Kissaeläimet
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Tambako The Jaguar
Andienkarhu Katso ylin kuva kokonaisena.


Andienkarhu eli silmälasikarhu (Tremarctos ornatus)

Kuva yllä. Andien eläimistöön kuuluu myös oma karhulaji, andienkarhu. Se on ainoa trooppisessa Etelä-Amerikassa elävä karhulaji. Kuvassa silmälasikarhupentu kurkkaa olkansa ylitse ja suunnittelee ehkä hyppyä tukinpäästä maahan. Silmälasikarhut ovat erittäin taitavia puissa kiipeilijöitä ja voivat ruokaillessaan kivuta puussa 25 - 30 metrin korkeuteen.

Andienkissa (Leopardus jacobitus - Oreailurus jacobitus)

Andienkissa on Etelä-Amerikan luonnonvaraisia pieniä kissaeläimiä.

Andienkissa on rakenteeltaan kesykissan kaltainen, vähän sitä kookkaampi ja painaa 4 - 7 kiloa. Sen hopeanharmaata turkkia peittävät selkeät, ruosteenruskeat taikka mustat laikut ja raidat.

Turkki on tuuhea, mikä on ymmärrettävää, koska andienkissa elää nimensä mukaisesti Andien kylmillä ylätasangoilla, alpiinisella vyöhykkeellä metsärajan yläpuolella, jopa 5 000 metrin korkeudella. Keskimääräinen andienkissan elinympäristön korkeus on noin 3 000 metriä.

Andienkissa on erittäin harvinainen, ja Andeillakin sitä tavataan ainoastaan Perun eteläosista Chilen keskiosiin. Bolivia ja Pohjois-Argentiina ovat myös andienkissan levinneisyysaluetta.
Andienkissa

Erittäin uhanalainen

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt uhanalaisuusluokituksessaan andienkissan tilan erittäin uhanalaiseksi (EN, Endangered). Erittäin uhanalaiseen lajiin kohdistuu erittäin suuri uhka lähitulevaisuudessa hävitä luonnosta.
Huonosti tunnettu

Andienkissaa on tutkittu vielä varsin vähän, sillä luonnollisessa elinympäristössään, pienellä alueella korkealla Andien vuoristossa se on biologeille hyvin vaikeasti tavoitettavissa ja seurailtavissa. Siten andienkissa on kaikista kissaeläimistä ehkä kaikkein huonoiten tunnettu. Edes eläintarhoissa ei ole ensimmäistäkään andienkissaa.

Lisääntyminen ja saalistus

Syitä andienkissan harvinaisuuteen ei täysin tiedetä tutkimuksen puutteessa. Kyse voi olla luonnollisesta ilmiöstä taikka ihmisen aikaansaannoksesta. Andienkissan lisääntymiskäyttäytymisestä ei ole tietoja. Ravinnon muodostavat pienet nisäkkäät ja linnut.
Perun andit
Perun Andit - Chopicalqui

Keskeltä hieman oikealle, Perun Andien korkein huippu, Chopicalqui - korkeus 6354 metriä, eli runsaat kuusi kilometriä. Andienkissoja on tavattu viiden kilometrin korkeudesta, eli ihan huipulle kissa ei kiipeä.