Joulu

Petteri Punakuono Petteri Punakuono

Petteri Punakuono on joulupukin kuuluisin poro, mutta vain yksi niistä. Joulupukin muiden porojen nimet ovat Ailu, Suivakka, Mutsikki, Valkko, Tilkku, Sipsu, Täpy, Turpo, Pyry, Kipinä, Maskotti, Saukki ja Poku. Petteri Punakuonon nenä valaisee illalla joulupukille tien.

Joulupukin kaikki porot ovat urosporoja ja ne painavat noin sata kiloa - niillä on voimia kuljettaa itse Joulupukkia ja monia lahjasäkkejä pitkienkin matkojen päähän. Petteri punakuonon nimi on englanniksi Rudolph the Rednosed. Poron punainen nenä valaisee joulupukin porovaljakolle tietä halki pimeän maiseman.

Petteri Punakuonon tarina

Olipa kerran Petteri-niminen poro, jolla oli niin kiiltävä kuono, että sen saattoi nähdä hehkuvan pimeässäkin. Kaikki muut porot naureskelivat tälle punanenäiselle pororessukalle, eivätkä koskaan ottaneet sitä mukaan leikkeihinsä.

Olipa sitten kerran hyvin pimeä ja peräti sumuinenkin aattoilta. Silloinkos Joulupukki tuli Petterin luo ja sanoi:

"Voi Petteri, kuinka sinun nenäsi valaiseekaan kauniisti. Etkö tulisi, kun lähden kohta jakamaan lahjoja, vetämään rekeäni ja ohjaamaan kulkuani läpi pimeyden!"

Kaikki loppu onkin sitten jo historiaa. Yksikään toinen poro ei tämän jälkeen ilvehtinyt Petteri Punakuonolle, josta tuli Joulupukin ohella yksi Joulun suurista hahmoista ja Joulupukin tärkeä apulainen. Tämän tarinanhan kuulemme nykyisin kauniisti soviteltuna laulussa Petteri Punakuono.


Petteri Punakuono

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Wonderlane

Poronhoitoa Korvatunturin paliskunnassa

Koko Suomen poronhoitoalue on rajattu 57:ään paliskuntaan, mutta 58. on pukin ikioma, Korvatunturin paliskunta.

Korvatunturi ilman poroja ei olisi oikea Korvatunturi. Tontut oppivat jo lapsena tulemaan mainiosti toimeen näiden sarvipäiden kanssa: valjastamaan, ohjastamaan ja tietysti lypsämäänkin. Joulun lähetessä vetoporot, pulkat ja valjaat huolletaan. Jouluaattona kaiken pitää olla valmiina matkaa varten. Kesällä tai vähän lumen aikaan kuljetukset hoitaa taakkaporo, jolla on selässä kylkipussit.

Poron herkkua on jäkälä, jota se osaa etsiä myös lumen alta. Poro syö myös erilaisia sieniä aina kun niitä on saatavilla. Vaadinporosta saadaan maitoa, josta tulee herkullinen juoma, varsinkin jos siihen lisää pari hyppysellistä suolaheinää. Poronmaidosta tehdään myös valkoista, maukasta juustoa. Pyöreät juustokiekot kuivataan ja viedään sitten kellariin.

Petteri Punakuono

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Allen

Taas Joulupukki jo matkaan käy! Petteri Punakuono

Sävel: John D. Marks
Sanat: Sauvo Niilo Pellervo Puhtila

Muistat Tuhkimon, Lumikin, Ruususen varmaan
ja Punahilkan ja sudenkin harmaan,
mutta poro tää sulta usein unhohon jää.

Petteri Punakuono oli poro nimeltään,
ollut ei loiste huono Petterimme nenänpään.
Haukkuivat toiset illoin majakaksi pilkaten.
Tuosta vain saikin silloin joulupukki aattehen:
Aattoilta pitkä on, taival valoton.
Petteri vois nenässään valon tuoda pimeään!

Petteri siitä asti pulkkaa pukin kiskoen
johtaa sen riemuisasti luokse lasten kilttien.

Petteri Punakuono
Petteri Punakuono pihamaalla Alaskassa. Huomaa punainen lamppu kuonon päässä, sitä poltetaan illan pimetessä.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Wonderlane
Petteri Punakuono
Petteri Punakuono

Creative Commons
*Kuva Copyright © Flickr/Katherine Kirkland
*Kuva ylempänä Copyright © Flickr/Visit Finland


Pakkastyttö

Joulupukin herkkuja - joskus parrassakin

Poronjuusto on joulupukin erityistä herkkua ja hän syö sitä joulun lähestyessä jokainen päivä, ollakseen parhaassa mahdollisessa kunnossa, kun pitkä matka aattona alkaa. Poronjuuston päälle joulupukki aina juo isosta pahkakupista suuret määrät poronmaitoa, jota usein hassusti pisaroi vielä pukin parrassakin. Onneksi joulumuorin tarkka silmä huomaa aina pukin maitoparran - ja tonttujen iloisesti hälistessä ja nauraessa partaa sitten puhdistellaan ja oiotaan juhlakuntoon.

Petteri Punakuono

Creative Commons
*Kuva Copyright © Flickr/Keven Law


Limba

Limba on norsu Ontarion eläintarhassa Kanadassa. Se ottaa osaa joka joulun alla jouluparaatiin, tonttupukuisena. Se lienee maailman suurin joulutonttu.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Allan


Petteri Punakuono

Petterijuoksu

New Yorkissa järjestetään joulukuussa noin kilometrin pituinen Porojuoksu, kilpailu 7 - 12-vuotiaille lapsille. Mukana kisapaikalla on tietenkin myös Joulupukki.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Steven Pisano


Petteri Punakuono
Petteri Punakuono

Creative Commons
*Porokuva yllä Copyright josu.orbe
Petteri Punakuono
Amerikassa harrastetaan eniten maailmassa joulukoristelua ja siellä kaikki on suurta ja suurempaa kuin missään muualla. Tämä jättikokoinen Petteri Punakuono oli New Yorkissa matkalla määränpäähänsä 8. päivänä joulukuuta vuonna 2020.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Paul Cooper
Petteri Punakuono

Porojen joulueväät

On jouluaattoilta. Hangelle on ilmestynyt pienten huopatossujen jäljet. Harakka on tehnyt hälytyksen ja poronhoitajatontut ovat matkalla hätistelemään poroja pois taimikosta. Käy hiljainen tuhina ja myssyjen alta kohoaa pieniä höyrypilviä pakkasilmaan. Tontut eivät palele nutuissaan ja huopatossuissaan, sillä ne ovat tottuneet luonnonolosuhteisiin, joilla pohjoisessa on tapana äityä toisinaan ankariksi. Harvemmin nautitaan jouluna lauhaa säätä, mutta joskus niinkin on tapahtunut, tosin tuolloin pakkanen on jättänyt ovelleen lapun: "Jos en ole jouluna kotona, niin tulen uudeksi vuodeksi". Lumipyry jouluna sen sijaan tarkoittaa sitä, että lunta sataa koko tammikuun.

Tänä jouluna Kuu-Ukko on puhaltanut taivaan tähtikirkkaaksi ja juhlan kunniaksi odotellaan revontulien tanssiesitystä. Tontut eivät jouda moisia miettimään. Heillä on kiire harharetkille eksyneiden porojen luo. Siellä tokka tölvääkin taimikossa. Ystävällisiä tervehdyksiä vaihdetaan puolin ja toisin. Porot ovat komeita eläimiä ja tonttujen hyviä kavereita, mutta joskus vähän yksinkertaisia ja kömpelöitä käytännön asioissa. Eivät ne ymmärrä olevansa väärässä ruokapöydässä, vaan kuopivat tarmokkaina maasta ruuanmurenta, heinänkorsia ja varpuja.

Siinä samalla ne tallovat hentosia taimia sorkillaan. Tonttujen on taas kerran selvitettävä poroille, kuinka maa makaa. Porojen mielestä on hölmöä, että niitä kielletään syömästä keskelle metsää katettua herkkuateriaa. Onhan vielä jouluaattokin! Tontut eivät halua suututtaa poroja, vaan lupaavat niille vielä paremmat herkut, jos ne vaan jättävät taimikon rauhaan. Yksissä tuumin koko joukko lähtee ruokintapaikalle ja hyppääpä poronhoitajatontuista pienin erään sarvipään selkäänkin, mutta tulee pian ravistelluksi maahan. Siitä ei tonttu ole moksiskaan. Tämä on poroille ja tontuille tuttua leikkiä. Ruokinta-aitta avataan ja pian ovat ruokintahäkit täynnänsä kuivaa jäkälää ja heinää. Iloinen rouske ja tuhina vaan käy, kun sarvipäät pääsevät juhla-ateriansa kimppuun. 

Porotyttö

Kuva Copyright LipikStockMedia - www.freepik.com.

Tonttujenkin on aika lähteä joulunviettoon. Toki ne ovat porojen käytettävissä niin jouluna kuin arkenakin, mutta siinä välissä ehtii kyllä pistellä poskeensa tonttulan herkkuja, pelata lautapelejä ja ottaa vaikka pikku nokoset. Taivaalla tanssivat revontulet, jotka tuovat Aurinkomuorin terveiset taivaanrannan takaa.

Petteri Punakuono

Creative Commons
*Kuva - joulujuhlaa Kanadassa 2009 - Copyright © Flickr/Doug


Lähteet
Pekka Vuori: Korvatunturi
Sinikka Salokorpi: Joulupukin tarina
SantaClaus.fi: Porojen joulueväät


Joulun elaimet

Eläinten joulua

Eläinten Joulua Hevosten joulu

Eläinten Joulua Hiirten joulu

Eläinten Joulua Kanien joulu

Eläinten Joulua Koirien joulu

Eläinten Joulua Kotieläinten joulu

Eläinten Joulua Lintujen joulu

Eläinten Joulua Metsänväen joulu

Eläinten Joulua Minisikojen joulu

Eläinten Joulua Mirrien joulu

Eläinten Joulua Pesukarhujen joulu

Eläinten Joulua Petteri Punakuono