Kissaeläimet
Hieno pieni laiva turistien käyttöön Iriomoten saarella. Kuvat iriomotenkissasta puuttuvat.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © W & T

Iriomote saari - Japani

Iriomote-saaren pinta-ala on hieman alle 300 neliökilometriä. Saarella on vain runsaat parituhatta asukasta, mutta siellä vierailee vuosittain satojatuhansia turisteja. Lentokenttää saarella ei ole ja asutusta infrastruktuureineen on vain rannikkokaistalla. Saaren sisäosia peittävät läpitunkemattomat mangrovemetsiköt. Saarella vallitsee subtrooppinen sademetsäilmasto.

90 % saaresta on subtrooppisen viidakon ja mangrovekasvien peitossa. 34 % on julistettu kansallispuistoksi, jossa asuu harvinainen iriomotenkissa.

IRIOMOTENKISSA (Prionailurus iriomotensis)

Iriomotenkissa on ollut aiemmin aasianmetsäkissan alalaji, mutta uusluokiteltu itsenäiseksi kissaeläinlajiksi. Iriomotenkissa elää pienellä Iriomoten saarella, Japanissa.

Iriomotenkissa tuli julkisuuteen vasta vuonna 1965. Silloin sen kuvasi tieteelle japanilainen kirjailija ja luonnontutkija Yukio Togawa. Iriomotenkissa luokiteltiin aluksi omaksi Mayailurus-suvun lajikseen, välillä taas Prionailurus-sukuisen aasianmetsäkissan alalajiksi. Nykyisin sitä siis pidetään itsenäisenä kissaeläinlajina.

Aasianmetsäkissa

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvassa aasianmetsäkissa Copyright muzina_shanghai

Televisiosta tuttu

Avaran luonnon dokumentissa Elämän mahti, 1.9.2013 TV1, esiteltiin iriomotenkissa. Dokumentissa todettiin, että iriomotenkissoja on jäljellä noin sata. Noin muuten kerrottiin siitä, kuinka iriomotenkissa on sopeutunut vesielämään, ja saalistaakin vedestä.

Lajin piirteitä

Iriomotenkissa näyttää tummempana erilaiselta kuin mantereen aasianmetsäkissat. Iriomotenkissan paino on 3 - 7 kg.

Naarailla ruumiin keskimääräinen pituus on 48 cm, hieman suurempien urosten pituus on 38 - 65 cm. Iriomotenkissa on siis samankokoinen kuin kesykissa, mutta sen häntä on tuuheampi ja lyhyempi kuin kesykissan.

Lajin kissojen turkki on tummanharmaa, ja siinä on tiheästi mustia pilkkuja, jotka muodostavat juovanauhoja.

Laji on pienen populaationsa vuoksi erittäin uhanalainen.

Iriomotenkissa

Iriomotenkissa. Veistos japanilaisessa hotellissa, Iriomoten saarella.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Kentaro Ohno