Joulu
Tunturisuden sivut

Berliini jouluna 2019.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Jorge Franganillo

Saksan joulu JOULU SAKSASSA

Monet jouluiset perinteet ovat kehittyneet Saksassa. Vanhan uskomuksen mukaan Martti Luther keksi joulukuusen kulkiessaan Wittenbergissä kotiin pilkkopimeän metsän halki. Taivaalla tuikkivat tähdet saivat kuusenlatvat näyttämään siltä, että ne olisivat täynnä tähtiä. Kotiin päästyään Luther kaatoi pienen kuusen ja toi sen koristamaan kotiaan.

Eri seuduilla Saksassa joulua vietetään eri tavoin. Uskonnollisuus on Saksankin joulussa vahvasti mukana, ja kun katolisella kirkolla on maan pohjoisissa osissa vahvempi ote, kuin etelässä, eroavat joulunvietot alueellisesti jonkin verran toisistaan. Jouluruoatkin vaihtelevat suuresti maakunnittain ja perheittäin. Jossakin syödään kalaa, jossakin hanhea ja kalkkunaa, jossakin possua. Esimerkiksi erään seudun tyypillinen jouluateria koostuu punakaalista, perunoista ja hanhesta.

Myös siinä, milloin joululahjat saadaan, on eroja. Jossakin lahjat saadaan jouluaattona, jossakin vasta joulupäivänä. Saksan protestanttinen joulupukki, Weichnachtsmann, pysyy melko piilossa, sillä yleensä lahjat ilmestyvät kuusen juurelle kenenkään huomaamatta. Monissa perheissä vieläkin pukin virkaa hoitavat "kristityt lapset", jotka tuovat lahjan jumalalta.

Saksalaiset lapset saavat lahjoja jo ennen jouluaattoakin, Nikolain päivänä joulukuun kuudentena. Silloin salaperäinen katolisten joulupukki, Nikolaus käy huomaamattomasti tunkemassa lapsosille mitä ihastuttavimpia, pieniä yllätyslahjoja joko kenkään taikka sukkaan! Eräillä seuduilla on myös yleistä, että naapurien sedät tulevat kehuskelemaan toisten joulukuusia, jolloin on tapana antaa snapsipaukku kiitokseksi kehuista!

Uutta vuotta juhlitaan arvokkaasti - ja riehakkaasti

Saksalaiset ovat pyrkineet ottamaan uutta vuotta vastaan arvokkaasti ja hillitysti. Vuoden vaihtuessa keskiyöllä, nautitaan syömisen ja tanssin lomassa berliininmunkkeja kera kuohuviinin. Nykyisin uuden vuoden juhlinta on samanlaista kuin Suomessakin, eli viini virtaa reippaasti ja raketit paukkuvat ja sinkoilevat!

Saksan joulutori

Berliinin joulutori.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Flickr/visitBerlin

Joulupukkimme saksalainen tausta

1800-luvulla, jolloin nykyisen kaltainen joulunvietto alkoi yleistyä Suomessa, melkein kaikki joulukorttimme, kiiltokuvamme ja satukirjojemme kuvitukset oli painettu Saksassa. Pyhä Nikolaus oli näissä kuvissa puettu pitkään, tavallisesti punaiseen takkiin. Hänellä oli kädessään joulukuusi ja lahjasäkki olallaan. Hän asui maanalaisessa luolassa yhdessä tonttujen kanssa. Pyhä Nikolaus sai enkeleiltä joululahjoja lapsille, ja tontut auttoivat häntä jakamaan ne.

Joulupyramidi - Weihnachtspyramide

Saksassa suurikokoisia joulupyramideja on nykyisinkin lukuisilla joulutoreilla. Tällaisella rakennelmalla on Saksassa keskiajalta alkaen pitkät perinteet, ja joulupyramidin katsotaan olleen joulukuusen edeltäjä. Pyramidia käytetään erilaisin hahmoin myös kesäjuhlissa. Se muistuttaa henkilöhahmoineen, pyöreine muotoineen ja värikkäine toteutuksineen kuin karusellia.

Tunturisusi Joulupyramidi.

Joulusoittajat

Creative Commons
*Kuva katusoittajista Copyright © Flickr/Billy Simon

Joulumarkkinat - joulutorit

Saksassa koetaan paljon joulun tunnelmia jo ennen jouluakin, sillä maa on tunnettu joulumarkkinoistaan ja -toreistaan, joita järjestetään ennen joulua noin 2 500 eri puolilla maata. Joulutorit ja -markkinat käynnistyvät Saksassa ensimmäisestä adventista ja jatkuvat jouluun asti. Joulun odottamisen aika, adventtiaika, joulumarkkinoineen koetaan Saksassa yhtä tärkeäksi, kuin itse joulukin. Joulumarkkinoilla on Saksassa satojen vuosien perinteet.

Saksan joulumarkkinat eivät pidä sisällään vain myynnissä olevaa joulutavaraa, paikallisia käsitöitä, jouluruokia, joulukuusia ja tuikkivia valoja, vaan ohjelmaa ja tapahtumia on joulutoripaikkakunnilla laidasta laitaan, opereteista ja konserteista näyttelyihin ja näytelmiin. Esimerkiksi Nürnbergin Joulumarkkinat, Christkindlesmarkt, ovat kuuluisimpia Saksan joulumarkkinoista ja niillä vierailee vuosittain satojatuhansia saksalaisia ja matkailijoita kaikkialta maailmasta.

Toreilla joulumatkailijat saavat nauttia tuikkivista jouluvaloista, kauniisti koristelluista kuusista sekä tuoksuista, joita paahdetut mantelit, höyryävä hehkuviini Glühwein, kastanjat, vohvelit ja herkkuja tirisevät grillikojut levittävät ympärilleen. Silmiä hivelevät kauniisti koristellut joulukuuset ja myyntikojut. Korviin kantautuu karusellin ja posetiivarin musiikki. Näistä tunnelmista on saksalainen joulutori tehty. Jotkin joulumarkkinoista jatkavat vielä joulunpyhienkin ajan. Toisin kuin Suomessa, myös suurin osa ravintoloista, museoista ja muista käyntikohteista on auki myös joulunpyhinä.

Kuvissa yllä ja alla joulumarkkinoiden katusoittajia. Mukana joulutoreilla ovat tietenkin myös kuorot.Saksan joulu

Joululaulut kaikuvat Saksassa kaduilla ja joulutoreilla koko joulukuun ajan.

Creative Commons
*Kuva Copyright © Flickr/Billy Simon


Jättikynttilä

Schlitz on pieni kaupunki Saksassa. Siellä on kuvan jättikynttilä, joka on lajissaan maailman suurin. Kynttilä on itse asiassa vanha torni, joka puetaan punaisella kankaalla jouluajaksi kynttiläksi. Tornilla on korkeutta 42 metriä.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright, Photo by © Holgi_BS_63
*Photo used with permission.
Berliini

Berliini jouluna 2019.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Jorge Franganillo
Köln

Saksan neljänneksi suurin kaupunki on Köln ja siellä joku nosti seinälle joulukoristeeksi vanhan polkupyörän. Lopputuloshan on hieno.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Marco Verch
Saksan joulu
Saksan joulu
Saksan joulu

Saksan joulu

Berliini jouluna 2012.

Creative Commons
*Kuvat Copyright © visitBerlin


Joulutori

Erfurtin Joulutori - joulukuu 2015. Erfurt on Thüringenin osavaltion pääkaupunki Saksassa. Kaupungissa on hieman yli 200 000 asukasta.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Flickr/Bastian Sander
Köln

Joulutorin myyntikoju kauppiaineen Kölnin joulussa.

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Marco Verch

Rothenburg ob der Tauber - yksi Saksan joulukaupungeista

Rothenburg ob der Tauber on kaupunki Baijerin osavaltiossa, eteläisessä Saksassa. Vuoteen 1803 saakka se oli valtakunnankaupunki. Rothenburg ob der Tauberin keskiaikainen vanhakaupunki on hyvin säilynyt ja sen ansiosta kaupunki on maailmanlaajuisesti tunnettu matkailukohde.

Käthe Wohlfahrt

Käthe Wohlfahrt, jouluna 2013.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Mikko Muinonen

Käthe Wohlfahrt - Saksan joulukauppa

Käthe Wohlfahrt on suuri saksalainen yhtiö ja yritys, joka myy kaikenlaisia jouluun liittyviä tavaroita. Rothenburg ob der Tauberissa sijaitsee Käthe Wohlfahrtin pääpaikka, joulukylä Käthe Wohlfahrt Weihnachtsdorf, jossa on mm. ympäri vuoden aukioleva suuri joulutavaratalo. Joulutavaratalossa on vieraillut jo miljoonia asiakkaita. Sen tavaravalikoimaan kuuluu yli 30 000 erilaista, perinteistä saksalaista joulukoristetta ja -aihetta. Joulukylässä on myös joulumuseo ja jatkuva joulunäyttely.

Rothenburgin lisäksi Käthe Wohlfahrtin pysyvien joulukauppojen kaupunkeja ovat mm. Berliini, Heidelberg, Garmisch ja Nuremberg. Ympäri vuoden auki olevia joulutavarataloja yrityksellä on myös muissakin Euroopan maissa, kuten Belgiassa ja Ranskassa. Tämän lisäksi Käthe Wohlfahrt on jouluaikana mukana kymmenillä Saksan paikkakunnilla, joulutoreilla ja tavarataloissa.

Rothenburg

Rothenburg ob der Tauberin joulukuusi,

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Jaap van't Veen


Rothenburg

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Brian Wiese

Rothenburg

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Mer


Heidelberg

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Erke

Heidelberg - Käthe Wohlfahrt

Heidelberg on runsaan 140 000 asukkaan kaupunki Saksan lounaisosassa Baden-Württembergin osavaltiossa Neckarjoen varrella. Entinen ruhtinaallinen residenssikaupunki on myös merkittävä yliopistokaupunki: Heidelbergin yliopisto eli Ruprecht-Karls-Universität on Saksan vanhin yliopisto ja leimaa vahvasti kaupungin elämää.

"Romantiikan kaupunkina" tunnettu Heidelberg on myös suosittu matkailukohde. Kaupungin maisemallinen kauneus jokilaaksoineen ja vuorenrinteineen, historiallinen vanhakaupunki ja maalauksellinen linnanraunio vetävät puoleensa runsain määrin turisteja eri puolilta maailmaa. (Wikipedia)