Tunturisuden sivut
Kuva yllä. Vuonna 2017 joulua Valkoisessa talossa isännöivät presidentti Donald Trump ja hänen puolisonsa, First Lady Melania Trump.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Official White House Photo by Andrea Hanks - Copyright © Flickr/The White House


Valkoinen talo

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright Photo by Tina Hager, Courtesy of the George W. Bush Presidential Library and Museum © Flickr/The Bush Center


Kuvassa yllä presidentin virkahuone, Oval Office. Kukin presidentti sisustaa tämän huoneen virkakaudellaan oman makunsa mukaiseksi.

Yhdysvallat USA VALKOISEN TALON JOULU

Yhdysvaltain presidentin virka-asunto ja työpaikka on Valkoinen talo, The White House, maan pääkaupungissa Washington D.C:ssä. Valkoinen talo sonnustautuu jokaisena jouluna näyttävästi koristeltuna jouluun. Valkoisen talon jouluun pääsee myös yleisö tutustumaan ja kävijöitä sisätiloissa on jopa yli 100 000.

Valkoisen talon edustalla oleva suuri, kansallinen joulukuusi, National Christmas Tree, koristellaan hieman eri tavoin eri vuosina. Talon sisällä on myös virallinen sisätilojen joulukuusi, jolla nimenä White House Christmas Tree, tunnetaan myös nimellä Blue Room Christmas Tree - sinisen huoneen joulukuusi. Valkoisen talon alueella on runsas määrä muitakin joulukuusia, pelkästään avoimien ovien aikana, vierailijoiden reitin varrella talon sisällä oli joulukuusia 19 vuonna 2010.

Jouluteemat

Jokaiselle joululle Valkoisessa talossa on jokin erityinen teema, tämän tradition laittoi alulle presidentin puoliso Jacqueline Kennedy Vuonna 1961.

Obamat viettivät Valkoisessa talossa jouluna 2016 viimeistä ja kahdeksatta jouluaan. Vuoden 2016 jouluteemana oli "The Gift of the Holidays" eli suomeksi - Joulun lahja. Lahjalla ei niinkään tarkoitettu vain jouluna annettavia lahjoja, vaan kaikkea sitä lahjakkuutta, jota Yhdysvallat pitää sisällään. Jouluteemalla rohkaistiin ihmisiä ajattelemaan niitä todellisia lahjoja, joita jokaisella on, kuten erilaisia palveluja, perhettä, ystäviä ja vaikkapa hyvää terveyttä. Jouluteema kertoi myös siitä, millainen suuri lahja Obaman perheelle olivat olleet menneet kahdeksan vuotta.

Valkoisen talon joulu kaikkine joulukoristuksineen muistuttaa joulun aikaan talossa käyviä vieraita siitä, miten pitkät perinteet koko Amerikan ja myös Valkoisen talon joululla on. Valkoisen talon joulu on heijastellut aikojen myötä jouluja sellaisina, kuin niitä on Amerikassa vietetty. Valkoisessa talossa on vietetty joulua jo yli kahden vuosisadan ajan, ja kullakin joululla on ollut oman aikakautensa erityispiirteitä.

Jouluteemat vuosina 2019 ja 2020

Vuonna 2019 jouluteemana oli The Spirit of America - Amerikan henki. Koristeiden suunnittelusta ja koko joulukoristelusta päävastuun kantoi Melania Trump, jolla luonnollisestikin oli apunaan valtaisa joukko ihmisiä, kun koristelu toteutettiin. Lukuisten joulukuusien lisäksi koristuksiin kuului esimerkiksi Valkoisen talon pienoismalli, jonka ympärille oli aseteltu muita tunnettuja yhdysvaltalaisia maamerkkejä.

Odotamme jännityksellä, mikä onkaan Valkoisen talon jouluteemana tulevana jouluna 2020.

Valkoinen talo suklaasta

Valkoinen talo valkoisesta suklaasta. Näytteenä Valkoisen talon hienoista joulukoristeluista on esillä valkoisesta suklaasta valmistettu pienoismalli.

Valkoinen talo

China Room - Kiinalainen huone

Pohjakerroksen Kiinalaisessa huoneessa ovat Valkoiseen taloon pitkän historiansa aikana kertyneet kiinalaiset posliinikokoelmat. Tätä huonetta käyttää tavallisimmin presidentin puoliso teekutsuillaan ja muilla, pienillä tapaamisilla. Taustalla virallisessa muotokuvassa presidentti Calvin Coolidgen puoliso Grace Coolidge, taiteilija Howard Chandler Christyn maalauksessa vuodelta 1924. Coolidget rakastivat koiria. Rouvan vierellä maalauksessa on perheen tunnetuin koira, valkoinen collie, Rob Roy.
Valkoinen talo Klikkaa mestarillisesta muotokuvasta iso!

Presidentti Calvin Coolidge on jäänyt Valkoisen talon jouluhistoriaan niin, että hän oli ensimmäinen presidentti, joka johti kansallisen joulukuusen, National Christmas Tree, valaistusseremonioita. Se tapahtui vuonna 1923.

Valkoinen talo Sininen huone

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Angi English

Valkoisen talon Sininen huone

Sininen huone, Blue Room, on yksi Valkoisen talon ensimmäisen kerroksen saleista. Sen erityisenä piirteenä on ovaalin muotoisuus. Ovaalin muotoisia huoneita Valkoisessa talossa on kolme. Sininen huone on sisustettu ranskalaiseen empiretyyliin. Huoneessa järjestetään vastaanottojuhlallisuuksia ja pienimuotoisia päivällisiä.

Onpa huoneessa järjestetty ainoat presidentilliset häätkin Valkoisen talon historiassa, kun presidentti Grover Cleveland nai Frances Folsomin 2.6.1886. Sinisessä huoneessa on jouluna Valkoisen talon virallinen sisätilajoulukuusi, Blue Room Christmas Tree. Tälle kuuselle valitaan vuosittain ikioma koristeluteemansa.

White House

Yhdysvaltain presidentin puoliso, Melania Trump.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Official White House Photo by Andrea Hanks - Copyright © Flickr/The White House

Valkoisen talon historiaa - koko ja tilat

Yhdysvaltain ensimmäinen presidentti George Washington (presidentti vuosina 1789 - 1797) valitsi Valkoisen talon rakennuspaikan. Järjestettiin kilpailu siitä, millainen talo paikalle rakennettaisiin, ja sen voitti arkkitehti James Hoban. Hänen suunnitelmiensa mukaisen Valkoisen talon rakennustyöt aloitettiin peruskiven laskemisella ja muuraamisella vuonna 1792. Kahdeksan vuotta myöhemmin, vuonna 1800 taloon muutti asumaan vaimoineen presidentti John Adams (Yhdysvaltain toinen presidentti vuosina 1797 - 1801).

Vuonna 1814 britit polttivat talon sodan yhteydessä, ja James Hoban kutsuttiin rakentamaan talo uudelleen. Yhdysvaltain viides presidentti James Monroe muutti kunnostettuun taloon vuonna 1817. Tämän jälkeen useat presidentit ovat kunnostelleet ja uudistelleet Valkoista taloa laajoissakin remonteissa. Kaikki Yhdysvaltain presidentit, John Adamsista lähtien, ovat asuneet talossa. Presidentti Theodore Roosevelt (Yhdysvaltain 26. presidentti vuosina 1901 - 1909) antoi talolle sen nykyisen nimen, White House, vuonna 1901.

Valkoisen talon pituus on 51,2 m ja leveys 26,1 m. Koko talon lattiapinta-ala on 5 100 neliömetriä. Talon suurin korkeus on 21 m. Kerroksia kellareineen ja ullakoineen on kuusi.

Huoneita talossa on, kaikki varastohuoneet mukaan lukien, 132. Huoneiden joukossa on 1 pääkeittiö, yksi pienempi keittiö ja yksi perhekeittiö, 16 vierashuonetta ja 35 kylpyhuonetta.

Pohjakerroksessa, Ground Floor, joka yhdistyy samalla tasolla olevaan kellaritilaan, Basement, huoneita on 10. Ensimmäisessä kerroksessa, State Floor, huoneita on 8, wc-tiloja 6 ja tilava pääkäytävä. Toisessa kerroksessa, Second Floor, on 16 huonetta, 6 kylpyhuonetta, wc-tiloja ja pääkäytävä. Kolmannessa kerroksessa, Third Floor, on 20 huonetta, 9 kylpyhuonetta ja pääkäytävä.

Tulisijoja ja takkoja koko talossa on 28, ikkunoita 147, ovia 412, portaikkoja 8 ja hissejä 3.

Ensimmäiset joulujuhlat Valkoisessa talossa vuonna 1800 Suzannahille

1800-luvulla joulut eivät Valkoisessa talossa vielä merkinneet mitään suurta, valtakunnallista juhlintaa, vaan ne olivat pieniä perhetapahtumia. Ensimmäiset joulujuhlat järjesti vuonna 1800 vaimonsa kanssa presidentti John Adams (Yhdysvaltain toinen presidentti vuosina 1797 - 1801). He järjestivät joulujuhlan neljävuotiaalle lapsenlapselleen Suzannahille, joka eli heidän kanssaan. Adamsit kutsuivat muitakin, virkamiesperheiden lapsia Washingtonista osallistumaan näihin joulujuhliin. On syytä tulla mainituksi, että Adams oli ensimmäinen juuri valmistuneeseen Valkoiseen taloon muuttanut presidenttikin, joten eipä ennen häntä kukaan olisi joulua talossa ehtinyt juhlimaankaan.

Valkoisen talon jouluja menneiltä vuosilta nykypäivään

Valkoisessa talossa on vietetty monenlaisia joulujuhlia pitkän ajan kuluessa, 1800-luvulta tähän päivään tultaessa. Kukin presidenttiperhe on juhlistanut joulua jotenkin erityisesti omalla tavallaan ja itselleen luontaisimmin.

Presidentti Andrew Jackson järjesti jouluna 1834 lapsilleen ja lapsenlapsilleen riemukkaat joulujuhlat. Niihin kuului laulua ja tanssia, syömistä ja leikkiä ja ne huipentuivat sisätiloissa käytyyn lumipallosotaan, jossa lumipallot oli tehty puuvillasta.

Presidentti Theodore Roosevelt ei pitänyt laisinkaan joulukuusiperinteistä, eikä tuottanut jouluna taloon ainuttakaan joulukuusta. Sen sijaan hän järjesti vuonna 1903 riehakkaat joulukarnevaalit 500 lapselle, ja tarjoiluun kuului mm. joulupukin muotoisia jäätelöitä. Hänen poikansa Archie ei pitänyt joulukuusikiellosta, ja salakuljetti pienen kuusen yläkerran tarjoiluhuoneeseen. Tämä joulu on siten jäänyt Valkoisen talon jouluhistoriikissa muistiin vihreänä jouluna, "Green Christmas", tämän pikkukuusen vuoksi.

Nykyisin Valkoisen talon valmistautuminen joulun juhlintaan ja vierailevan yleisön saapumiseen vaatii paljon suunnittelua ja työtä. Yhteensä noin 400 henkilökunnan jäsentä ja vapaaehtoista osallistuu jouluvalmisteluihin ja talon koristeluun.

Monet haluavat tulla mukaan vapaaehtoisiksi joulun valmistelijoiksi. Pääsy mukaan on etuoikeus ja suuri kunnia. Tiukkojen turvallisuuteen liittyvien vaatimusten vuoksi vain harvat tulevat valituiksi ja pääsevät mukaan. Eräät vapaaehtoisista, kuten floristit George Griffith ja Tom O'Brien ovat olleet mukana jo yli 20 vuoden ajan, jokaisena jouluna.

Valkoinen talo Vihreä huone

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/The Bush Center

Valkoisen talon Vihreä huone

Vihreä huone, Green Room, on yksi Valkoisen talon ensimmäisen kerroksen saleista. Sitä käytetään pieniin tapaamisiin ja teekutsuihin.

Presidentti John F. Kennedy piti Vihreää huonetta kaikkein viihdyttävimpänä ja mukavimpana huoneena ensimmäisessä kerroksessa. Huoneen koko on 8,5 x 6,8 m.

Valkoinen talo Keltainen huone

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/The Bush Center

Valkoisen talon Keltainen huone

Keltainen ovaalin muotoinen huone, Yellow Oval Room, on yksi Valkoisen talon toisen kerroksen saleista. Keltaisessa huoneessa pidetään pienimuotoisia tilaisuuksia. Täällä myös tervehditään valtioiden päämiehiä ennen illallista.

Alunalkaen, Adamsin aikoina, tila on ollut kuin pieni perhekamari. Sen jälkeen sitä on käytetty kirjastona, toimistona ja presidenttiperheen olohuoneena.

Valkoisen talon joulukuuset

Valkoisessa talossa on paljon joulukuusia, näyttävän ulkojoulukuusen, National Christmas Tree - ja Sinisen huoneen virallisen joulukuusen, Blue Room Christmas Tree - lisäksi. Jonakin jouluna joulukuusia voi olla 27, jonakin toisena jouluna vaikkapa 36. Kuusilajitkin joulukuusissa vaihtelevat.

Valkoisen talon joulukuusiennätystä pitää nimissään presidentti Dwight D. Eisenhower (Yhdysvaltain 34. presidentti vuosina 1953 - 1961). Silloin jouluna jokaisessa kerroksessa oli 26 joulukuusta, ja joulukuusien kokonaismäärä lähenteli jo sataa.

Vuoden 2016 suurin ja virallinen joulukuusi oli okakuusi (Picea pungens). Kuusen lahjoittivat Dave ja Mary Vander Velden Wisconsinista. Joka jouluna on eri lahjoittaja, joka valitaan kuusenkasvattajien joukosta kilpaillen, valitsijana toimii National Christmasf Tree Association. Yhdysvalloissa on noin 17 000 joulukuusifarmia, joten kisan voitto onnistuu vain harvoille. Joulukuusia näillä farmeilla kasvaa 350 miljoonaa. Joka jouluna Yhdysvalloissa myydään 28 - 32 miljoonaa joulukuusta. Joulukuusi kasvaa ennen myyntiä keskimäärin 6 - 8 vuotta.

Koristellun joulukuusen asetti Valkoiseen taloon ensimmäisen kerran presidentti Benjamin Harrison jouluna 1889. Joulukuusen sijoituspaikkana oli Keltainen huone, Yellow Oval Room, toisessa kerroksessa. Hänen joulukuusessaan paloivat vielä vanhanajan kynttilät. Sähköt tulivat Valkoiseen taloon vuonna 1891. Ensimmäinen sähkökynttilöin valaistu joulukuusi kohosi taloon vuonna 1895, presidentti Grover Clevelandin aikana.

The New York Times kirjoittaa CBS:n uutisen "The White House at Christmas: A timeless tradition" mukaan, että ensimmäisen joulukuusen olisikin Valkoiseen taloon tuonut jo 1850-luvulla presidentti Franklin Pierce.

Valkoisen talon joulukuusten puulajeja

Valkoisen talon joulukuusina ovat aikojen saatossa ja joulujen vieriessä olleet myös virginianpihta (Abies fraseri), palsamipihta (Abies balsamea), aitopihta (Abies procera), harmaapihta (Abies concolor), jättipihta (Abies grandis), japaninpihta (Abies veitchii) ja metsäkuusi (Picea abies).

Onpa Valkoisen talon joulukuusten joukkoon mahtunut joku setri ja hemlokkikin, ja vielä jokin harvinaisempi puulaji, jolle ei löydy suomenkielistä nimeä.

Vertailun vuoksi: suomalaisia joulukuusia

Edellä mainittu metsäkuusi on meillä Suomessa kasvava kuusilajike. Suomessa joulupuiden kasvatukseen sopivia puulajeja ovat muun muassa kotimainen metsäkuusi, serbiankuusi eli omorikakuusi, okakuusi, mustakuusi, palsamipihta, lännenpihta, siperianpihta, douglaskuusi, ja kotimainen mänty. Suomessakin menestyy yli 80 havupuulajia. Varsin monet lajit sopisivat ilmeisesti myös joulupuiksi. Kotimaisella metsäkuusella on perinteisesti ollut valta-asema suomalaisessa joulussa.

Valkoisen talon ruokapöytä

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Valkoinen talo valkoisesta suklaasta ja China Room, sekä ruokapöytä - Copyright © Flickr/Angi English

Valkoisen talon ruokasali - State Dining Room

Valkoisen talon ruokasaliin, State Dining Room, mahtuu 140 vierasta. Se on suurempi kahdesta ensimmäisen kerroksen ruokasalista. Sitä käytetään mm. valtiovierailuiden yhteydessä tarjottavilla juhlapäivällisillä. Pienemmän, ensimmäisen kerroksen ruokasalin nimi on Family Dining Room. Nykyinen presidentti käyttää tätä pienempää ruokasalia työtilanaan ja pienillä lounailla ja tapaamisilla, mutta Family-nimestä huolimatta presidentin perhe ei nykyisin juurikaan ruokaile tässä salissa.

Red room
Red room

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © Flickr/Angi English

Valkoisen talon Punainen huone

Red Room, Punainen huone, on värimaailmaltaankin kuin luotu joulun juhlintaan. Punainen huone on yksi ensimmäisen kerroksen saleista. Siinä järjestetään pieniä illallisia ja musiikkitilaisuuksia.

Tyylihuonekalut ovat vuosilta 1810 - 1830. Punainen huone oli presidentti Ronald Reaganin vaimon, Nancy Reaganin lempihuone.

White House

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - (Official White House Photo by Shealah Craighead - Copyright © Flickr/The White House
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Official White House Photo by Andrea Hanks - Copyright © Flickr/The White House

First Lady Melania Trump

Melania Trump (syntymänimeltään Melanija Knavs, saksalainen kirjoitusasu Melania Knauss; 26. huhtikuuta 1970 Novo mesto, Jugoslavia) on Yhdysvaltain ensimmäinen nainen ja presidentti Donald Trumpin puoliso. Nuoruudessaan hän työskenteli mallina Euroopassa ja New Yorkissa.

Melanija Knavs syntyi Novo mestossa, Sevnican kylän lähellä Jugoslaviassa, nykyisen Slovenian alueella. Hänen isänsä oli automyyjä, ja äiti työskenteli lastenvaatetehtaassa. Hänellä on pikkusisko sekä vanhempi velipuoli, josta hän kuuli vasta vanhempana.

Knaus asui Sevnicassa teini-ikäiseksi asti, kunnes perhe muutti Ljubljanaan. Siellä Knavs opiskeli teollisuusmuotoilua ja valokuvausta sekä arkkitehtuuria. Knavs aloitti mallintyöt kotimaassaan 16-vuotiaana. Hän keskeytti opintonsa ja jatkoi mallinuraansa ulkomailla, aluksi Milanossa ja Pariisissa.

Knavs vaihtoi sukunimensä kirjoitusmuodoksi Knauss ja 1990-luvun puolessa välissä muutti New Yorkiin. Siellä hän tapasi yökerhossa liikemies Donald Trumpin, joka oli juuri eronnut vaimostaan. He alkoivat tapailla toisiaan pian ensikohtaamisensa jälkeen, ja Knaussista tuli suhteen ansiosta nopeasti kuuluisa. Pari meni naimisiin vuonna 2005. Heillä on yksi yhteinen lapsi, Barron William, joka syntyi vuonna 2006. Melania Trump sai Yhdysvaltain kansalaisuuden vuonna 2006.

Melania Trumpista tuli Yhdysvaltain ensimmäinen nainen, kun Donald Trump astui presidentinvirkaan tammikuussa 2017. Hän ei aluksi muuttanut Valkoiseen taloon, vaan jäi New Yorkiin Barron-poikansa koulunkäynnin vuoksi. Kesäkuussa 2017 he kuitenkin muuttivat Valkoiseen taloon.

Melania Trump on kertonut, ettei hän aio puhua politiikkaa julkisuudessa vaan aikoo olla perinteinen presidentin puoliso. Esikuvikseen hän on maininnut Jackie Kennedyn ja Betty Fordin. Hän kertoi aluksi aikovansa työskennellä ensimmäisenä naisena varsinkin lapsiin kohdistuvan nettikiusaamisen estämiseksi. Toukokuussa 2018 hän ilmoitti ryhtyvänsä kampanjoimaan lasten ja heidän terveytensä puolesta. "Be Best" -kampanjassa pyritään edistämään lasten terveitä elämäntapoja ja myönteistä sosiaalisen median käyttöä sekä vastustamaan opioidien väärinkäyttöä.(Teksti Wikipedia)

White House
White House
White House
White House
White House
White House

Valkoisen talon joulua 2017. Kuvissa yllä valmistaudutaan joulun tuloon.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Official White House Photo by Andrea Hanks - Copyright © The White House


Lähteet
White House
The White House Historical Association
Dimensionsinfo: White House Dimensions
Lehigh Valley: White House Christmas tree for 2013 to come from Warren County
Wikipedia (presidentit, joulukuuset)
Joulupuuseura ry: Viljelyyn sopivia puulajeja
How to Become a White House Volunteer by Elizabeth Abbess
USDA National Statistics Service (NASS), National Christmas Tree Association (NCTA)
Joulu
Tunturisuden sivut