Tunturisuden sivut
Kuva yllä Djerbasta. Djerba eli Jerba on saari Vähä-Syrtissä Tunisiassa. Se on suosittu matkailukohde ja yksi niistä harvoista paikoista Tunisiassa, joissa berberin kieltä vielä puhutaan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Citizen59

Tunisian joulu Joulu Tunisiassa

Tunisian tasavalta eli Tunisia on tasavalta Pohjois-Afrikassa Välimeren etelärannikolla. Nykyisen Tunisian alueella sijaitsi aikoinaan foinikialaisten perustama Karthago, jonka roomalaiset hävittivät 146 eaa. Tunisian yhteiskunnan ja kulttuurin kehitykseen ovat erityisen voimakkaasti vaikuttaneet arabivalloitus 600-luvun lopulla, jolloin maasta tuli islamilainen, ja Ranskan suojelualueeksi joutuminen 1881. Entisen siirtomaaisännän kieltä ranskaa käytetään yleisesti. Ranska hallitsi Tunisiaa vuodesta 1881 maan itsenäistymiseen, vuoteen 1956 saakka. Länteen suuntautunut Tunisia on arabimaailman eurooppalaisimpia kolkkia.

Maan väestöstä suurin osa on islaminuskoisia, joten joulu ei ole koskaan ollut maassa mikään perinteinen, suuri juhla. Nykyisin joulukin kuitenkin näkyy eri puolilla maata, kun liikkeissä joulun aikaan ovat esillä jouluun liittyvät koristelut ja tavarat. Erityisesti Tunisiassa joulua viettävät turistit ja juuri heidän suosimillaan paikoilla joulua juhlitaan pontevimmin. Tunisiassa on myös pieni, ranskankielinen vähemmistö, jonka parissa varmasti joulullakin on juhlijansa. Suurkaupungeissa asuu yhä myös muitakin eurooppalaisia, italialaisten maahanmuuttajien jälkeläisiä, kreikkalaisia, espanjalaisia ja sisilialaisia. Aavikon keitailla asuu vielä orjienkin jälkeläisiä.

Ihan oikeita joulukuusiakin myydään myös Tunisiassa. Maassa on muutamia, joulukuusten kasvattamiseen ja myymiseen erikoistuneita maatiloja.

Tunisia on tunnettu puhtaasta merivedestä ja pitkistä, leveistä ja valkoisista hiekkarannoistaan. Maassa on erittäin miellyttävä ilmasto läpi vuoden, vaikka uimakausi rajoittuu toukokuusta lokakuuhun.

Tunisia sijaitsee Välimeren rannalla lähellä Eurooppaa. Se on nykyaikainen maa, jolla on paljon tarjottavaa. Tunisiassa on pitkiä hiekkarantoja (yhteensä 1300 km), jotka kuumina aikoina houkuttelevat pitkiin, ihaniin uintimatkoihin. Tunisiassa voit ajaa jeeppisafarilla, ratsastaa kamelilla, sukeltaa tai harrastaa muita vesiurheilulajeja. Maan kulttuuri on yli 3 000 vuotta vanha, merkkejä siitä löytyy antiikin ajasta eteenpäin.

Tunisiaa

Museo Dar Cheraït, Tozeur, Tunisia.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © David Stanley


Tunisian joulu

Jouluomenoita Tunisian tapaan

Hedelmäkauppaa Tunisiassa jouluaattona. Pojalla on oikein omenapuu, josta hän myy omenoita heille, jotka haluavat syödä omenan - tai vaikka eivät haluaisikaan, niin ainahan jouluna omena kuitenkin on paikallaan. Doz, Qibili, Tunisia - 24.12.2010.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Flickr/McKay Savage

Valkoista joulua Tunisiassa - Ain Drahem

Ain Drahem on hieman yli 40 000 asukkaan kaupunki, jonka lähiseuduilla kohoavat lumihuippuiset vuoret. Itse kaupunkikin sijaitsee 800 metrin korkeudessa. Kaupunki tunnetaan erityisesti Tunisian joulukaupunkina, jonne joulun aikoina suuntaavat kulkunsa lukuisat turistit.

Jouluna vilpoisaa - yöllä +8 - päivällä +16

Joulukuu on yksi Tunisian vilpoisimmista kuukausista ja silloin Tunisiassakin vietetään talvea. Tunisian pohjoisosassa vallitsee suhteellisen kostea Välimeren ilmasto, jolle ovat tyypillisiä kuumat ja kuivat kesät sekä leudot ja sateiset talvet. Kesällä keskilämpötilat vaihtelevat +20 ja 30 C-asteen välillä, talvella lämpöä on +10 - 15 C-astetta.

Keskilämpö joulun aikaan koko vuorokaudelle on +13 C-astetta. Alimmillaan lämpöä voi olla yöaikana vain +7 C-astetta. Tavallisimmin yölämpö joulukuussa on +9 - 13 C-astetta. Päivällä joulun aikaan lämpöä voi olla enimmillään jopa +18 - 21 C-astetta, mutta tavallisimmin joulun aikaan maksimilämpö päivällä on +16°C. Aurinko paistaa joulukuussa päivittäin keskimäärin 5 tuntia. Lähes puolet joulukuun päivistä on sateisia.

Maan eteläisissä osissa on kuuma ja kuiva autiomaailmasto, eikä sateita saada juuri lainkaan.

Tunisian joulu

Tunisian ovia

Tunisiassa on toinen toistaan kauniimpia ja värikkäämpiä ovia, joiden koristeellinen kuviointi edustaa islamilaista taidetta.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Flickr/jean-pierre jeannin

Kuskus - Couscous

Kuskus on Tunisian berberien perinteistä ruokaa aina ja varmasti myös joulun aikaan. Kaikissa Pohjois-Afrikan maissa suosittu kuskus valmistetaan durumvehnästä.

Couscous on maailmankuulu tunisialainen kansallisruoka, josta löytyy lukuisia muunnelmia (vihannesten, lampaanlihan, kananlihan tai kalan kera). Ainostaan Tunisiassa tarjoillaan couscousia kalan kanssa. Couscousin kanssa tarjottavassa kastikkeessa olevat ainekset antavat ruokalajille sen ainutlaatuisen maun. Toinen perinteinen ruokalaji on Agneau ìa gargoulette. Se on herkullinen lammaspata, jota on keitetty kauan savipadassa hiilloksella. Muita hyvin tunnettuja ruokalajeja ovat bricks, tajines, ragu ja jännittävät hauesta, meriahvenesta, Sankt Persin kalasta ja äyriäisistä valmistetut ruokalajit.

Tunisia

Tunisian sinistä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Javier Carcamo

Jouluajan toivotuksia arabiaksi

Eid Melad Majeed = Hyvää Joulua!
Sanah sa'eedah! = Onnellista Uutta Vuotta!
Lautasantenneja ja pyykinkuivausta tunisialaiseen tapaan.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Antoine Tantin


Lähteet
Tunisialive: Christmas Celebrations in Tunisia: Tis the Season!
Tunisiska Statens Turistbyrå
Weather in Tunisia in December
Joulu
Tunturisuden sivut