Tunturisuden sivut
Sibiu on kaupunki Transilvaniassa, Romaniassa. Siellä ajeli jouluna 2019 kuvan katujuna, jonka kierroksilla pääsi tutustumaan kaupungin nähtävyyksiin.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright Marco Verch Professional Photographer and Speaker

Romanian joulu Joulu Romaniassa

Romania on maa Kaakkois-Euroopassa. Asukkaita on 19 miljoonaa ja maan pääkaupunki on Bukarest. Lähes 90 prosenttia maan väestöstä kuuluu ortodoksisen uskonnon piiriin.

Romania oli toisen maailmansodan jälkeen kommunistinen valtio, jossa monet joulutraditiot olivat taka-alalla. Vuonna 1989 kaikki muuttui. Nykyisen Romanian joulu pitää sisällään rikkaan kirjon elpyneen kansankulttuurin ja kristillisen joulun perinteitä, joista yhdistyneenä muodostuu aivan oma romanialainen joulunsa.

Pyhän Ignatiuksen päivä

Pyhän Ignatiuksen kunniaksi romanialaiset viettävät Ignatiuksen päivää 20.12. ja uhraavat silloin sian, jota on oikein kasvatettu ja lihotettu tätä tarkoitusta varten. Possu otetaan päiviltä seremoniallisesti talojen takapihoilla ja syödään joulun pyhinä kera viinin ja laulun.

Romanian joulu

Joulukuusi ja kirkko Brasovissa 7.12.2009.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Rachel Titiriga


Romanian joulu

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Brasovista yllä Copyright © Rachel Titiriga

Laulaen ja hassutellen ovelta ovelle

Värikkäästi pukeutuneet lauluryhmät kiertävät jouluna Romaniassa ovelta ovelle, ei vain laulaen joululauluja vaan kuljettaen mukanaan monenlaista jouluiloa - ja -hulluttelua. Mukana ovat myös hurjiin, perinteisiin naamioihin pukeutuneet hahmot, joiden on tarkoitus karkottaa matkoihinsa kaikki pahat henget.

Lauluryhmät aloittavat kiertämisensä jouluaattona ja ilottelua kestääkin sitten tapaniin saakka. Kaikki ovat mukana, tytöt ja pojat, miehet ja naiset. Erilaisilla hahmoilla on omat roolinsa näissä ryhmissä, jotka ovat oikeastaan kiertäviä näytelmäryhmiä. Esityksistään nämä ryhmät saavat ovilla pieniä lahjoja, suuhunpantavia joulumaistiaisia.

Romanialainen joulu näissä muodoissaan on täynnä iloa ja toivoa. Laulajat kuljettavat mukanaan joulusoihdun valoa, joka virtaa syvältä romanialaisesta sielusta ja valaisee satumaisella hohteellaan pimeän sydäntalven.

Pelesin linna Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Alex Berger

Pelesin linna - Romanian satulinnoja

Romanian vuorten ja metsien kätköistä löytyy kauniita satulinnoja. Pelesin linna, uusrenessanssia edustava linna, joka on rakennettu vuosien 1873 - 1914 välillä, on yksi Romanian maamerkeistä ja suurimmista nähtävyyksistä. Romanian kuninkaallisten aikanaan rakennuttaessa linnaa, ei kustannuksissa tarvinnut säästellä.

Rumpalit - Dubasi

Nuoret naimattomat miehet kokoavat jouluna rumpaliorkesterin, romaniaksi "dubasi". Suuremmissa kylissä näitä ryhmiä on useampiakin. Ne kiertävät kylissä kujilla ja kaduilla tarkoituksenaan kuljettaa ihmisille sanomaa siitä, että Jeesus on syntynyt. Näissä orkestereissa on nimestään huolimatta rumpujen lisäksi myös muita romanialaisia kansanmusiikin soittimia, kuten viuluja ja klarinetin kaltainen romanialainen soitin "taragot". Myös tanssiminen on osa ohjelmistoa, muusikot tanssivat taloissa kohtaamiensa neitojen kanssa.

Nämä ryhmät eivät jätä väliin ainuttakaan taloa, ne kiertävät jokaiselle ovelle kylän syrjäisimmille seuduille asti. Ryhmillä on erilaisille ihmisille, kuten aviopareille, lapsille, yksinäisille ja vanhuksille, erilaisia kullekin sopivia lauluja ja ohjelmia.

Joulun perusperinteitä

Joulu on Romaniassakin täynnä samoja, kaikkialla maailmassa tunnettuja jouluperinteitä. Joulukuusi koristellaan, joulupukki käy jouluaattona, jouluna käydään kirkoissa ja syödään ja juodaan hyvin.

Romanityttö

Romanian romanityttö. Romanien määrää Romaniassa on vaikeaa määrittää, koska useat heistä pitävät itseään ihan tavallisina romanialaisina. Romaneja voi olla Romaniassa ehkä noin 400 000.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Steve Taylor

Joulua romaniaksi

Craciun Fericit! - Hyvää Joulua!
Craciun - Joulu.
Ajunul Craciunului - Jouluaatto.
Mos Craciun - Joulupukki.
Mos Gerila - Pakkasukko.
Trei Pastori - Kolme Itämaan tietäjää.
Sarmale - Romanialainen ruokalaji jouluna.
Cozonaci - Pähkinöillä ja rusinoilla täytetty joulukakku, johon löytyy sadoittain erilaisia reseptejä.


Nuoriso

Nuorten ajanviettoa. Bukarest elokuu 2014.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Jake Stimpson


Bucegi vuoret

Bucegi vuoret sijaitsevat Etelä-Karpaateilla Romaniassa. Korkein huippu on 2 505 metriä. Kuva toukokuu 2018.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © xulescu_g
Joulu
Tunturisuden sivut