulukuusenhakumatka suuntautuu toreille, joilla kuusikauppa käy vilkkaana. Joulukuusen alkuperämaana pidetään Saksaa ja ajankohtana ensimmäisille joulukuusille siellä mainitaan 1500-luku. Kuitenkin Lennart Meri mainitsee "Hopeavalkea"-kirjassaan, että Tallinnan joulukuusi mainitaan jo vuonna 1441 - ja sekin silloin jo ikivanhana rituaalina.

Kuusi on metsäisen maamme luonteva joulujuhlakoriste. Kun joulukuusi alkoi yleistyä 1800-luvulla maassamme, hankittiin aluksi monin paikoin pieni joulukuusi jokaiselle perheenjäsenelle ja usein sen koristeena roikkuivat lahjapaketit. Alkujaan maalaistuvan kuusessa ei ollut latvakoristetta, sillä kuusi ripustettiin roikkumaan katosta.

Pöytäkuusi

Uskonpuhdistaja Martti Lutheria pidetään joulukuusen "keksijänä" ja hänen joulukuusensa on ollut ilmeisesti pöytäkuusi. Myös meillä pöytäkuusi on ollut, etenkin pienemmissä tiloissa, käytetty vaihtoehto lattiakuusen ohella.

Betlehemin tähti

Joulukuusen keskeinen koriste on sen latvaan sijoitettava joulutähti, Betlehemin tähti. Kynttilät kuuluvat kuuseen ehdottomasti ja enkelit ovat lennähtäneet oksille muiden koristeiden joukkoon. Kauniit siniristilippunauhat ovat peräisin itsenäisyytemme alkuvuosilta.

Lumiukkoja joulun aikaan

Lumiukkojen pyörittelyä odotuksen lomassa

Niin kiirettä ei joulunakaan saa olla, että ei olisi välissä aikaa pienille lumileikeille. Näin odottaminenkin sujuu välillä helpommin, kun pyöritellään isoja lumipalloja ja valmistetaan tuhteja lumiukkoja.

Joulun tunnelmia

Jouluomenoita possuillekin

Joulukiireiden lomassa muistetaan myös possut.

Joulun tunnelmia

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © John Daggett
Hauskaa joulua
Joulupukin pikku apulainen

Joulupukin pikkuapulaiset

Joulupukilla on työtä niin valtavasti, että hän mieluusti ottaa vastaan kaiken mahdollisen avun. Kuvassa yllä tyttö auttaa joulupukkia ja kirjoittelee lahjoihin nimiä niin, että ne varmasti menevät oikeille saajille. Ja miten pienenä tämä tyttönen onkaan jo oppinut kirjoittamaan, sitäkin voi ihmetellä!

Lahjasäkki

Pukinkontti ja lahjasäkki

Joulupukki kuljettaa lahjojaan perinteisesti joko pukinkontissa taikka lahjasäkissä. Pukinkontti on tuohisuikaleista tehty, reppua muistuttava kansanomainen kantoväline ja sitä kuljetetaankin repun tapaan selässä. Tuohikontti yksin ei kuitenkaan riitä joulupukille, vaan suuret määrät lahjojaan hän kuljettaa mukanaan lahjasäkeissä. Suurimpiin joulupukin lahjasäkkeihin voi mahtua hyvin suuri määrä lahjoja.

Lahjavakka, lahja-arkku ja lahjakori

Muita joululahjojen välivarastointiin ja kuljettamiseenkin käytettyjä tiloja ovat lahjavakka, lahja-arkku ja lahjakori. Vanhanajan vakka on puupohjainen, usein kannellinen säilytysastia. Sen soikea taikka pyöreä kehä on tehty puuliisteestä, ohuesta laudasta, tuohesta taikka tiiviistä juuripunoksesta. Lahjakori voi olla tehty myös monenlaisista puuaineistakin - paras lahjakori on valmistettu sekin tuohesta.

Lahjakomero

Usein tontut kuljettavat lahjat jo ennen joulupukin tuloa koteihin, piiloisiin lahjakomeroihin - odottamaan jakamista.

Hyvää Joulua!

Joko joulupukki kohta tulee?

Sitten koittaa tuo kuumeisesti odotettu jouluaatto ja silloin vasta onkin kurkisteltava ovelta, että eikö sieltä kohta ala joulupukin poron tiukujen kilinä kuulua! Ihan kohta joulupukki tulee!!!

Jouluaaton tunnelmat - jännitystä ja rauhaa

Jouluaattoon liittyy erilaisia tunnelmia. Jännittävintä on varmasti joulupukin odotus. Jouluaattoon liittyy myös rauha ja rauhoittuminen. Silloin pitäisi viimeistenkin jouluvalmistelujen alkaa olla tehtynä, ja aikaa käytetään itse joulun viettoon. Virallista rauhoittumista merkitsee aattona kello 12 Suomen Turusta luettava joulurauhan julistus. Jouluaaton hartaimpia hetkiä koetaan hautausmailla, joilla käydään sytyttämässä kynttilät omaisten ja läheisten haudoille.

Joulupukki kurkkii

Joulupukki kurkkii ja kurkistelee

Myös joulupukki kurkistelee ikkunan takaa viimeiset kerrat, että ovatko lapset todellakin edelleenkin kilttejä.

Joulupukki kurkkii

Vain muutama hetki enää ja joulupukki kolkuttaa ulko-oveen. Nyt jo alkaa sisältä raikua tuttu laulu...

Joulupukki, joulupukki,
valkoparta, vanha ukki.
Eikö taakka paina selkää?
Käypä tänne, emme pelkää!
Oothan meille vanha tuttu,
puuhkalakki, karvanuttu.
Tääll' on myöskin kiltit lapset,
kirkassilmät, silkohapset.


Rauhallista Joulua

Joulupukki saapuu

Onko täällä kilttejä lapsia?

Ja niin on pitkä ja jännittävä odotusaika ohitse. On jouluaatto ja pihaportilla häilähtää tuo tuttu punalakkinen hahmo. Pian oven takaa alkaa kuulua joulupukin kepin kaputtelu lattiaan. Tämä salamyhkäinen kaputtelu ja kopse saa kaikkein pienimmät vielä kerran ihan jähmettymään jännityksestä!

Joulupukki saapuu

Pian joulupukki alkaa työntyä lahjakääröineen sisään. Kuuluu jännittyneitä nauruntirskahduksia ja tervetuloa-toivotuksia! Joulupukille lauletaan tervetulolaulukin, joka on saatettu aloittaa jo, pukin kahistellessa ja kaputellessa ikkunoiden ja oven takana. Joulupukki esittää lapsille joulun tärkeimmän kysymyksen: "Onko täällä kilttejä lapsia?" Saatuaan hyvin selkeät vastaukset siitä, että kilttejä on oltu, kirkassilmäisiä ja silkohapsisia ja ollaan edelleenkin, pääsee vihdoinkin alkamaan lahjojen jako. Joulupukki

On aattoilta ja jouluyö!

"Aattoilta hiljenee jouluyöksi. Joulupukki on jo jatkanut matkaansa seuraavaan paikkaan. Ulkona pakkanen paukkuu ja taivaalla leiskuvat miljoonat kirkkaat joulutähdet. Aittatonttu maistelee talon emännän hänelle toimittamaa maukasta joulupuuroa ja siirtyy sitten takaisin lämpimään aittaansa viettämään ihanaa joulua. Kissakin aikoo valvoa tänä yönä vielä pitkään."