Menu
Juhannus
Suomen lippu Juhannusruusu eli Pimpinellaruusu - Rosa spinosissima "Plena"

1800-luvulta saakka maassamme viljelty, ihanasti ja miellyttävän tenhoavasti tuoksuva juhannusruusu valkoisine kukintoineen on osa kauneimpia juhannusperinteitämme. Erittäin helppohoitoisena ja juuriversojensa avulla nopeasti levittäytyvänä juhannusruusu menestyy koko maassamme.

Juhannusruusun alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa. Se on voinut aikanaan tulla maahamme Ruotsista, missä sillä on nimenä "Finlands vita ros" - Suomen valkoinen ruusu. Englannissa juhannusruusumme nimenä on "Finnish White" - Suomen valkoinen.

Juhannusruusu kukkii juuri juhannuksen alla ja aikoihin. Puolikerrannaiset kermanvalkoiset kukat avautuvat Etelä-Suomessa kesäkuun loppupuolella ja pohjoisempana noin viikkoa myöhemmin. Kukinta kestää pari viikkoa. Metristä kahteen korkea juhannusruusupensas viihtyy ja kukkii runsaasti sekä auringossa, että puolivarjossa.

"Tyttöjen paitaa pidettiin ennen - ja voidaan toki pitää vieläkin - kolmena yönä juhannuksen alla muurahaispesässä. Juhannusaamuna paita otetaan pois pesästä ja tyttö pukee sen ylleen, kokolle mennessään. Nyt tyttö on kokolla ollessaan arvokas, lemmekäs ja huomattu."

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat yllä, vasemmalla ja oikealla - Copyright © Flickr/Jyväskylän seurakunta
*Kuva oikealla, sekä yllä keskellä Copyright © Flickr/Orfano Mondo


Juhannusruusu
Juhannusruusu
Suomen lippu Juhannusruusu eli Pimpinellaruusu - Rosa spinosissima "Plena" Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Orfano Mondo
Juhannusruusu
Suomen lippu Juhannusruusu eli Pimpinellaruusu - Rosa spinosissima "Plena" All rights reserved
*Kuva Copyright © Flickr/annsofic
Photo used with permission.
*** tunturisusi.com linkit ***