Kissaeläimet
Kuvassa yllä leopardi Afrikassa.

Leopardi

KISSAELÄIMET FELIDAE

Kissaeläimissä on 40 lajia - näiden villien kissaeläinten lisäksi on vielä kesy kotikissa. Kissaeläimet muodostavat petoeläinten lahkossa hyvin yhtenäisen ryhmän.

Suurimmista, tiikereistä ja leijonista, pienimpiin mustajalkakissaan ja ruostetäpläkissaan, ne ovat kuin muunnelmia samasta peruslajista: sulavaliikkeisestä ja notkeasta, väijyen saalistavasta ja yllättäen loikkaavasta, sopusuhtaisesta ja kauniista pedosta.

Kissan nimipäivät

Shanghain kahvilakissa "(Felis silvestris shanghaicafe)"

Useimmilla on jonkinlainen käsitys siitä, millainen kissa on kiinanaavikkokissa. Mutta entäpä Shanghain kahvilakissa? Millainen kissalaji tässä on kyseessä:

Shanghain kahvilakissa Shanghain kahvilakissa ja kiinanaavikkokissa.
Villikissa

Villikissa (Felis silvestris silvestris)

Kuvassa Keski- ja Etelä-Euroopassa elävä villikissa. Aitoa villikissaa ei ole maastossa aina helppoa erottaa villiintyneestä kesykissasta. Villikissan ruumiilla on pituutta 48 - 80 cm ja sen paino on 3,5 - 8 kg.

Villikissa on tuntuvasti suurempi kuin kotikissa - mutta nämä kaksi ovat niin lähisukulaisia, että ne risteytyvät ja jälkeläiset ovat lisääntymiskykyisiä. Vahva, poikkijuovainen häntä on villikissan selkeä tuntomerkki. Kuvan villikissa on hyvin tuhdissa kunnossa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/Cloudtail the Snow Leopard
Hietakissa

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Tambako The Jaguar


Hietakissa (Felis margarita)

Afrikan ja Aasian armottomat ja kaikelle elämälle vihamieliset autiomaat ovat hietakissan asuinseutuina, se on niissä kuin kotonaan.

Isot kissat
Masai maran leijonat
Masai Maran "puuleijona" - kevät 2018 - klikkaa kuva isoksi - näet tuhannet leijonaa ahdistavat hyönteiset.

Leijonien määrä putoaa - 250 jäljellä koko Länsi-Afrikassa

Leijonia eli Afrikassa 400 000 vielä 1950-luvulla ja 100 000 vielä 1990-luvulla. Määrän raju pudotus on ollut ja on edelleen jatkuvaa ja ihmisen myötävaikutuksella savannien kuningaskin kulkee kohti tuhoaan.

Leijonia eli Afrikassa vuoden 2014 laskelmien ja arviointien mukaisesti enää alle 35 000. Määrä voi olla selvästi pienempi, alimmissa arvioissa määrä on 15 000 - 20 000.

Erityisen huono on tilanne Länsi-Afrikassa, jossa kymmenkunnan maan alueella tavataan enää alle 500 leijonaa, niistä 250 on aikuisia leijonia.

Lähteet tähän leijonaselvitykseen
*Plos One: The Lion in West Africa Is Critically Endangered
*University of Queensland, Belinda Berry: Only 250 lions are left in West Africa


Amurinleopardi

Yli 100 amurinleopardia vuonna 2018

Amurinleopardia pidetään maailman uhanalaisimpana kissapetona. Vuodesta 2007 vuoteen 2015 välisenä aikana amurinleopardien määrä kuitenkin kaksinkertaistui suojelutoimenpiteiden vuoksi. Venäjällä eli vuoteen 2015 tultaessa ainakin 57 amurinleopardia, kun vuonna 2007 niitä laskettiin olevan vain noin 30 yksilöä. Lisäksi laskentojen yhteydessä Kiinassa havaittiin 8 - 12 amurinleopardia.

Amurinleopardeja elää Venäjällä ja koillisessa Kiinassa. Amurinleopardin suojelutoimissa ovat mukana useat tahot ja järjestöt, joiden myötä on mahdollistunut lajin elossa pysyminen. Amurinleopardien määrän kasvu antaa toivoa tämän lajin säilymisestä.

Vuonna 2018 uutiset Venäjältä kertoivat, että ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin amurinleopardien määrä on noussut yli sataan. Lehti Siberian Times kertoi, että vuoden 2017 lopulla suojelutoimiin liittyvät kamerat olivat tavoittaneet kuviin 84 aikuista, 7 nuorta ja 12 pentuikäistä amurinleopardia.

Lähteet
*WildCats Conservation Alliance: Amur leopard population 2018
*Korkeasaari: AMUR-hanke
Tiikeri

4 000 tiikeriä vuonna 2019 - kolmetoista tiikerivaltiota

Tiikereiden määrä on viime vuosina kasvanut ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Uusimpien tietojen mukaan luonnossa elää jo noin 4 000 tiikeriä, kun vuonna 2010 niiden lukumääräksi arvioitiin 3 200. Päivitetty arvio perustuu Kansainvälisen luonnonsuojeluliitto IUCN:n tietokantaan ja viimeisimpiin kansallisiin laskentoihin. Tiikeripopulaatiot ovat kasvaneet Intiassa, Venäjällä, Nepalissa ja Bhutanissa. Syynä tiikerien määrän kasvuun on muun muassa kehittynyt kartoitus ja tehostettu suojelu. (Tiede 29.10.2018)

Monissa Aasian maissa tiikereiden määrän tarkempi laskeminen on monista eri syistä vaikeaa. Ns. tiikerivaltioita on kolmetoista. Toistaiseksi tiikerien määrä tunnetaan Intiassa, Nepalissa ja Venäjällä. Bhutanissa, Bangladeshissa ja Kiinassa tutkimukset ovat parhaillaan käynnissä. Tiikerien määrä on vielä tuntematon Malesiassa, Indonesiassa, Thaimaassa, Myanmarissa, Laosissa, Kambodzhassa ja Vietnamissa. (Verkkouutiset, Ilkka Ahtokivi: Tiikerit häviämässä luonnosta - enää reilut 3000 jäljellä)

Lumileopardi (Uncia uncia)

Lumileopardeja arvioidaan elävän villinä enää 3 500 - 7 500 yksilöä, ja laji on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi.

Lähteet

Animal Diversity Web - Big Cats Online - Cat Specialist Group - Asiatic Lion information Centre - Asiatic Lion Population in Indian Forest Increases - Bernard Stonehouse: Kissaeläimet - Valitut palat: Afrikan savannit - David Cook ja Valerie Pitt: Isot kissat, WSOY - Tammi: Maailman eläimet, nisäkkäät - Otava: Eläinten maailma - Reuters: Rupam Jain Nair - IUCN - Scottish Wild Cat Association - Bernard Stonehouse: Kissaeläimet - Anders Bjärvall: Suuri nisäkäskirja - WSOY: Suuri kissakirja - WSOY: Uusi suuri eläinkirja - Tammi: Kultainen eläinkirja - Weilin+Göös: Maailman uhanalaiset eläimet - Weilin+Göös: Kodin suuri eläinkirja - Weilin+Göös: Luonnossa Nisäkkäät 1 - 3 - Cat House, EFBC's Feline Conservation Center (FCC) - Cheetah fact sheet - Pirjo Heidi H. Ollinen: Kissankasvattajan kissan genetiikka ja jalostus - Suomen WWF - Rhonda Klevansky: Isot kissaeläimet - Animal Info: Snow Leopard - Snow Leopard Trust - Louisa Somerville: Kissarodut ja kissan hoito, Karisto - Korkeasaaren eläintarha
Noin 700 iberianilvestä vuonna 2019 - paluu takaisin sukupuuton partailta

Iberianilveksen on Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) luokitellut äärimmäisen uhanalaiseksi ja se siten on samalla yksi maailman harvinaisimpia kissaeläimiä. Laji elää vain Iberian niemimaalla, Espanjassa ja Portugalissa.

Iberianilvesten määrä 1900-luvun alussa oli 100 000. 1980-luvulla määrä oli jo pudonnut alle 10 000:een. Vielä vuonna 1990 iberianilvesten määräksi arvioitiin 1 100. Vuonna 2002 määrä oli pienimmillään - alle 100 iberianilvestä ja tuolloin laji oli välittömässä sukupuuton vaarassa.

Vuonna 2018 moninaiset suojelutoimet olivat aikaansaaneet sen, että iberianilvesten määrä oli kohonnut jopa merkittävästi ja iberianilveksiä oli 686.

Iberianilvesten määrän kohoamisesta huolimatta laji on edelleen vaarassa, vaikka uhka välittömästä sukupuutosta onkin poistunut. Iberianilvestä uhkaavat mm. sen tärkeimmän saaliseläimen, jäniksen kato ja liikenne. Siltikin, kannan elpymistä ja kasvua nykyiselle tasolleen pidetään lajin suojelutoimissa suurena menestyksenä.

Lähteet
*El País 21.2.2018: The Iberian lynx: No longer a whisker from extinction
*The Local Europe AB: Endangered Iberian lynx found living in hills near Barcelona


Ensimmäinen kissakirja Pariisissa 1727

Ensimmäinen kissakirja, jossa sisältönä oli vain kissa-asiaa, julkaistiin Pariisissa vuonna 1727. Tämän kirjan, Les Chats - Histoire des Chats, tekijä oli François-Augustin de Paradis de Moncrif (1687 - 1770).

Kirjassa esiteltiin kissan asemaa aina muinaisen Egyptin ajoilta asti. Kirjan tekijä joutui tämän jälkeen naurunalaiseksi, sillä yleisesti päiviteltiin sitä, että miten joku saattoi kirjoittaa kokonaisen kirjan niin yksinkertaisesta asiasta, kuin kissasta. (Sandra Choron, Harry Choron, Arden Moore: Planet Cat: A Cat-Alog)

Orpo pikkupuuma

Pikkupuuma.
Leopardi
Leopardi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva - Copyright © Public domain
Ilveksen pentu
Puuman pentu
Gepardiemo pentuineen
Gepardiemo pentuineen.

Kuvan gepardiemo synnytti San Diegon eläintarhan kaikkien aikojen suurimman gepardipentueen vuoden 2015 lopulla. Pentuja on kuusi ja kuvassa niistä yksi emonsa kanssa. Gepardeja on jäljellä 10 000 ja niistä 10 % sijoittuu eläintarhojen suojeluohjelmaan. San Diego Zoo Safari Park's Cheetah Breeding Center, USA 28.4.2016.
All Rights Reserved
Kuva Copyright © Helene Hoffman
Photo used with permission.