Joulu
Tunturisuden sivut

Tallinna jouluna 2018.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä, Tallinna - Copyright © Flickr/Guillaume Speurt

Viron joulu Joulu Virossa

Kun Viro kuului Neuvostoliittoon, oli joulun juhliminen ainakin virallisesti kiellettyä. Silti virolaiset, jotka rakastavat joulua, juhlivat joulua tuolloinkin. Noista ajoista on kulunut jo vuosikymmeniä ja nykyisin virolaiset voivat viettää ja juhlia jouluaan juuri siten, kuin he itse haluavat. Virolaisten vuoden tärkein juhla on joulu. Siihen valmistaudutaan ja sitä juhlitaan hyvin samankaltaisesti kuin Suomessa. Monilta muodoiltaan virolainen joulunvietto on samanlaista, kuin länsimainen joulunvietto yleensäkin. Erojakin löytyy ja omia erityispiirteitään, esimerkiksi jouluisen ruokakulttuurin puolelta. Virossakin joulu on muuttunut varsin kaupalliseksi. Kaupoissa soivat joululaulut jo marraskuusta alkaen ja ihmisiä houkutellaan runsaiden ostosten pariin.

Yksi Viron erityispiirteitä on se, että maan väestöstä yli neljäsosa on vironvenäläisiä. He juhlistavat keskitalveaan joulupyhien sijasta, venäläiseen tapaan Pakkasukkoineen uudenvuoden alkaessa. Luonnollisesti monissa virolaisissa perheissä juhlitaan sekä Joulupukkia että Pakkasukkoa. Erityisesti silloin, kun vanhemmilla on venäläinen ja virolainen syntyperä. Uuttavuottahan sinänsä otetaan juhlien vastaan kaikkialla maailmassa.

Viron jouluruokia

Virolaisia, perinteisiä jouluruokia ovat lämmin porsaanpaisti eli sianpaisti, hapankaali ja verimakkara. Verimakkaraa tarjoillaan puolukkahillon tai kurpitsasalaatin kera. Myös jouluhanhi ja -kalkkuna ovat joulun herkkuja. Makeista herkuista piparkakut ovat ehdoton ykkönen. Joulun juomia ovat erityisesti glögi ja olut.

Virolaiset jättävät jouluyöksikin jouluherkkuja pöytään niin, että juuri öiseen aikaan ylhäällä touhuilevat tontutkin saavat herkuista osansa. Käyväthän virolaiset itsekin napostelemassa herkkujaan öiseenkin aikaan, sillä joulunahan ei nukkuminen ole tärkeintä - voidaan kuuhkailla yötäkin ylhäällä.

Joulu Virossa

Tallinna marraskuussa 2017.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Sergei Gussev

Tallinna
Tallinna

Tallinna jouluna 2019.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat, Photo: Sergei Zjuganov - Copyright © Visit Estonia

Jõuluvana lahjat tuo

Viron joulupukki on Jõuluvana, eli Jouluvanhus, joka tuo ainakin kilteille lapsille lahjat jouluaattona - ehkäpä tuhmillekin, heitä ensiksi hieman nuhdeltuaan. Lahjojen jaon lisäksi virolaiseen jouluun kuuluvat kaikki jouluiset, ihanimmat asiat, kuten joulukirkko, ja kynttilöiden vieminen ja sytyttäminen hautausmaalle.

Kodeissa, joulukuusten ja joulukoristeiden katveilla tuoksuvat joulupiparit ja jouluglögit. Kiukaat sähähtelevät joulusaunoissa ja kun virolaiset muutenkin ovat laulukansaa, niin kaikkialla kaikuvat kauneimmat joululaulut ja jõulukellad kajavad virolaisin sanoin:

"Tasa, tasa jõulukellad kajavad
üle terve ilmamaa
kajab laul nüüd rõõmuga:
jõulud tulnud ju! "
Tallinna

Punaväreineen ja torneineen satumaisen kaunis Tallinna on joulukaupunki vailla vertaa.

Suomalaisia Virossa jouluisin

Suomalaiset vierailevat ahkerasti Virossa läpi vuoden ja erityisesti myös jouluisin. Virossa käydään jouluostoksilla ja siellä myös vietetetään joululomaa. Kylpylä- ja virkistyslomilla nautitaan hyvistä kylpylähoidoista, erilaisten saunojen lämmöstä sekä rauhallisista ulkoiluhetkistä raikkaassa ulkoilmassa tai ihan vain oman hotellihuoneen rauhasta esimerkiksi hyvän kirjan parissa.

Monenlaiseen jouluajan ohjelmistoon Virossa on tarjolla matkailijalle tunnelmallinen luistinratakin Tallinnan Harjukadulta. Siellä vierailija pääsee pyörähtelemään vanhankaupungin upeissa puitteissa. Omia luistimia ei tarvita mukaan, sillä välineitä vuokrataan paikan päällä. Luistinradalla on myös oma kahvila.

Pohjolan ankeaan pimeyteen väsyneille Tallinna tarjoaa marras-joulukuun vaihteessa valofestivaaslit - Tallinn Light Biennale. Tällöin paikalliset ja kansainväliset taiteilijat valaisevat installaatioillaan Tallinnan tunnettuja rakennuksia.

Piparkakkumaanikoille Tallinnalla on tarjottavanaan Piparkoogimaania -näyttely. Kaikki mahdollinen piparkakuista ja vielä enemmänkin selviää tämän näyttelyn kautta. Viro tarjoaa jouluaikaan saapuville vierailleen myös täyslaidallisen herkuttelua, musiikkia ja vaikkapa hiihtoa. Erityisen elämyksen tarjoaa vierailu Tallinnan Eläintarhaan.

Kaikki on mahdollista Virossa satumaiseen jouluaikaan ja vain mielikuvitus on rajana. Sillä kaikilla ihmisillä on hyvä tahto ja Joulu on Virossakin vain kerran vuodessa!

Joulun Virossa

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jaanus Silla


Joulun Virossa

Tallinnan joulutori.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Troy David Johnston

Tallinnan joulutori - Tallinna Jõuluturg

Virolaiseenkin joulukulttuuriin kuuluvat joulutorit eli joulumarkkinat, joita on lukuisilla paikkakunnilla. Kuvassa yllä oikealla Tallinnan joulutori. Nykymuotoisena Tallinnan joulutori sai syntynsä vuonna 1991. Joulutori on avoinna jokaisena jouluna, marraskuun viimeiseltä viikolta tammikuun ensimmäiselle viikolle. Joulumarkkinoiden sydän on Viron tärkein joulukuusi, jota ympäröivät auringonsäteinä joulumökit - myyntipaviljongit. Raatihuoneen aukiolle pystytettiin Tallinnan virallinen joulukuusi jo keskiajalla, vuonna 1441. Kerrotaan, että puu oli kaikkien aikojen ensimmäinen kaupunginjoulukuusi koko Euroopassa.

Joulutorilla myydään kaikkea mahdollista, kuten matkamuistoja, lämmintä viiniä, jouluherkkuja ja käsitöitä. Useat ravintolat ympäröivät Tallinnan joulutoria, jolla käy vuosittain noin 200 000 vierailijaa. Joulutorilla on myös kulttuuriohjelmistoa viikonloppuisin ja juhlapäivinä, esiintymässä eri maakuntien tanssi- ja lauluryhmiä ja kuoroja. Ainutlaatuisen vanhanajan tunnelman ympäristöön luo hyvinsäilynyt keskiaikainen kaupunki.

Joulutorille Tallinnassa tuodaan myös monia mukavia eläimiä, joita on mukava katsella ja syöttää: pupuja, poroja ja poneja. Paikalla on tottakai myös joulupukki, jota pienet voivat käydä tapaamassa. Viehättävät, tunnelmalliset joulumarkkinat ovat auki joka päivä klo 10 - 19.

Joulurauhan julistus

Virossa joulurauhan julistaa joulukuun 24. päivänä tasavallan presidentti. Joulurauhan julistuksella on Virossa 350 vuoden perinteet, ja ne saivat alkunsa Ruotsin kuningatar Kristiinan toimesta 1600-luvulla.

Jõulukellad - Muusika: A. Maasalo - Sõnad: H. Auvinen

Tasa, tasa jõulukellad kajavad
üle terve ilmamaa
kajab laul nüüd rõõmuga:
jõulud tulnud ju!

Tasa, tasa jõulukellad kajavad
taeva võlvil sädeleb
tähekese valgushelk:
jõulud tulnud ju!

Tasa, tasa jõulukellad kajavad
kuusk see särab küünaldes,
rõõm on kõigil südames:
jõulud tulnud ju!

Tasa, tasa jõulukellad kajavad
kõlab laste lauluhääl
rõõmurikkal helinal:
Jesus tulnud ju!

Haapsalun joulua

Jouluostoksilla Haapsalussa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Flickr/Mikael Korhonen

Joulua Haapsalussa

Rauhallinen, kaunis ja idyllinen Haapsalu on oiva kohde kylpyläjoululle ja rauhoittumiselle joulun aikaan. Haapsalu on vanha ja tunnettu kylpyläkaupunki Länsi-Virossa. Haapsalu on erinomainen lomakohde rauhallista ympäristöä etsivälle ja sopii hyvin lapsiperheille. Kaupunkia ympäröi kolmelta suunnalta meri. Haapsalu on muodostunut 1200 -luvulla rakennetun piispanlinnan ympärille ja Haapsalun kaupunki on perustettu jo vuonna 1279. Kylpylätoiminta alkoi jo 1800 -luvun alussa ja 1900 -luvun alkupuolella Haapsalu oli jo hyvin tunnettu kylpylöistään. Haapsalun ensimmäinen kylpylä on rakennettu vuonna 1825. Haapsalun kylpylöiden mudan uskotaan sisältävän parantavia aineita.

Haapsalu on pieni kaupunki ja asukkaita Haapsalussa on noin 12 000. Tyypillistä Haapsalulle ovat puutalot, kapeat kadut ja kaupunkia ympäröivä meri. Haapsaluun liittyy Valkean Neitsyen legenda, jonka mukaan Haapsalun tuomiokirkon eteläseinään rakennetun pyöreän kastekappelin ikkunalle ilmestyy elokuun täysikuisina öinä naisen hahmo. (ViroWeb)

Viro

Viron tasavalta eli Viro (viroksi Eesti Vabariik) julistautui itsenäiseksi 20. elokuuta 1991 ja irtaantui näin Neuvostoliiton hallinnasta. Virossa on noin 1 300 000 asukasta ja heistä noin kolmannes (434 426) asuu maan pääkaupungissa, Tallinnassa.

Tallinnan Joulutori

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Tallinnan joulutori - Copyright Ari Helminen

Tallinna

Tallinna tammikuussa 2021. - Kuva Copyright © Guillaume Speurt - Creative Commons.

Joulua viroksi - pieni joulusanasto

Kas sa oled Soomest? = Oletko Suomesta?
jah, küll = kyllä
Üks kohv, palun = Yksi kahvi, kiitos
Kui palju? = Paljonko?
Palun! = Ole hyvä! / Olkaa hyvä! / Kiitos!
Tänan! Aitäh! = Kiitos! Kiitoksia!
Suur aitäh! = Paljon kiitoksia!
Suur tänu! = Paljon kiitoksia!
verivorst = verimakkara
hapukapsas = hapankaali
praekapsas = paistettu hapankaali, haudutettu sianläskin kanssa
seapraad = possua uunista
piparkoogid = piparkakku
Tere! = Terve!
Tere hommikust! = Hyvää huomenta!
Tere päevast! = Hyvää päivää!
Tere õhtust! = Hyvää iltaa!
Nägemist! Head aega! = Näkemiin!
Tsau!= Hei hei! Moikka!
Palu aidake mind. = Auttaisitteko minua.
jõulud, jõul = joulu
jõululaupäev = jouluaatto
jõuluvana = joulupukki
Roomsaid Joulu Puhi! = Iloista Joulua!
Häid jõule ja head uut aasta! = Hyvää Joulua ja Onnellista uutta Vuotta!
Häid jõule! = Hyvää Joulua!
Rahulikke jõule! = Rauhallista Joulua!
Head uut aastat! = Hyvää Uutta Vuotta!
talvistepüha = jouluajan talviloma
Kus on lähim baar? = Missä on lähin baari?
Kuidas saan hotellini? = Miten pääsen hotelliini?
Öelge palun / Palun öelge, kus on sadam? = Sanoisitteko, missä on satama?
Ma armastan sind! = Rakastan sinua!
Sa oled väga ilus! = Olet erittäin kaunis!
Får jag kyssa dig? - Saanko suudella sinua? (Illan hetkillä ruotsiksi, jota Virossa myös ymmärretään hyvin)

Tallinna

Tallinnan joulutori.

Lähteet
Rantapallo.fi: Viron joulu
Wikipedia - valtioon ja kaupunkeihin liittyvät määritykset
Saga Matkat: Joulun kylpylämatkat Virossa
Visit Estonia
Suomi-Viro - Suppea keskustelusanakirja
Turun Sanomat: Joulu on virolaisille pyhien pyhä
Ikaalisten Matkatoimisto: Tallinnan joulutori 2015