Tunturisuden sivut

Pähkinänsärkijä

Pjotr Tsaikovskin (1840 - 1893) baletti Pähkinänsärkijä kuvaa jouluyötä, jolloin leikkikalut heräävät eloon. Baletin ensiesitys oli 18. joulukuuta 1892 Pietarin Mariinski-teatterissa. Tarinan, johon baletti perustuu, kirjoitti E. T. A. Hoffmann jo vuonna 1816. Tsaikovskin Pähkinänsärkijän taustalla on Alexandre Dumas vanhemman mukaelma Hoffmannin tarinasta.

Pähkinänsärkijä

Koska Pähkinänsärkijän tapahtumat sijoittuvat jouluun, esitetään balettia juuri joulun aikoihin. Se on siten todellinen joulubaletti. Perinteinen koko perheen joulubaletti Pähkinänsärkijä on monelle se ainoa oikea joulutunnelman tuoja. Pähkinänsärkijä on rakastettu klassikko jouluyön lumouksesta. Tarinan päähenkilön Klaara-tytön (tunnetaan myös nimellä Maria, Marie) kautta katsoja pääsee kokemaan aattoiltaa edeltävää kihelmöivää jännitystä, malttamatonta odotusta ja jouluyön salaperäistä tunnelmaa.

Klaaran kummisetä Drosselmeyer antaa tytölle jouluaattona pähkinänsärkijä-sotilasnuken. Keskiyöllä Klaara näkee unta. Joulukuusi alkaa kasvaa, lelut heräävät henkiin ja pähkinänsärkijä johtaa tinasotilasjoukkoa. Hiirikuningas julistaa sodan hiiriarmeijoineen. Pähkinänsärkijä tulee pelastamaan Klaaran, jonka kimppuun suuret hiiret ovat hyökänneet. Pähkinäsärkijä muuttuu prinssiksi, joka vie Klaaran Makeishaltijattaren maahan. Siellä maan asukkaat esittävät vieraille erilaisia tansseja, kunnes Klaara herää perheen olohuoneen sohvalta pähkinänsärkijänukkensa kanssa.

Tsaikovskin kaunis musiikki vie katsojan Klaaran makeisten, Hiirikuninkaan, leikkisotilaiden, lentävien kokkien, jättiläismäisen joulukuusen, jouluillan ja tanssin taikamaailmaan.

Pähkinänsärkijä

Pähkinänsärkijä
Pähkinänsärkijä

Pähkinänsärkijä - Duane Smith Auditorium - Los Alamos, New Mexicon osavaltiossa, Yhdysvalloissa 16.11.2014.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Larry Lamsa
Joulu

Pjotr Tsaikovski

Venäläinen, romantiikan ajan säveltäjä Pjotr Tsaikovski on yksi maailman tunnetuimpia ja rakastetuimpia säveltäjiä. Hänen teoksensa, jotka heijastelevat sisäisiä tuntoja, ovat melodisia ja mestarillisesti soitinnettuja, milloin elegantteja ja milloin syvän traagisia. Ne ovat saavuttaneet poikkeuksellisen laajan yleisönsuosion.

Sinfonia - Talviunelmia

On Tsaikovskilla muutakin, jouluunkin sopivaa talvimusiikkia, kuten hänen kaihoisan kaunis sinfoniansa Talviunelmia (Sinfonia nro 1 op. 13 g-molli "Talviunelmia" - Zimnije grjozy. Winterträume. Winter Daydreams). Tämän ensimmäisen sinfonian säveltäminen oli viedä unettomuudesta ja kritiikkikammosta kärsineen säveltäjän mielenterveyden, mutta kahden vuoden uurastuksen jälkeen talvisia tunnelmia henkivä, lämmin ja valoisa teos oli valmis. Yleisö otti sen innostuneena vastaan.

Kaiken kiireen keskellä joulua odottavalle ja valmistelevalle hetki Talviunelmien parissa loihtii arkeen talvipäivän unelmia, seesteistä rauhaa ja ikuista kauneutta.

Pähkinänsärkijä

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - The Theatre at Meydenbauer, Bellevue, Washington, USA: Evergreen City Ballet: Pähkinänsärkijä jouluna 2015 - Copyright © Scott Moore

Pianosarja - Vuodenajat, Joulukuu

Tsaikovskin pianosävellyksessä Vuodenajat Op.37a (ransk. Les Saisons) on jokaiselle vuoden 12 kuukaudelle oma, sen tunnelmia ja henkeä kuvaileva osa. Niistä jokainen oikeastaan on oma, erillinen pikkuteos. Niin myös Joulukuu. Tsaikovski sävelsi kunkin pianosarjan kuukauden työn asianomaisena kuukautena, eli yhden kuukaudessa, näin hän saavutti sarjan osiin tunnelman juuri tässä ja nyt. Osat tulivat teoksen tilaajan, Nouvelliste-musiikkilehden kuukausinumeroihin.

Pähkinänsärkijä

Lähteet
Tampere-talo: Tshaikovski: PÄHKINÄNSÄRKIJÄ
Aurinkobaletti: Pähkinänsärkijä
Otavan musiikkitieto
Turku: Kapellimestari Leo McFall Smetanan, Bartókin ja Tsaikovskin äärellä
Hannu-Ilari Lampila: Mustonen ei tunteile HS
Ylempi laulukuva Copyright © pikisuperstar - www.freepik.com.
Alempi laulukuva Copyright © 588ku - pngtree.
Kauneimmat Joululaulut
Kauneimmat Joululaulut
Jouluaika