Juhannus

Juhannusruusu eli Pimpinellaruusu - Rosa spinosissima "Plena"

1800-luvulta saakka maassamme viljelty, ihanasti ja miellyttävän tenhoavasti tuoksuva juhannusruusu valkoisine kukintoineen on osa kauneimpia juhannusperinteitämme. Erittäin helppohoitoisena ja juuriversojensa avulla nopeasti levittäytyvänä juhannusruusu menestyy koko maassamme.

Juhannusruusu

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Orfano Mondo


Juhannusruusu

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Orfano Mondo

"Tyttöjen paitaa pidettiin ennen - ja voidaan toki pitää vieläkin - kolmena yönä juhannuksen alla muurahaispesässä. Juhannusaamuna paita otetaan pois pesästä ja tyttö pukee sen ylleen, kokolle mennessään. Nyt tyttö on kokolla ollessaan arvokas, lemmekäs ja huomattu."

Juhannusruusu

All rights reserved
*Kuva Copyright © Flickr/annsofic
Photo used with permission.


Juhannusruusun alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa. Se on voinut aikanaan tulla maahamme Ruotsista, missä sillä on nimenä "Finlands vita ros" - Suomen valkoinen ruusu. Englannissa juhannusruusumme nimenä on "Finnish White" - Suomen valkoinen.

Juhannusruusu kukkii juuri juhannuksen alla ja aikoihin. Puolikerrannaiset kermanvalkoiset kukat avautuvat Etelä-Suomessa kesäkuun loppupuolella ja pohjoisempana noin viikkoa myöhemmin. Kukinta kestää pari viikkoa. Metristä kahteen korkea juhannusruusupensas viihtyy ja kukkii runsaasti sekä auringossa, että puolivarjossa.