Tunturisuden sivut

Pesukarhujen Joulu

Pesukarhu tunnetaan nykyisin nimellä supi. Käytämme näin joulutunnelmissa tässä yhteydessä lajin vanhaa nimeä pesukarhu. Joulua lemmikkeinä olevat pesukarhut viettävät ihan samoin, kuin muutkin lemmikkieläimet. Jouluna ne saavat erityistä huomiota ja jouluherkkuja.

Rosvonaamaristaan tunnettua pesukarhua ei voi pitää lemmikkinä Euroopassa, mutta Yhdysvalloissa se on laillista 16 osavaltiossa. Yhdysvalloissakaan pesukarhut eivät ole kovin tavallisia lemmikkieläimiä.

Söpöydestään huolimatta pesukarhut eivät ole mitään helppoja lemmikkieläimiä ja asiantuntijat eivät suosittele niiden ottamista lemmikeiksi. Luonnosta Yhdysvalloissakaan ei villiä pesukarhua saa ottaa lemmikiksi, vaan kyseessä täytyy olla yksilö, jonka on kasvattanut pesukarhuihin erikoistunut kasvattaja.

Pesukarhu

Presidentti Calvin Coolidgella oli kaksi lemmikkipesukarhua, kun hän oli Valkoisessa talossa. John Calvin Coolidge, Jr. (4. heinäkuuta 1872 – 5. tammikuuta 1933) oli Yhdysvaltain 30. presidentti (1923–1929).

Pesukarhu

Pesukarhut ovat älykkäitä eläimiä, ne voivat ratkoa erilaisia ongelmia ja ovat myös hyvämuistisia. Makupalaa ne voivat pyytää koiran lailla erilaisia asentoja otellen. Parhaimmillaan pesukarhukin voi olla isäntäväkeään rakastava ja leikkisä lemmikki. Pahimmillaan pesukarhu voi olla myös aggressiivinen ja purra joskus pelästyneenä tai häirittynä sekä perheenjäseniä että perheen muita lemmikeitä.

Pesukarhut ovat aktiivisia eläimiä ja ne tarvitsevat ympärilleen paljon tilaa ja virikkeitä. Ne voivat saada kodissa temppuillessaan, terävillä kynsillään ja hampaillaan aikaan monenlaista vahinkoa. Mutta jos pesukarhun itselleen hankkineella on tarpeeksi tietoa sekä aikaa ja taitoa paneutua pesukarhunsa hoivaan ja kasvatukseen, hän voi saada pesukarhusta itselleen hauskan ja kiehtovan kumppanin.

Lähteet:
Lianne McLeod: Should You Keep a Raccoon as a Pet?
WebMD Editorial Contributors: Can I Have a Pet Raccoon?

Pesukarhu

Pesukarhu on rakenteeltaan tanakka ja muistuttaa pientä karhua. Se on olemukseltaan myös kissamainen. Sillä on leveä pää ja terävä kuono. Korvat ovat suuret ja pyöreät. Jalat ovat melko pitkät ja niitä peittää lyhyt karvoitus.

Pesukarhun englanninkielinen nimi "raccoon" juontaa alunperin pohjoisamerikkalaisesta intiaanisanonnasta aroughcan tai aracun. Vapaasti suomennettuna se tarkoittaa "hän joka hieroo käsiään". Pesukarhun tieteellisessä nimessä lotor merkitsee pesijää. Eläimen nimitys johtuu sen tavasta "pestä" ruokansa vedessä. Ei ole selvillä, puhdistaako pesukarhu todella ruokaansa vai tekeekö se vain liikkeitä, jotka ihmisestä näyttävät pesemiseltä. Peseminen tapahtuu niin, että eläin pistää ruoan veteen ja hankaa sitä kiivaasti siellä etukäpäliensä välissä.

Oikein nälkäisenä pesukarhu ei ehdi kertoman mukaan sapuskaansa pesemään, vaan hotkii sen sellaisenaan. Pesukarhu voi pestä myös pentujaan, ainakin eläintarhassa. Lontoossa on historiaan kirjattu sellainen ikävä tapaus, että pesukarhuemo intoutui pesemään pentujaan niin perusteellisesti, että ne menehtyivät tähän käsittelyyn. Pesukarhut eivät pese vain ruokaansa, vaan silloin kun niillä ei ole muuta tekemistä, kaikkea, mitä käsiinsä saavat - kiviä ja puunpalikoitakin.

Yksi ehkä pesukarhun kannalta hiemankin kyseenalainen yhteys ja "kunnia", josta pesukarhu muistetaan on se, että Davy Crockett, villien rajaseutujen kuningas ja yksi Lännen elämää suuremmista legendoista, totuttiin näkemään aina hirvennahkavaatteet yllään ja päässään - pesukarhulakki.

Pesukarhu


Pesukarhut ovat liikkeellä kaikkien eläinten tapaan yleensä, etsiäkseen ruokaa. Yhdessä yössä taivalta voi tulla vain kilometri taikka kaksi. Pesukarhut ovat yöeläimiä ja päiviksi ne vetäytyvät johonkin piiloiseen pesäänsä, onttoon puuhun tai tuuhealle oksalle torkkumaan, turvassa vihollisiltaan. Kesäaikaan emot joutuvat viipottamaan enemmän kaikkialle kiirehtivien pentujensa perässä.

Pesukarhu

Eläinten joulua

Eläinten joulua

Eläinten Joulua Hevosten joulu

Eläinten Joulua Hiirten joulu

Eläinten Joulua Kanien joulu

Eläinten Joulua Koirien joulu

Eläinten Joulua Kotieläinten joulu

Eläinten Joulua Lintujen joulu

Eläinten Joulua Metsänväen joulu

Eläinten Joulua Minisikojen joulu

Eläinten Joulua Mirrien joulu

Eläinten Joulua Pesukarhujen joulu

Eläinten Joulua Petteri Punakuono

Pesukarhu

Pesukarhut yhteisellä jouluaterialla - sopu sijaa antaa. Kuvasta pistää silmään, että yksi pesukarhuista pitelee ruokakuppia aloillaan käpälällään. Pesukarhuilla on tarkat ja herkät etukäpälät, joita ne käyttelevät taitavasti käsien tapaan, etsiskellessään itselleen naposteltavaa. Lämpötila ei vaikuta käpälien tuntoherkkyyteen. Sekä etu- että takakäpälissä varpaita on viisi.