Joulu
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Flickr/Dioezese Eisenstadt


Joulu Katso ylin kuva kokonaisena.

Itämaan viisaat tietäjät

Kolme viisasta miestä Itämaan tietäjät - kolme viisasta miestä Kaspar, Melchior ja Balthasar

Itämaan tietäjät ovat Uudessa Testamentissa, Matteuksen evankeliumissa mainittuja oppineita, jotka Raamatun mukaan tulivat idästä Beetlehemiin osoittamaan kunnioitusta ja tuomaan lahjoja vastasyntyneelle Jeesus-lapselle. Heidät tunnetaan myös nimillä kolme viisasta miestä tai kolme kuningasta. Itämaan tietäjien pyhäinjäännös sijaitsee koristeellisessa kirstussa Kölnin tuomiokirkossa.
Tarinan mukaan viisaat miehet tulivat itäisiltä mailta Jerusalemiin kunnioittaakseen vastasyntynyttä lasta, jota he pitivät luvattuna Messiaana, juutalaisten kuninkaana. Kun tietäjät tiedustelivat kuningas Herodekselta lapsen olinpaikkaa tämä hämmästyi, pyysi tietäjiä ottamaan asiasta selvää ja kertomaan palatessaan hänellekin.

Kolme viisasta miestä

Tietäjät löysivät Jeesus-lapsen luo seuraamalla suurta tähteä, jota on alettu kutsua Beetlehemin tähdeksi. Päästyään perille he kumarsivat lasta ja antoivat hänelle kallisarvoisia lahjoja: kultaa, mirhaa ja suitsuketta. Unessa Jumala varoitti heitä menemästä paluumatkallaan Herodeksen luo, joten he palasivat toista tietä takaisin omalle maalleen. (Matt:2:1-12)

Itämaan tietäjät

"Itämaan tietäjät ihastelevat vastasyntynyttä Jeesusta" - espanjalainen barokkimaalari Bartolomé Esteban Murillo (1618 - 1692).

Loppiainen ja Tiernapojat

Loppiainen, jota vietetään tammikuun kuudentena päivänä, on Itämaan tietäjien juhla. Suomessa Tiernapojat on erityinen kolmen kuninkaan muistoa vaaliva perinne.
Kolme viisasta miestä


Apokryfisten evankeliumien levittämän perimätiedon välityksellä tietäjistä tuli myöhemmin kuninkaita ja perimätieto antoi heille nimet Kaspar, Melchior ja Balthasar. Nämä nimet ovat jo eräässä Ravennan vuodelta 555 olevassa mosaiikissa. Vanhin, Melchior, tuo kultaa, Balthasar myrhaa ja Kaspar suitsuketta. Se, että heidät tunnettiin nimeltä Suomessakin jo varhain, käy ilmi Turun linnassa säilyneestä 1400-luvun juomasarvesta, jonka suun reunuksessa ovat tietäjien nimet.

Itämaan tietäjät

Taivaalla kirkkaana loistava Beetlehemin tähti ohjasi Itämaan tietäjät Jeesuksen syntymäpaikalle.
Itämaan tietäjät
Itämaan nuoret tietäjät - tiernalaulajat
Itämaan tietäjät
Itämaan tietäjät
Joulukello Itämaan nuoret tietäjät - tiernalaulajat
Kaspar, Melchior ja Balthasar
Kaspar, Melchior ja Balthasar
Enkelten joulumusiikkia Espanjan loppiaispukit - Itämaan tietäjät - kolme viisasta miestä ja kuningasta Kaspar, Melchior ja Balthasar - hovineidot

Ylemmässä kuvassa kolmikon hovineidot. Torrent, Valencia, Espanja - loppiainen 2013.
*** tunturisusi.com linkit ***