Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Valerian Guillot


Beduiini

Beduiinit

Aavikoiden ammattivaeltajia eli nomadeja ovat beduiinit. Beduiinit ovat Pohjois-Afrikan ja Keski-Idän arabipaimentolaisia. Nimitystä beduiini, joka tulee arabian kielen sanasta badawin, paimentolainen, käytetään Pohjois-Afrikan ja Keski-Idän autiomaiden ja niihin verrattavien alueiden vaeltavista asukkaista.

Beduiini

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, beduiinityttö, Siinai, Egypti - Copyright © Ernie R


Käsite beduiinit ei siten viittaa kansatieteelliseen yhteisöön vaan arabipaimentolaisille ominaisiin elintapoihin. Kameli-, vuohi- ja lammaslaumoineen beduiinit vaeltavat kesäleireiltä talvileireille ja takaisin. He muuttavat autiomaahan talven sadekausina ja palaavat autiomaan nurkkaan kuumana kesäaikana. Kuten kasvit ja eläimet, ovat beduiinitkin sopeutuneet autiomaan ankaraan ja karuun elinympäristöön. He käyttävät laajaa autiomaan tuntemustaan vesipaikoista ja vuodenaikojen tuomista säävaihteluista helpottamaan elämäänsä. Perinteisesti beduiinit karttavat maanviljelystä ja kaikenlaista paikalleen asettumista. He suosivat karjanhoitoa.

1900-luvun alkuun saakka beduiinit olivat johtava poliittinen ja sotilaallinen voima Arabian niemimaalla. Kamelien kasvattajina he tuottivat eläimiä niitä karavaaneja varten, joista alue sai tulonsa. Paimentolaisina he liikkuivat kaikkialla kauppateillä ja antoivat sotilaallista turvaa karavaanikaupungeille. Korvaukseksi näistä palveluista he saivat riisiä, taateleita, vaatteita, koruja sekä aseita.

Arabisheikki

Heimo, klaani ja arabisheikki

Melkein kaikki beduiinit ovat muslimeja ja he puhuvat arabiaa. Beduiineilla elämää säätelevät perheiden ja heimojen väliset suhteet. Heimot muodostuvat klaaneista. Heimoa ja sitä pienempää yksikköä beduiineilla johtaa sheikki. Beduiiniheimon organisaatio on joustava. Eri ryhmittymät voivat irtautua ja ryhmittyä uudelleen, mutta sukulaisuuden asettamia velvoitteita noudatetaan tarkasti.

Pääosa beduiineista elää Arabian niemimaalla, Pohjois-Afrikassa, Sudanissa, Iranissa ja Turkestanissa. Tai ainakin näin oli tilanne muuan vuosikymmen sitten. Nykyisin vaeltavien beduiinienkin määrä on vähentynyt. Beduiinit vaeltavat, välittämättä valtioiden rajoista. Monet ovat siirtyneet asumaan kaupunkeihin ja tekemään säännöllistä palkkatyötä. Elämäntapojen muutokseen on vaikuttanut myös öljy. Monista beduiinisheikeistä on tullut öljysheikkejä.

Beduiinit pitävät itseään puhtaimpina arabeina. Beduiinit ovat keskimittaisia ja hoikkarakenteisia. Heillä on musta kihara tukka, tummat silmät ja vaaleanruskea iho. Päänmuoto on pitkänomainen, kasvot soikeat ja nenä hieman kyömy. Beduiinit ovat kuuluisia komeudestaan ja kauneudestaan ja ylväästä olemuksestaan.

Marokon kamelipoika

Marokon kamelipoika.

All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Marike Hermens
Photo used with permission.


Beduiinipoika ja kamelit

Beduiinipoika kameleineen. Kuvassa yllä ollaan Egyptin autiomaassa kameleiden kanssa. Al Bahr al Ahmar, Egypti - 18.6.2010.

All rights reserved
*Kuva - Copyright
© Flickr/Ekyos
Photo used with permission.


Kamelipojat

Beduiinien elämäntavassa kamelilla on ollut hyvin tärkeä sija. Kameliajot ovat tärkeä juhlatapahtuma, joihin liittyy paljon musiikkia, tanssia ja ilonpitoa. Kilvan voittajasta tulee tärkeä henkilö, jota kunnioitetaan suuresti yhteisön sisällä. Kamelista on saatu lantaa polttoaineeksi, lihaa syötäväksi sekä nahkaa parkittavaksi. Karvoista saadaan mm. huopia ja vaatteita. Kameli on ollut tärkeä liikkumis- ja kuljetuskaluston runko ja myös tärkeä kaupankäyntiväline. Kamelin ja vuohen maidosta valmistetaan jogurttia ja voita. Aavikon keitailta kerätään taateleita ja muita hedelmiä. Naiset valmistavat karkeasta jauhosta leipää nuotiolla, jossa polttopuuna käytetään kamelin lantaa. Beduiinien ateria koostuu useimmiten maidosta, jugurtista ja riisistä.

Yksi beduiinien kulttuurin tunnetuimmista piirteistä on erämaan julman todellisuuden tuoma ehdoton vieraanvaraisuus. Vieras saa beduiiniteltasta aina suojan ja ruokaa, mutta vieraanvaraisuuden laki rajoittuu kolmeen päivään. Kun vieras saapuu autiomaalla telttaan, hänelle tarjotaan kahvia ja kahvintarjoamistapoja on kolme: El-Heif: Ensimmäisen kupillisen kaataa ja siitä maistaa isäntä itse, jotta vieras tuntisi olonsa turvalliseksi. El-Keif: Toisen kupillisen kaataa ja siitä maistaa vieras osoittaakseen ystävällisyyttä. El-Dheif: Kolmannen kupin kaataa vieraalle yleensä nainen beduiinin talonväestä. Sen vieras juo yksin.

Myös arabianhevosen jalostamisessa beduiineilla on tärkeä sijansa. Arabianhevonen on hevoskasvatuksen historian tärkein rotu. Arabian ylänköjen, Najdin seudun beduiineilla, joiden käsissä tämän hienon rodun kasvattaminen oli vuosisatojen ajan, ei ollut varaa pitää jalostuksen tavoitteena kauneutta - silti he loivat maailman kauneimman hevosen.

Arabianhevonen Arabianhevonen

Beduiini

Beduiinipoika Omanissa 21.2.2013.

All rights reserved
*Kuva yllä - Copyright
© Flickr/ExtremeGreen
Photo used with permission.

Beduiinien kameli

Salaperäisesti hymyilevän, joskus lupsakan ja joskus äksyn, kaksinkertaisia silmäripsiään hiekkamyrskyssä räpsyttelevän kamelin osa on ollut beduiinien elämässä ja maailmanhistoriassa merkittävä.

Kameli kesytettiin joskus 3 000 vuotta eaa. Kesyttäjistä ei ole tarkkaa tietoa, mutta beduiineja he eivät olleet, sillä seemiläiset kansat, arabit mukaanluettuina, saapuivat Arabian niemimaalle vasta noin 1 500 eaa. aikoihin. Kamelin avulla beduiinit levittäytyivät, sen selässä he keikuttelivat yli aavikoiden keitaalta toiselle, ja näin syntyi asumuksia ja kyliä.

Kamelikaravaanien mukana eivät kulkeneet vain ihmiset, vaan myös tavarat ja siinä sivussa kulttuurikin kaikkine ulottuvuuksineen.

Beduiinien kameli on yksikyttyräinen dromedaari. Arvellaan, että yksikyttyräisyys kehittyi siksi, että siten kameli sopeutui paremmin kuumuuteen, kun sillä yksikyttyräisenä on enemmän hikoilupintaa.

Ensisijaisesti beduiinit ovat pitäneet kamelia maidon ja lihan takia, vasta myöhemmin juhtana.

Kameli on vaurauden merkki ja vaihdon väline, se on vielä nykyisinkin käypää valuuttaa esimerkiksi myötäjäisinä.

Monet beduiinitkin ajelevat nykyisin maastoautoilla, mutta lihan, maidon, villan ja nahkan tuottajana kamelin merkitys on edelleen suuri. Ennen muuta, kamelit kuuluvat beduiinien ja aavikoiden maailmaan, hymyineen päivineen.


Kamelipoika

Beduiinipoika kameleineen.

All rights reserved
*Kuva Copyright © Mohammed Aliwi
Photo used with permission.


Kamelipoika

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - kamelipoika Gizan pyramideilla Kairossa - Copyright © N.G. Sinarimb
Nomadipoika

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, poika Omanissa, Copyright © Simon Monk

Kamelipojat

Pojille on kameleiden kanssa sälytetty kamelikulttuurin maissa monenlaisia tehtäviä. Perheyhteisöissä he osallistuvat kameleiden ylläpidon vaatimiin päivittäisiin hoitotöihin, jotka varmasti voivat olla myös raskaita. He toimivat kamelipaimenina puisine keppeineen, joilla annetaan kameleille varsin napakoita iskujakin silloin, kun on tarpeen. Kameliratsastuskisoissa keveimmät pojat ratsastavat kameleilla. Turistien suosimilla paikoilla kamelipojat ovat tarjoamassa kamelipalvelujaan turisteille. Näihin palveluihin kuuluu luonnollisestikin ratsastus kamelilla.

Kuvassa yllä on omanilainen poika, joka on tullut kamelikisoissa välillä ostamaan kaupasta jäätelöä. Omanissa miehet ja pojat pukeutuvat usein valkoiseen asuun, pitkään kaapuun, jolla on nimenä englanniksi "Dish-dash". Muita beduiinien vaatetuksessaan suosimia värejä ovat sininen ja musta. Vaaleansininen puuvilla oli 1800-luvulla beduiinien suosima vaateparsi. Myöhemmin vaaleansininen on muuttunut mustaksi. Kuvioinnissa on päävärinä punainen, väri joka liitetään seksuaaliseen valmiuteen ja aviostatukseen. Naimattomilla tytöillä kuvio on sininen.

Lähteitä
AOK:n katsaus maailmanhistoriaan: Beduiinit
Afrikka.net: Etniset ryhmät: Beduiinit
Spectrum: Beduiinit
Riitta Saastamoinen: Hymyilevä kameli - elämää Saudi-Arabiassa


Beduiini

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva, beduiini Marokossa, Copyright © wonker


Beduiini

Beduiinit ratsastavat luonnollisesti myös hevosilla ja aaseilla, kuten aasilla ratsastaa kuvan beduiinipoika Petrassa, Jordaniassa 18.1.2009.

All rights reserved
*Kuva yllä - Copyright
© Flickr/Michael Zahra
Photo used with permission.