Kissaeläimet
Kuvassa yllä leopardi.

Isot kissat KISSAELÄIMET FELIDAE

Kissaeläimissä on 40 lajia - näiden villien kissaeläinten lisäksi on vielä kesy kotikissa. Kissaeläimet muodostavat petoeläinten lahkossa hyvin yhtenäisen ryhmän.

Kissaeläinlajit aakkosjärjestyksessä: 1) Aasiankultakissa 2) aasianmetsäkissa (leopardikissa) 3) afrikankultakissa 4) andienkissa 5) borneonkissa 6) borneonpuuleopardi 7) etelänonsilla 8) gepardi 9) hietakissa 10) iberianilves (espanjanilves) 11) ilves 12) iriomotenkissa 13) jaguaari 14) jaguarundi 15) kalastajakissa 16) kanadanilves 17) karakali (aavikkoilves) 18) kiinanaavikkokissa 19) kodkod (yökissa) 20) kolokolo (pampakissa) 21) leijona 22) leopardi 23) litteäpääkissa 24) lumileopardi 25) manuli (arokissa) 26) margai (pitkähäntäkissa) 27) marmorikissa 28) mustajalkakissa 29) onsilla (tiikerikissa) 30) oselotti 31) punailves 32) punankissa (vuorikissa) 33) puuleopardi 34) puuma 35) ruostetäpläkissa 36) servaali 37) sundanmetsäkissa (sundanleopardikissa) 38) suokissa 39) tiikeri 40) villikissa.

Suurimmista, tiikereistä ja leijonista, pienimpiin mustajalkakissaan ja ruostetäpläkissaan, ne ovat kuin muunnelmia samasta peruslajista: sulavaliikkeisestä ja notkeasta, väijyen saalistavasta ja yllättäen loikkaavasta, sopusuhtaisesta ja kauniista pedosta.

Puuma

Äärimmäisen uhanalaiset, erittäin uhanalaiset, vaarantuneet, silmälläpidettävät ja elinvoimaiset kissaeläinlajit vuonna 2021

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN luokittelee kissaeläintenkin tilanteen ja suojelutarpeen sen mukaisesti, mikä on kunkin lajin tilanne luonnossa. Huonoimmillaan lajit ovat äärimmäisen uhanalaisia, jolloin ne ovat suuressa vaarassa kuolla sukupuuttoon ja parhaimmillaan lajit ovat elinvoimaisia, jolloin niiden kanta on runsas ja vakaa. Usein uhanalaisuus voi kohdistua jonkin lajin alalajiin niin, että itse laji selviytyy paremmin, mutta jokin alalaji on uhan alla. Näinhän on esimerkiksi amurinleopardin kohdalla, amurinleopardi ei ole itsenäinen eläinlaji vaan leopardin alalaji.

Äärimmäisen uhanalaiset kissaeläinlajit CR. Amurinleopardi, iriomotenkissa.

Erittäin uhanalaiset kissaeläinlajit EN. Andienkissa, borneonkissa, iberianilves, litteäpääkissa, tiikeri.

Vaarantuneet kissaeläinlajit VU. Afrikankultakissa, gepardi, kalastajakissa, kiinanaavikkokissa, kodkod, leijona, leopardi, lumileopardi, mustajalkakissa, onsilla, puuleopardi.

Silmälläpidettävät kissaeläinlajit NT. Aasiankultakissa, jaguaari, kolokolo, manuli, margai, marmorikissa, ruostetäpläkissa, servaali.

Elinvoimaiset kissaeläinlajit LC. Hietakissa, ilves, jaguarundi, kanadanilves, karakali, leopardikissa, oselotti, punailves, punankissa, puuma, villikissa.

Hietakissa

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Tambako The Jaguar

Hietakissa (Felis margarita)

Afrikan ja Aasian armottomat ja kaikelle elämälle vihamieliset autiomaat ovat hietakissan asuinseutuina, se on niissä kuin kotonaan. Hietakissa on Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n uhanalaisuuluokituksen mukaan elinvoimainen laji. Sen kanta on runsas ja vakaa. Eräin paikoin, kuten esimerkiksi Pakistanissa, hietakissa on uhanalainen.

Ei tiedetä, onko kanta pienenemässä. Hietakissat elävät valtavilla, asumattomilla alueilla ja siksi on hyvin vaikeaa arvioida yksilöiden kokonaismäärää. (IUCN ja ADW)
Namibian leijona
Kuvassa yllä leijona Namibiassa.

Leopardi

Yli 100 amurinleopardia vuonna 2018

Amurinleopardia pidetään maailman uhanalaisimpana kissapetona. Vuodesta 2007 vuoteen 2015 välisenä aikana amurinleopardien määrä kuitenkin kaksinkertaistui suojelutoimenpiteiden vuoksi. Venäjällä eli vuoteen 2015 tultaessa ainakin 57 amurinleopardia, kun vuonna 2007 niitä laskettiin olevan vain noin 30 yksilöä. Lisäksi laskentojen yhteydessä Kiinassa havaittiin 8 - 12 amurinleopardia.

Amurinleopardeja elää Venäjällä ja koillisessa Kiinassa. Amurinleopardin suojelutoimissa ovat mukana useat tahot ja järjestöt, joiden myötä on mahdollistunut lajin elossa pysyminen. Amurinleopardien määrän kasvu antaa toivoa tämän lajin säilymisestä.

Vuonna 2018 uutiset Venäjältä kertoivat, että ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin amurinleopardien määrä on noussut yli sataan. Lehti Siberian Times kertoi, että vuoden 2017 lopulla suojelutoimiin liittyvät kamerat olivat tavoittaneet kuviin 84 aikuista, 7 nuorta ja 12 pentuikäistä amurinleopardia.

Lähteet
*WildCats Conservation Alliance: Amur leopard population 2018
*Korkeasaari: AMUR-hanke

Tiikerinpentu

Siperiantiikerin pentu.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Mathias Appel

4 000 tiikeriä vuonna 2019 - kolmetoista tiikerivaltiota

Tiikereiden määrä on viime vuosina kasvanut ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Uusimpien tietojen mukaan luonnossa elää jo noin 4 000 tiikeriä, kun vuonna 2010 niiden lukumääräksi arvioitiin 3 200. Päivitetty arvio perustuu Kansainvälisen luonnonsuojeluliitto IUCN:n tietokantaan ja viimeisimpiin kansallisiin laskentoihin. Tiikeripopulaatiot ovat kasvaneet Intiassa, Venäjällä, Nepalissa ja Bhutanissa. Syynä tiikerien määrän kasvuun on muun muassa kehittynyt kartoitus ja tehostettu suojelu. (Tiede 29.10.2018)

Monissa Aasian maissa tiikereiden määrän tarkempi laskeminen on monista eri syistä vaikeaa. Ns. tiikerivaltioita on kolmetoista. Toistaiseksi tiikerien määrä tunnetaan Intiassa, Nepalissa ja Venäjällä. Bhutanissa, Bangladeshissa ja Kiinassa tutkimukset ovat parhaillaan käynnissä. Tiikerien määrä on vielä tuntematon Malesiassa, Indonesiassa, Thaimaassa, Myanmarissa, Laosissa, Kambodzhassa ja Vietnamissa. (Verkkouutiset, Ilkka Ahtokivi: Tiikerit häviämässä luonnosta - enää reilut 3000 jäljellä)

Lumileopardi

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Tambako The Jaguar

Lumileopardi (Uncia uncia)

Lumileopardeja arvioidaan elävän villinä, Himalajan vuoristoseuduilla enää 4 000 - 6 400 yksilöä, ja laji on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Lumileopardien elinalue on suuruudeltaan yli kaksi miljoonaa neliökilometriä ja ulottuu 12 valtion alueelle.

Lumileopardi on Korkeasaaren tunnuseläin. Korkeasaaressa lumileopardeja on ollut 1960-luvulta lähtien ja uusimpiin tulokkaisiin kuuluu joulukuussa 2019 saapunut tuuheakarvainen täpläturkki. Lumileopardien valoisamman tulevaisuuden toivona tämä nuori uros on saanut nimekseen Lux. (Korkeasaari Zoo)
Manuli
Kuvassa yllä manuli.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Cloudtail the Snow Leopard


Iberianilves

Iberianilves.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Frank Vassen

Noin 700 iberianilvestä vuonna 2019 - paluu takaisin sukupuuton partailta

Iberianilveksen on Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) luokitellut äärimmäisen uhanalaiseksi ja se siten on samalla yksi maailman harvinaisimpia kissaeläimiä. Laji elää vain Iberian niemimaalla, Espanjassa ja Portugalissa.

Iberianilvesten määrä 1900-luvun alussa oli 100 000. 1980-luvulla määrä oli jo pudonnut alle 10 000:een. Vielä vuonna 1990 iberianilvesten määräksi arvioitiin 1 100. Vuonna 2002 määrä oli pienimmillään - alle 100 iberianilvestä ja tuolloin laji oli välittömässä sukupuuton vaarassa.

Vuonna 2018 moninaiset suojelutoimet olivat aikaansaaneet sen, että iberianilvesten määrä oli kohonnut jopa merkittävästi ja iberianilveksiä oli 686.

Iberianilvesten määrän kohoamisesta huolimatta laji on edelleen vaarassa, vaikka uhka välittömästä sukupuutosta onkin poistunut. Iberianilvestä uhkaavat mm. sen tärkeimmän saaliseläimen, jäniksen kato ja liikenne. Siltikin, kannan elpymistä ja kasvua nykyiselle tasolleen pidetään lajin suojelutoimissa suurena menestyksenä.

Lähteet
*El País 21.2.2018: The Iberian lynx: No longer a whisker from extinction
*The Local Europe AB: Endangered Iberian lynx found living in hills near Barcelona


Puuman pentu

Puuman pentu.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Cloudtail the Snow Leopard

Puuma (Puma concolor)

Millään muulla nisäkkäällä ei Amerikassa ole yhtä laajaa levinneisyysaluetta, kuin on puumalla. Se elää 28 valtion alueella, Alaskan eteläosista Chilen eteläkärkeen saakka. Puuma viihtyy tällä alueella kaikissa erilaisissa metsissä, vuoristoissa ja niiden aavikoilla, sekä avoimilla ruohomailla.

Puuma on Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n uhanalaisuuluokituksen mukaan elinvoimainen laji. Sen kanta on runsas ja vakaa, mutta kannan tilaa laajoilla alueilla Keski- ja Etelä-Amerikassa ei tiedetä hyvin. Yhdysvalloissa puumia on 20 000 - 40 000. (Mountain Lion Foundation)

Oselotti

Oselotti (Leopardus pardalis) on yksi Uuden maailman eli Amerikan kissalajeista. Se on niistä tunnetuimpien joukossa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Valerie

Amerikan 14 kissaeläinlajia

Amerikassa elää 14 kissaeläinlajia. Isoja kissoja edustavat jaguaari ja puuma. Pienempiin kissaeläimiin lukeutuvat jaguarundi, punankissa (vuorikissa), andienkissa, kodkod (yökissa), margai (pitkähäntäkissa), onsilla (tiikerikissa), oselotti, pampasinkissa, pantanalinkissa, kolokolo (pampakissa), kanadanilves ja punailves.

Näistä Amerikan kissaeläinlajeista kaksi, eli kanadanilves ja punailves, elävät vain Pohjois-Amerikassa. Pikkukissoista runsaslukuisin on punankissa ja vähälukuisin on erittäin uhanalainen andienkissa, joita on jäljellä enää 2 500.

Lähteet:
Animal Diversity Web - Big Cats Online - Cat Specialist Group - Asiatic Lion information Centre - Asiatic Lion Population in Indian Forest Increases - Bernard Stonehouse: Kissaeläimet - Valitut palat: Afrikan savannit - David Cook ja Valerie Pitt: Isot kissat, WSOY - Tammi: Maailman eläimet, nisäkkäät - Otava: Eläinten maailma - Reuters: Rupam Jain Nair - IUCN - Scottish Wild Cat Association - Bernard Stonehouse: Kissaeläimet - Anders Bjärvall: Suuri nisäkäskirja - WSOY: Suuri kissakirja - WSOY: Uusi suuri eläinkirja - Tammi: Kultainen eläinkirja - Weilin+Göös: Maailman uhanalaiset eläimet - Weilin+Göös: Kodin suuri eläinkirja - Weilin+Göös: Luonnossa Nisäkkäät 1 - 3 - Cat House, EFBC's Feline Conservation Center (FCC) - Cheetah fact sheet - Pirjo Heidi H. Ollinen: Kissankasvattajan kissan genetiikka ja jalostus - Suomen WWF - Rhonda Klevansky: Isot kissaeläimet - Animal Info: Snow Leopard - Snow Leopard Trust - Louisa Somerville: Kissarodut ja kissan hoito, Karisto - Korkeasaaren eläintarha


Kuvassa alla servaali.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Robert Nightingale
Servaali

Kissaeläimet

Kotikissa