Kissaeläimet
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright - © Flickr/Tambako The Jaguar


AASIANLEIJONA (Panthera leo persica)

Maantieteellisen sijoittumisensa mukaan maailman leijonat jaetaan kahteen ryhmään - afrikanleijoniin ja aasianleijoniin. Aasianleijona erosi omaksi alalajikseen afrikanleijonasta noin 100 000 vuotta sitten. Eläinkunnan evoluutiossa aika on varsin lyhyt. Afrikanleijona ja aasianleijona ovat keskenään lisääntymiskykyisiä.

Aasianleijona eli vielä 1700-luvulla laajoissa osissa Lounais-Aasiaakin ja koko Intian niemimaalla. Persiassa leijonan nimenä oli persianleijona (Leo leo persicus). Mutta britit koituivat aasianleijonan kohtaloksi, sillä nämä maailmanvalloittajat metsästivät silmittömässä kiihkossaan sen liki sukupuuttoon. Tätä metsästystä ja leijonakannan romahdusta edistivät 1800-luvulla käyttöön levinneet ampuma-aseet. Vaikka vielä 1850-luvulla leijona oli varsin yleinen osissa Aasiaa, niin jo 1890 se oli tapettu lähes sukupuuttoon.
Aasianleijona

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Tambako the Jaguar


Gir

Nykyisin aasianleijonia elää enää pieni määrä Intiassa Girin kansallispuiston alueella - The Gir Forest National Park and Wildlife Sanctuary - joka sijaitsee Gujaratin osavaltiossa, läntisessä Intiassa.

Joutenoloa ja saalistusta.

Käytökseltään aasianleijonat ovat samanlaisia kuin afrikkalaiset serkkunsa ja niillä on siten laumoissaankin samanlainen sosiaalinen rakenne. Girissä leijonat viettävät varsin joutilasta ja laiskottelevaakin elämää.
Ominaisuuksia

Urosten paino 150 - 250 kg, naaraiden 120 - 180 kg. Urosten pituus ilman häntää 1,7 - 2,5 , naaraiden 1,4 - 1,75 m. Hännällä on mittaa 70 - 105 cm. Hartiakorkeus uroksilla 100 - 123 cm, naarailla 80 -107 cm. Lisääntymiskyvyn saavuttavat urokset 5 vuoden ja naaraat 4 vuoden ikäisinä. Lisääntymiskausi jatkuu ympäri vuoden.

Aasianleijonat eroavat visuaalisesti afrikanleijonista niin, että niillä on paksumpi turkki, pidempi häntätupsu, korostuneempi karvaripsu mahassa, selvemmät karvatupsut kyynärvarsissa ja pienempi harja.

Äärimmäisen uhanalainen laji

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt vuonna 2006 uhanalaisuusluokituksessaan aasianleijonan tilan äärimmäisen uhanalaiseksi (CR, Critically Endangered). Äärimmäisen uhanalaiseen lajiin kohdistuu äärimmäisen suuri välitön uhka hävitä luonnosta.
Aasianleijonat
Aasianleijonapentu
Aasianleijonapentu
Aasianleijonat - Zürichin eläintarha, Sveitsi.
Aasianleijonauros
Aasianleijonauros - Planckendael -eläintarha, Belgia kevät 2016.