Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, Berliini - Copyright © Jorge Franganillo

Saksan joulu JOULU SAKSASSA

Monet jouluiset perinteet ovat kehittyneet Saksassa. Vanhan uskomuksen mukaan Martti Luther keksi joulukuusen kulkiessaan Wittenbergissä kotiin pilkkopimeän metsän halki. Taivaalla tuikkivat tähdet saivat kuusenlatvat näyttämään siltä, että ne olisivat täynnä tähtiä. Kotiin päästyään Luther kaatoi pienen kuusen ja toi sen koristamaan kotiaan.

Eri seuduilla Saksassa joulua vietetään eri tavoin. Uskonnollisuus on Saksankin joulussa vahvasti mukana, ja kun katolisella kirkolla on maan pohjoisissa osissa vahvempi ote, kuin etelässä, eroavat joulunvietot alueellisesti jonkin verran toisistaan. Jouluruoatkin vaihtelevat suuresti maakunnittain ja perheittäin. Jossakin syödään kalaa, jossakin hanhea ja kalkkunaa, jossakin possua. Esimerkiksi erään seudun tyypillinen jouluateria koostuu punakaalista, perunoista ja hanhesta.

Myös siinä, milloin joululahjat saadaan, on eroja. Jossakin lahjat saadaan jouluaattona, jossakin vasta joulupäivänä. Saksan protestanttinen joulupukki, Weichnachtsmann, pysyy melko piilossa, sillä yleensä lahjat ilmestyvät kuusen juurelle kenenkään huomaamatta. Monissa perheissä vieläkin pukin virkaa hoitavat "kristityt lapset", jotka tuovat lahjan jumalalta.

Saksalaiset lapset saavat lahjoja jo ennen jouluaattoakin, Nikolain päivänä joulukuun kuudentena. Silloin salaperäinen katolisten joulupukki, Nikolaus käy huomaamattomasti tunkemassa lapsosille mitä ihastuttavimpia, pieniä yllätyslahjoja joko kenkään taikka sukkaan! Eräillä seuduilla on myös yleistä, että naapurien sedät tulevat kehuskelemaan toisten joulukuusia, jolloin on tapana antaa snapsipaukku kiitokseksi kehuista!

Uutta vuotta juhlitaan arvokkaasti - ja riehakkaasti

Saksalaiset ovat pyrkineet ottamaan uutta vuotta vastaan arvokkaasti ja hillitysti. Vuoden vaihtuessa keskiyöllä, nautitaan syömisen ja tanssin lomassa berliininmunkkeja kera kuohuviinin. Nykyisin uuden vuoden juhlinta on samanlaista kuin Suomessakin, eli viini virtaa reippaasti ja raketit paukkuvat ja sinkoilevat!

Saksan joulutori

Berliinin joulutori.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/visitBerlin

Joulupukkimme saksalainen tausta

1800-luvulla, jolloin nykyisen kaltainen joulunvietto alkoi yleistyä Suomessa, melkein kaikki joulukorttimme, kiiltokuvamme ja satukirjojemme kuvitukset oli painettu Saksassa. Pyhä Nikolaus oli näissä kuvissa puettu pitkään, tavallisesti punaiseen takkiin. Hänellä oli kädessään joulukuusi ja lahjasäkki olallaan. Hän asui maanalaisessa luolassa yhdessä tonttujen kanssa. Pyhä Nikolaus sai enkeleiltä joululahjoja lapsille, ja tontut auttoivat häntä jakamaan ne.

Joulupyramidi - Weihnachtspyramide

Saksassa suurikokoisia joulupyramideja on nykyisinkin lukuisilla joulutoreilla. Tällaisella rakennelmalla on Saksassa keskiajalta alkaen pitkät perinteet, ja joulupyramidin katsotaan olleen joulukuusen edeltäjä. Pyramidia käytetään erilaisin hahmoin myös kesäjuhlissa. Se muistuttaa henkilöhahmoineen, pyöreine muotoineen ja värikkäine toteutuksineen kuin karusellia.

Tunturisusi Joulupyramidi.

Joulusoittajat

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva katusoittajista Copyright © Flickr/Billy Simon

Joulumarkkinat - joulutorit

Saksassa koetaan paljon joulun tunnelmia jo ennen jouluakin, sillä maa on tunnettu joulumarkkinoistaan ja -toreistaan, joita järjestetään ennen joulua noin 2 500 eri puolilla maata. Joulutorit ja -markkinat käynnistyvät Saksassa ensimmäisestä adventista ja jatkuvat jouluun asti. Joulun odottamisen aika, adventtiaika, joulumarkkinoineen koetaan Saksassa yhtä tärkeäksi, kuin itse joulukin. Joulumarkkinoilla on Saksassa satojen vuosien perinteet.

Saksan joulumarkkinat eivät pidä sisällään vain myynnissä olevaa joulutavaraa, paikallisia käsitöitä, jouluruokia, joulukuusia ja tuikkivia valoja, vaan ohjelmaa ja tapahtumia on joulutoripaikkakunnilla laidasta laitaan, opereteista ja konserteista näyttelyihin ja näytelmiin. Esimerkiksi Nürnbergin Joulumarkkinat, Christkindlesmarkt, ovat kuuluisimpia Saksan joulumarkkinoista ja niillä vierailee vuosittain satojatuhansia saksalaisia ja matkailijoita kaikkialta maailmasta.

Toreilla joulumatkailijat saavat nauttia tuikkivista jouluvaloista, kauniisti koristelluista kuusista sekä tuoksuista, joita paahdetut mantelit, höyryävä hehkuviini Glühwein, kastanjat, vohvelit ja herkkuja tirisevät grillikojut levittävät ympärilleen. Silmiä hivelevät kauniisti koristellut joulukuuset ja myyntikojut. Korviin kantautuu karusellin ja posetiivarin musiikki. Näistä tunnelmista on saksalainen joulutori tehty. Jotkin joulumarkkinoista jatkavat vielä joulunpyhienkin ajan. Toisin kuin Suomessa, myös suurin osa ravintoloista, museoista ja muista käyntikohteista on auki myös joulunpyhinä.

Kuvissa yllä ja alla joulumarkkinoiden katusoittajia. Mukana joulutoreilla ovat tietenkin myös kuorot.Saksan joulu

Joululaulut kaikuvat Saksassa kaduilla ja joulutoreilla koko joulukuun ajan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Billy Simon


Saksan joulu
Saksan joulu
Saksan joulu
Saksan joulu

Berliini jouluna 2012.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © visitBerlin


Joulutori

Erfurtin Joulutori - joulukuu 2015. Erfurt on Thüringenin osavaltion pääkaupunki Saksassa. Kaupungissa on hieman yli 200 000 asukasta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Bastian Sander
Joulu
Tunturisuden sivut