Juhannus
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © ermakov
Tunturisusi Katso ylin kuva kokonaisena.


Venäjä Ivan Kupala - juhannus Venäjällä

Ivan Kupala on venäjän juhannus. Sanaparissa Ivan on slaavilainen muoto nimestä Johannes. Kristillisessä kalenterissahan juhannuspäivä on myös Johannes Kastajan syntymän kunniaksi vietetty päivä. Kupala puolestaan on vanha, juhannuksen pakanallinen jumalhahmo slaavilaisessa jumaltarustossa. Juhannuksen juhlinnassa Venäjällä ovat yhdistyneet näin sekä kristilliset että pakanalliset perinteet. Ivan edustaa kristillisiä perinteitä ja Kupala pakanallisia. Ivan Kupalan päivä on Venäjällä 24.6. - tämä sama päivä on vanhan kalenterin mukaan 7.7.

Juhannusperinteitä

Juhannus on kaikkialla siellä, missä sitä vietetään, kooste erilaisista perinteistä. Juhannusta voidaan juhlia uskonnollisista lähtökohdista. Juhannus liittyy myös aurinkoon ja valoon, kesäpäivänseisaukseen, ja sillä on siten pitkä historiansa tällaisena keskikesän ja valon juhlana. Venäjällä on luontevaa, että ortodoksikirkko on pitänyt yllä juhannuksen juhlintaa. Kommunistisen Neuvostoliiton aikana juhlinnalle ei ainakaan ajateltu niinkään uskonnollista taustaa, vaan juhlinnassa on korostunut sen "pakanallinen" luonne ja juhlinta ylipäänsä.

Miliisi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva miliisi, Copyright © Photo by Adam Jones, Ph.D./Flickr


Venäjän poliiseja kutsutaan miliiseiksi. Kuvassa miliisi kesäisen Moskovan kaduilla. Ehkä miliisilläkin on Ivan Kupalan päivän aikana enemmän tehtävää, jollei muuta, niin turistien ohjailua ja neuvontaa.

Juhannusjärviä

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Copyright © Andrey Nefedov


Venäjän juhannusjärvet

Venäjä on samalla havumetsävyöhykkeellä Suomen kanssa, ja niinpä Venäjän järvimaisemat juhannuksena peilailevat samanlaisina, kuin meidänkin järvemme.

Venäjän Karjala

Venäjä on laaja maa ja sen eri alueilla juhannusta vietetään eri tavoin. Meitä lähellä olevassa Karjalassa, josta osa on kuulunut Suomeenkin, vietetään juhannusta varsin samoin tavoin, kuin Suomessakin. Ovathan monet juhannustapamme, -uskomuksemme ja -sananlaskumme kehittyneetkin juuri Venäjän puolelle jääneessä Karjalassa.
Ivan Kupala

All rights reserved
*Kuva, Ivan Kupala 2011 Venäjällä, Copyright © Oleg Ivanov
Photo used with permission.


Hanuristi

All rights reserved
*Kuva, muusikko harmonikkoineen, Copyright © Oleg Ivanov
Photo used with permission.


Venäjä on Suomen lailla harmonikkakulttuurin maa, ja siten myös Venäjän kesässä soi harmonikka.

Talonpoikien pitää valvoa

Vanhan uskomuksen mukaan talonpoikien pitää Venäjällä valvoa juhannusyö, vuoden lyhyin yö ja pitää vahtia, koska silloin ovat liikkeellä kaikki paholaisen voimat, noidat, ihmissudet, merenneidot, käärmeet ja velhot.
Tuli, vesi, yrtit ja rakkaus

Juhannusta juhlitaan samankaltaisena Venäjällä, Valko-Venäjällä, Puolassa, Liettuassa, Latviassa ja Ukrainassa. Liettuassa juhlan nimi on Lado, Puolassa se on Sobotki ja Ukrainassa Kupalo tai Kupailo.

Ennen Venäjän vallankumousta juhannus oli Venäjällä vuoden tärkein pakanallinen juhla ja oli tärkeää, että kaikki osallistuivat erilaisiin seremonioihin ja riitteihin. Viime vuosikymmeninä juhannuksen vietto on osoittanut elpymisen merkkejä, vaikka se varmaankin on lähtökohdiltaan melko samanlaista yleistä juhlintaa, kuin se on meilläkin. Haitari soi, juodaan ja tanssitaan.

Tuli, vesi ja yrtit, sekä tietenkin rakkaus ovat tärkeitä elementtejä juhannuksen vietossa. Kokkoja poltetaan, niiden ympärillä tanssitaan elävän musiikin säestämänä ja niiden yli hypitään. Korkeimmalle hypännyt voittaa kisan ja hän on oleva tulevina aikoina kaikkein onnellisin. Hyppimisen jälkeen nuoret kisailevat riehakkaasti leikeissä, joissa takaa-ajojen ja pakenemisten kautta etsitään itselle sopivinta kumppania.

Moskovan helteitä

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, Copyright © Sergey Vladimirov


Nuoret neidot ovat myös laskeneet vesille kynttiläseppeleitä, ja se nuorukainen, joka tällaisen veden pintaa lipuvan seppeleen on itselleen napannut, saisi myös neidonkin.

Joissakin paikoin karja on ajettu rytinällä tällaisen palavan kokon läpi ja näin karjaa suojellaan sairauksilta. Toisaalla puolestaan äidit polttavat kokossa sairaan lapsensa vaatteet, jolloinka sairauden uskotaan palavan ja katoavan saman tien.

Vesi on läsnä Venäjän juhannuksessa. Juhannuksena vedestä ja tulesta tulee Venäjällä ystävät. Uiminen juuri juhannuksena on vanha tapa. Tosin, eräät talonpojat ovat pitäneet sitä vaarallisena, sillä päivä on myös Vedenhaltijan syntymäpäivä. - Tämä Vedenhaltija ei pidä siitä, että hänen rauhaansa tuolloin häiritään ja voi vetää uimarin syvyyksiin.

Tärkein kasvi juhannuksena Venäjällä on saniainen, sillä sen avulla voi löytää aarteen, olipa aarre kuinka syvällä hyvänsä maassa.
Tanssin pyörteissä
Tanssia Moskovan Tverskaya-kadulla

Suihkulähteen pyörteissä
Kemerovon suihkulähde

Ivan Kupalan päivänä 24.6.2017 Kemerovo on näyttäytynyt kauneimmillaan. Kemerovo sijaitsee Siperiassa, sinne on matkaa Moskovasta 3 482 kilometriä.
Rantaelämää
Jekaterinburgin rantaelämää

Jekaterinburg on Venäjän neljänneksi suurin kaupunki. Se sijaitsee Uralvuorten keskiosassa.