Menu
Tunturisuden sivut
Kenguru

Puukenguru.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva puukengurusta yllä - Copyright © Kevin Schofield


Puukengurut - kummajaiset kenguruiden joukossa

Uudessa-Guineassa elää kahdeksan puukengurulajia ja Australiassa kaksi. Kun peruskenguru liikkuu maanpinnalla, niin puukengurut kykenevät myös kiipeilemään puissa. Tällainen puissa kiipeilyhän ei ihan ensimmäiseksi tule kenguruista mieleen.

Puukenguruiden ominaisuuksia

Puukengurut näyttävätkin toisenlaisilta, kuin maakengurut: niiden pää on karhumainen ja niistä tulee mieleen koala eli pussikarhu. Puukenguruilla on pitkä ja karvainen häntä, joskus tupsupäinen. Puunkengurut ovat melko pienikokoisia. Niiden ruumiilla on pituutta 50 - 75 cm ja pitkällä hännällä on pituutta 40 - 90 cm.

Kun kenguruiden korvat ovat pitkät, niin puukenguruiden korvat ovat lyhyet ja pyöreät.

Eri lajeilla turkkien väritykset vaihtelevat huomattavasti. Värien kirjo on laaja turkin punaisista ja jopa kirkkaankeltaisista osista hillitympiin ruskeisiin, valkoisiin, mustiin ja oliiveihin.

Turkkien karvanlaatukin vaihtelee eri lajeilla. Yleensä melko pitkä turkki on joillakin lajeilla pehmeä ja silkinhieno, kun taas toisilla se on karkea.

Kenguru

Puukenguruihin kuuluva kirjopuukenguru (Dendrolagus matschiei). Lajin vanha nimi on matschienpuukenguru ja se elää Uudessa-Guineassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Valerie
Kenguru

Puukenguruihin kuuluva kirjopuukenguru (Dendrolagus matschiei). Lajin vanha nimi on matschienpuukenguru ja se elää Uudessa-Guineassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Valerie


Ravinto

Ravintona ovat puiden ja köynnösten lehdet, saniaiset sekä erilaiset hedelmät.

Lisääntyminen

Ihan kuten muutkin kengurusuvut, myös puukengurut omaavat pussin, jonka suojissa poikanen kehittyy.

Kenguru

Puukengurut (Dendrolagus)

Cooktowninpuukenguru (bennettinpuukenguru) (Dendrolagus bennettianus)
Papuanpuukenguru (Dendrolagus dorianus)
Okrapuukenguru (Dendrolagus goodfellowi)
Harmaapuukenguru (Dendrolagus inustus)
Queenslandinpuukenguru (lumholzinpuukenguru) (Dendrolagus lumholtzi)
Kirjopuukenguru (matschienpuukenguru) (Dendrolagus matschiei)
Vuoripuukenguru (Dendrolagus scottae)
Alankopuukenguru (Dendrolagus spadix)
Tummapuukenguru (Dendrolagus ursinus)
Kenguruita puissa

Kiipeilyä varten puukenguruilla on hyvin kiipeilyyn kehittyneet pitkät eturaajat ja kaarevat kynnet. Kynsillään puukenguru saa hyvän otteen oksista ja köynnöksistä.

Etu- ja takaraajat ovatkin lähes yhtä pitkät. Suurten jalkojen tyynymäisiä polkuanturoita peittää karkea iho, joka estää kiipeilevää eläintä lipeämästä.

Nilkat ovat joustavat, joten puukengurut voivat kääntää jalkansa sisäänpäin. Pitkää häntää ne käyttävät tasapainoiluun, vaikkei sillä saakaan otetta oksista.

Puukengurut ovat maassa varsin kömpelöitä - maanpinnalla ne liikkuvat lyhyin hypyin, ruumis miltei vaakasuorassa asennossa ja häntä kohotettuna. Puissa ne kiipeilevät nopeasti ja ketterästi ja loikkivat puusta toiseen kuuden metrin ilmahyppyjä.

Alastulo puusta silloin, kun puukengurua häiritään, voi sekin tapahtua äärimmäisen nopeasti. Puukenguru voi hypähtää maahan jopa 10 - 15 metrin korkeudesta ja onpa havaittu 20 metrinkin alastulohyppy. Normaalioloissaan puukengurut laskeutuvat alas puusta pitkin runkoa silppuamalla, takaruumis edellä.

Puukengurut viettävät pieninä ryhminä paljon aikaansa puissa, ne nukkuvatkin puiden oksilla. Silti, ne liikkuvat paljon myös maassa, mutta ensimmäisen vaaranmerkin ilmaantuessa ne rynnistävät taas takaisin puuhun.

Sinänsä, puissa liikkuva kenguru on vain tehnyt paluun sinne, mistä se alunalkaen on lähtöisinkin. Sillä kaikkien kenguruiden, myös maassa elävien, esi-isä on kauan aikaa sitten ollut opossumin kaltainen, puissa elänyt pussieläin.

Kenguru

Puukenguruihin kuuluva kirjopuukenguru (Dendrolagus matschiei). Lajin vanha nimi on matschienpuukenguru ja se elää Uudessa-Guineassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Valerie
Kenguru
Puukenguru

Puukenguruita päästään kuvaamaan eläintarhoissa, mutta luonnossa se on vaikeaa, sillä arat ja vaikeasti lähestyttävät eläimet elävät piiloissaan sademetsissä hyvin näkymätöntä elämää. Niiden elinseudutkin ovat usein jo luoksepääsemättömiä.
PandaTunturisuden sivut PiisamiTunturisuden sivut PikkumangustiTunturisuden sivut PikkumarmosettiTunturisuden sivut PikkuvirtahepoTunturisuden sivut PreerikotTunturisuden sivut PuoliapinatTunturisuden sivut PussipiruTunturisuden sivut PuukengurutTunturisuden sivut RengashäntämakiTunturisuden sivut SaimaannorppaTunturisuden sivut SarvikuonotTunturisuden sivut SaukkoTunturisuden sivut SeepratTunturisuden sivut SimpanssiTunturisuden sivut SinivalasTunturisuden sivut SiperianmaaoravaTunturisuden sivut SkunkkiTunturisuden sivut Supi (pesukarhu)Tunturisuden sivut Susi - ja kaikki koiraeläimetTunturisuden sivut TunturisopuliTunturisuden sivut UnikekoTunturisuden sivut VaivaishiiriTunturisuden sivut VirtahepoTunturisuden sivut VompatitTunturisuden sivut VähäpäästäinenTunturisuden sivut Eläinmaailman pentuja ja poikasia

Koiraeläimet

Afrikan kultasusiTunturisuden sivut AmazoniankoiraTunturisuden sivut AndienkettuTunturisuden sivut AtamarankettuTunturisuden sivut BengalinkettuTunturisuden sivut BrasiliankettuTunturisuden sivut DarwininkettuTunturisuden sivut DingoTunturisuden sivut EteläafrikankettuTunturisuden sivut EtiopiansusiTunturisuden sivut FalklandinkoiraTunturisuden sivut Fennekki (aavikkokettu)Tunturisuden sivut HarjasusiTunturisuden sivut Harmaakettu Tunturisuden sivut HiekkakettuTunturisuden sivut IsoandienkettuTunturisuden sivut JuovasakaaliTunturisuden sivut KaliforniankettuTunturisuden sivut KettuTunturisuden sivut Kit foxTunturisuden sivut KojoottiTunturisuden sivut KorsakkiTunturisuden sivut KorvakoiraTunturisuden sivut KultasakaaliTunturisuden sivut Laulava uudenguineankoiraTunturisuden sivut MustatäpläkettuTunturisuden sivut NaaliTunturisuden sivut PampakettuTunturisuden sivut PreeriakettuTunturisuden sivut PunasusiTunturisuden sivut RavustajakoiraTunturisuden sivut SahelinkettuTunturisuden sivut Savannikoira (hyeenakoira)Tunturisuden sivut Suokoira (pensaskoira)Tunturisuden sivut SupikoiraTunturisuden sivut SusiTunturisuden sivut TiibetinkettuTunturisuden sivut VaippasakaaliTunturisuden sivut Viidakkosusi (vuorisusi)

Kissaeläimet

AasiankultakissaTunturisuden sivut Aasianmetsäkissa (leopardikissa)Tunturisuden sivut AfrikankultakissaTunturisuden sivut AndienkissaTunturisuden sivut BorneonkissaTunturisuden sivut BorneonpuuleopardiTunturisuden sivut GepardiTunturisuden sivut Gepardin lisääntyminen ja alalajitTunturisuden sivut HietakissaTunturisuden sivut Iberianilves (espanjanilves)Tunturisuden sivut IlvesTunturisuden sivut IriomotenkissaTunturisuden sivut JaguaariTunturisuden sivut Musta jaguaariTunturisuden sivut JaguarundiTunturisuden sivut KalastajakissaTunturisuden sivut KanadanilvesTunturisuden sivut Karakali (aavikkoilves)Tunturisuden sivut KiinanaavikkokissaTunturisuden sivut Kodkod (yökissa)Tunturisuden sivut Kolokolo (pampakissa)Tunturisuden sivut KotikissaTunturisuden sivut LeijonaTunturisuden sivut Leijonan alalajitTunturisuden sivut Leijonan pentukuviaTunturisuden sivut Valkoiset leijonatTunturisuden sivut AasianleijonaTunturisuden sivut LeopardiTunturisuden sivut Leopardin alalajitTunturisuden sivut Musta pantteriTunturisuden sivut LitteäpääkissaTunturisuden sivut LumileopardiTunturisuden sivut Manuli (arokissa)Tunturisuden sivut ManulikuviaTunturisuden sivut Margai (pitkähäntäkissa)Tunturisuden sivut MarmorikissaTunturisuden sivut MustajalkakissaTunturisuden sivut Onsilla (tiikerikissa)Tunturisuden sivut OselottiTunturisuden sivut PampasinkissaTunturisuden sivut PantanalinkissaTunturisuden sivut PunailvesTunturisuden sivut Punankissa (vuorikissa)Tunturisuden sivut PuuleopardiTunturisuden sivut PuumaTunturisuden sivut RuostetäpläkissaTunturisuden sivut ServaaliTunturisuden sivut ServaalikuviaTunturisuden sivut SavannahTunturisuden sivut SuokissaTunturisuden sivut TiikeriTunturisuden sivut Tiikerin alalajitTunturisuden sivut Valkoinen tiikeriTunturisuden sivut KultatiikeriTunturisuden sivut Liikeri ja tiikoniTunturisuden sivut Villikissa
*** tunturisusi.com linkit ***