Juhannus
Juhannus 2020 Hämeenlinnassa. - Kuva Copyright © Ninara - Creative Commons.

Juhannussää

Sillä, millainen sää on juhannuksena, on suurikin merkitys juhannuksen juhlijoille. Juhannuksen säällä on merkitystä myös muunkin vuoden säälle, sillä juhannussäästä ja muista juhannuksen merkeistä, ennustetaan tulevien aikojen säätä. Ihanteellinen juhannussää, jota varmaankin useimmat odottavat, on sateeton auringonpaiste, ehkäpä ihan juhannushelle.Juha Föhr ennusti juhannussäätä vuonna 1989.

Juhannustyttö

Kansanperinnettä

Kansanperinne viisauksineen tarjoaa ehtymättömän aarrearkun, siis viljalaarin, tulevan sään ennustamiseen. Kun vain suunnataan huolekkaasti tarkkailevat katseet ympäröivään luontoon ja taivaalle:

Juhannussää 2016 Sään ennustaminen kansanperinteessä.
Juhannuslato

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Hannu Alatalo

Aurinkoa ja pilviä

Juhannuksen tienoilla aurinko voi paistaa enimmillään maan eteläosissa 18 - 19, maan keskiosissa 19 - 22 tuntia ja Napapiiriltä pohjoiseen läpi yön. Tyypillisenä juhannuksena aurinko paistaa rannikoilla ja saaristossa noin 10 tuntia ja sisämaassa Lappi mukaan lukien noin 9 tuntia. Toki joskus on sattunut täysin pilvisiäkin juhannuksia, mutta onneksi aika harvoin.

Keskiyön aurinko paistaa napapiirillä ja siitä pohjoiseen juhannusyönä keskimäärin joka kolmas vuosi. Vastaavasti joka kolmas vuosi keskiyön aurinko on pilvessä. Loppuina juhannuksina aurinko paistaa osan yötä tai kuultelee ylä- ja keskipilvien lävitse.

Juhannuksen säätä ja enteitä

Juhannusta edeltävää aikaa kutsutaan pikkukesäksi, juhannuksen jälkeinen aika on isokesä. Kansanperinteessä usein isonkesän säitä arvaillaan edellisen, pikkukesän vastakohdiksi. Juhannuksesta ennustellaan monenlaisia asioita, myös kesän viljaonnea. Ukkoset ennen juhannukseen liittyvää kesäpäivänseisausta eli "päivänpalausta" ennustavat kylmää kesää. Jos itse pesäpäivä eli kesäpäivänseisaus on kaunis, jatkuvat kauniit ilmat. Katso lisää enteitä Juhannustaiat-sivulta.

Kukkaistytto

Muista istuttaa nauriit kolme päivää ennen juhannusta!

Muhevassa maaperässä uinuu juhannuksen aikoihin erityinen juhannuskaste, jolla on kaikenlaiseen kasvustoon hyvin elvyttävä vaikutus. Niinpä lantut, kaalit, tupakintaimet ja nauriit on istutettava tähän juhannuskasteeseen, jotta ne menestyisivät hyvin.

Naurishalme poltetaan hyvissä ajoin juhannusviikolla, jotta multa ehtii juhannusaatoksi jäähtyä. Tähän multaan on sitten hyvä istuttaa nauriit. Monin paikoin Suomessa kuitenkin paras nauriiden istutuspäivä on jo kolme päivää ennen juhannusta.

Nauriit voi tosin istuttaa myöhäisimmillään vielä 8.7. Tällöin saavutetaan se etu, että maakirput eivät hätyyttele nauriita eikä rikkaruoho niitä tukahduta.

Minkälaista ilmaa on juhannuksena, sellaista on mikkeliin.

Jos aurinko nousee juhannuksena selkeälle taivaalle, tulee hyvä vuosi.

Juhannuksen aikainen sade ja Mikon aikainen pouta, se ei ole vettä eikä mettä, vaan leipää ja leivän särvintä.

Kuinka monta viikkoa ennen joulua ensikerran on kuuraa puissa, yhtämonta viikkoa ennen juhannusta puhkeavat lehdet puihin. (Mikkeli)

Jos juhannusyönä tuulee, ei tule puolukoita sinä vuonna. (Suomenniemi)

Juhannusyön tuuli vie marjankukat. - (Mansikat ovat pieniä, puolukoita on vähän, etenkin jos tuuli on pohjoisesta)

Millainen on mansikka Juhanina, sellainen jyvä Jaakkona.

Jos ohran laiho antaa juhannuksena pikkulinnuille piilon, niin siitä saa täyden sadon. - (Lapin rajoilla ohran täytyy juhannuksena peittää jo varis, muuten viljan joutuminen ei ole varmaa)

Jos on tähätön Jussi, niin on jyvätön Jaakko. (Kesä on siis myöhässä - Keski-Pohjanmaa)

Juhannuksena kukkiva pihlaja ennustaa rukiin joutuvan jo Jaakkona. (Pohjois-Savo)

Jos tuuli käy juhannusyönä, saadaan sinä suvena vähän mansikoita. (Kangasala)

Jos juhannuksena sataa kovasti, niin sataa joka pyhä koko kesän. (Perho)

Mitä ennen mittomaariaa sataa, niin sataa laariin. (Ahlainen)

Juhannukseen asti päivä pitää isäntäin puolta, mutta juhannuksesta alkaen se pitää renkien puolta. (Kuhmo)