Joulu
Kuvassa yllä Pyhätunturin maisemia Kemijärvellä 4.1.2016.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Flickr/Jukka Kervinen


Jouluna vallitsee arktinen siniharmaus ja kaamos

Joulun aikana maisema peittyy viipyilevään, arktiseen siniharmauteen, jonka rikkoo vain taivaanrannan puna auringon laskiessa. Ihan pohjoisimmassa Suomessa, Lapin perukoilla, aurinko ei enää nouse eikä laskekaan laisinkaan, vaan vallitsee kaamos.

Kaamos eli polaariyö on vuotuinen ajanjakso, jonka aikana aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle. Ilmiö esiintyy maapallon napapiireillä ja niitä korkeammilla leveysasteilla. Mitä lähemmäs napoja mennään, sitä aikaisemmin kaamos alkaa ja sitä pidempi on kaamosaika. Suomen pohjoisimmassa pisteessä kaamos kestää 51 vuorokautta.
Iso-Syöte

Metsässä joulupäivänä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Sami Uskela
Joulu tuo valoa suurimpaan pimeyteen

Luonto on sydäntalven aikaan vaipunut ja kuin pysähtynyt horrokseen ja yrittää sinnitellä yli kaikkein kylmimmän ja pimeimmän ajan. Miten hyvin juuri tähän aikaan sopiikaan joulu, tuomaan valoa heille, jotka pimeydessä vaeltavat. Ovathan joulunviettomme valot, välkkeet ja kulkusten kilinät kuin äärimmäinen vastakohta luonnon hiljaisuudelle ja värittömyydelle.

Joulumaisemankin ääreen kannattaa pysähtyä, ehkä sen myötä tavoittaa joulusta suuremman tunnun, kuin konsanaan siitä kaikesta maisesta runsaudesta, jolla ympäröimme itsemme jouluna. Eihän joulu ole vain iloa, naurua ja helskettä, vaan se on myös rauhaa ja hiljentymistä. Ja mitä taas tulee värimaailmassa erilaisiin sinisen, siniharmaan ja harmaan sävyihin - nehän ovat kaikki tavattoman kauniita värejä.
Joulun siniharmaus
Tuikahdus pilvien takaa

Aatonaattona, 23.12.2008 tuikahtaa pilvien lomasta valo suurimman harmauden keskelle. Tästä talvisesta järvimaisemasta tulevat mieleen 1800-luvun kultakauden suurten kansallistaiteilijoidemme talvikuvat. Tuntuu kuvaa katsoessa ihan siltä, kuin siirtyisi kauas takaisin menneeseen aikaan.
Voisi kuitenkin huumorilla keventää niin, että ehkäpä tuolla pienessä rantamökissä joku juuri onkin kannettavalla tietsikalla ja mokkulalla netissä, Tunturisuden joulusivuilla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Sami Uskela
Joulu
Saariselän harmaus

Harmaata on Lapissa Saariselälläkin joulun lähestyessä 14.11.2014. Pilvetkin näyttäisivät laskeutuneen peittämään rinteitä.
*** tunturisusi.com linkit ***