Tunturisuden sivut
Kuvassa yllä puukenguru nukkuu puun rungolla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Photoma*

Puukengurut - kummajaiset kenguruiden joukossa

Uudessa-Guineassa elää kahdeksan puukengurulajia ja Australiassa kaksi. Kun peruskenguru liikkuu maanpinnalla, niin puukengurut kykenevät myös kiipeilemään puissa. Tällainen puissa kiipeilyhän ei ihan ensimmäiseksi tule kenguruista mieleen.

Tummapuukenguru Dendrolagus ursinus

Tummapuukenguru (Dendrolagus ursinus).

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Erik Veland

Puukenguruiden ominaisuuksia

Puukengurut näyttävätkin toisenlaisilta, kuin maakengurut: niiden pää on karhumainen ja niistä tulee mieleen koala eli pussikarhu. Puukenguruilla on pitkä ja karvainen häntä, joskus tupsupäinen. Puunkengurut ovat melko pienikokoisia. Niiden ruumiilla on pituutta 50 - 75 cm ja pitkällä hännällä on pituutta 40 - 90 cm.

Kun kenguruiden korvat ovat pitkät, niin puukenguruiden korvat ovat lyhyet ja pyöreät.

Eri lajeilla turkkien väritykset vaihtelevat huomattavasti. Värien kirjo on laaja turkin punaisista ja jopa kirkkaankeltaisista osista hillitympiin ruskeisiin, valkoisiin, mustiin ja oliiveihin.

Turkkien karvanlaatukin vaihtelee eri lajeilla. Yleensä melko pitkä turkki on joillakin lajeilla pehmeä ja silkinhieno, kun taas toisilla se on karkea.

Aterialla

Aterioiva puukenguru näyttää ihan kuin "kädelliseltä".

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Eric Kilby

Ravinto

Ravintona ovat puiden ja köynnösten lehdet, saniaiset sekä erilaiset hedelmät.

Lisääntyminen

Ihan kuten muutkin kengurusuvut, myös puukengurut omaavat pussin, jonka suojissa poikanen kehittyy.

Kenguru

Puukenguruihin kuuluva kirjopuukenguru (Dendrolagus matschiei). Lajin vanha nimi on matschienpuukenguru ja se elää Uudessa-Guineassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Valerie

Puukengurut (Dendrolagus)

Cooktowninpuukenguru (bennettinpuukenguru) (Dendrolagus bennettianus)
Papuanpuukenguru (Dendrolagus dorianus)
Okrapuukenguru (Dendrolagus goodfellowi)
Harmaapuukenguru (Dendrolagus inustus)
Queenslandinpuukenguru (lumholzinpuukenguru) (Dendrolagus lumholtzi)
Kirjopuukenguru (matschienpuukenguru) (Dendrolagus matschiei)
Vuoripuukenguru (Dendrolagus scottae)
Alankopuukenguru (Dendrolagus spadix)
Tummapuukenguru (Dendrolagus ursinus)

Kenguruita puissa

Kiipeilyä varten puukenguruilla on hyvin kiipeilyyn kehittyneet pitkät eturaajat ja kaarevat kynnet. Kynsillään puukenguru saa hyvän otteen oksista ja köynnöksistä.

Etu- ja takaraajat ovatkin lähes yhtä pitkät. Suurten jalkojen tyynymäisiä polkuanturoita peittää karkea iho, joka estää kiipeilevää eläintä lipeämästä.

Nilkat ovat joustavat, joten puukengurut voivat kääntää jalkansa sisäänpäin. Pitkää häntää ne käyttävät tasapainoiluun, vaikkei sillä saakaan otetta oksista.



Kirjopuukenguru - ei siis karhu, jolta se näyttää.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Valerie


Puukengurut ovat maassa varsin kömpelöitä - maanpinnalla ne liikkuvat lyhyin hypyin, ruumis miltei vaakasuorassa asennossa ja häntä kohotettuna. Puissa ne kiipeilevät nopeasti ja ketterästi ja loikkivat puusta toiseen kuuden metrin ilmahyppyjä.

Alastulo puusta silloin, kun puukengurua häiritään, voi sekin tapahtua äärimmäisen nopeasti. Puukenguru voi hypähtää maahan jopa 10 - 15 metrin korkeudesta ja onpa havaittu 20 metrinkin alastulohyppy. Normaalioloissaan puukengurut laskeutuvat alas puusta pitkin runkoa silppuamalla, takaruumis edellä.

Puukengurut viettävät pieninä ryhminä paljon aikaansa puissa, ne nukkuvatkin puiden oksilla. Silti, ne liikkuvat paljon myös maassa, mutta ensimmäisen vaaranmerkin ilmaantuessa ne rynnistävät taas takaisin puuhun.

Sinänsä, puissa liikkuva kenguru on vain tehnyt paluun sinne, mistä se alunalkaen on lähtöisinkin. Sillä kaikkien kenguruiden, myös maassa elävien, esi-isä on kauan aikaa sitten ollut opossumin kaltainen, puissa elänyt pussieläin.

Kenguru

Puukenguruita päästään kuvaamaan eläintarhoissa, mutta luonnossa se on vaikeaa, sillä arat ja vaikeasti lähestyttävät eläimet elävät piiloissaan sademetsissä hyvin näkymätöntä elämää. Niiden elinseudutkin ovat usein jo luoksepääsemättömiä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Eric Kilby
Erityistietoa
Esihistoriaa
Eläimiä aakkosittain
Näätäeläimet
Koiraeläimet
Kissaeläimet
Afrikan eläimiä
Oravat
Linnut
Ihmisen seurassa
Rotuesittelyt
Ihminen