Tunturisuden sivut
Amerikassa kaikki on suurinta ja erikoisinta. Virginiassa ratsastetaan kilpaa paitsi kameleilla ja strutseilla, myöskin seeproilla, kuten tehdään kuvassa yllä. RenoTahoe - Virginia City International Camel, Ostrich and Zebra Races 2013.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat sivulla Copyright © Reno Tahoe


Strutsiratsukko

Seepra valjakossa ja ratsuna

Seeproja on pienissä määrin kesytetty ja käytetty vetoseeprana valjakon edessä. Niistä on myös yritetty kouluttaa ratsuja. Menestys ei aina ole ollut hyvää, ja 1800-luvulla eräässä tapauksessa ratsuksi koulutettu seepra Yhdysvalloissa potkaisi kouluttajansa hengiltäkin.

Afrikassakin on ollut tapauksia, joissa seeprasta on joku kesyttänyt itselleen ratsun tai vetoeläimen. Niinikään seeproja on esitelty koulutettuina, ratsuinakin, takavuosien sirkuksissa. Ehkäpä on kuitenkin hyvä, että seeprat saavat vaeltaa villeinä savanneilla, eikä niistä laajemmin yritetä tehdä ihmisten kotieläimiä. Halukkaita kyllä varmaan olisi laajemminkin, mutta miksi tätä ei sitten tapahdu?

Perussyy on varmaankin kuitenkin se, että seepran kesytys ihmisen käyttötarpeisiin on varsin mahdotonta. Kesytetty seepra voi kyllä normaalioloissa käyttäytyä jopa samantapaisesti, kuin hevonen, mutta odotapas, kun tulee yllättävä tilanne. Seepra säilyttää kaikissa oloissa luontaisen, villin eläimen käytöksensä - ja yllättävässä tilanteessa se pakoreaktionsa myötä säntää hirvittävään juoksuun, jota mikään mahti maailmassa ei voi hillitä. Tämä säntäys saattaisi useimmissa tapauksissa olla kohtalokas hänelle, joka yrittäisi pysytellä tässä tilanteessa seepran selässä. Kaikilla ei ole amerikkalaisen rodeoratsastajan taitoja.

Kun puhtaan seepran käyttö kesytettynä on vaikeaa, on seepraa risteytetty ponien, hevosten ja aasien kanssa. Näin luodut sekasikiöt ovat rauhallisempia ja helpommin hallittavia, mutta onko tällaisten risteytysten kehittäminen järkevää, on toinen kysymys - ja vastaus on ilmiselvästi ei.

Strutsiratsukko

Ratsuna strutsi

Varsin kiikkerään menoon pitää ratsastajan varautua strutsinkin kanssa. Strutseilla ratsastetaan esimerkiksi Yhdysvalloissa enimmäkseen viihteen merkeissä ja rodeoissa, mutta siellä järjestetään myös strutsiratsukoille kilpailujakin.

Erityisesti Afrikassa järjestetään ratsastuskilpailuja, joissa ratsuna on strutsi.

Strutsiratsastusta varten valmistetaan erityiset satulat ja muut tarpeet ja strutsilla yritetään ratsastaa samaan tapaan, kuin hevosellakin. Tämä on kuitenkin useinkin varsin arveluttavaa, sillä strutsit eivät tottele ratsastajaansa samaan tapaan, kuten tekevät hevoset.

2,5 metrin pituinen strutsi painaa 150 kg ja se kykenee saavuttamaan juostessaan nopeuden 72 km/h, pyrähdyksissä jopa 96,5 km/h. Erityisesti vanhat urokset voivat aggressiivisina olla ihmiselle kuolettavan vaarallisia. Strutsin potku voi tappaa aikuisen ihmisen. Strutsit eivät potkaise taaksepäin vaan eteenpäin, joten niiden etupuolella kannattaa liikkua rajoitetusti, sillä strutsin pitkät kynnet voivat aikaansaada hyvin pahoja vammoja.

Strutsiratsukko

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © jomilo75


Kuvassa ratsastaja Etelä-Afrikassa ohjastaa strutsiaan linnun siivistä. Ohjaako hän todellakin, vai meneekö strutsi lopultakin sinne minne haluaa, on oma kysymyksensä.

Strutsiratsukko

Mies on juuri hypähtänyt strutsin selkään ja ratsastus on alkamassa.

Seepraratsukko
Strutsikisat