Kissaeläimet
KIINANAAVIKKOKISSA (Felis bieti)

Kiinanaavikkokissan turkki on harmaanruskea taikka kellanruskea ja siinä on vain hieman kuviointia kyljissä - samoin kuviointia on päässä ja hännässä. Talviturkki on kesäturkkia paljon tuuheampi, sillä kiinanaavikkokissa elää kylmillä alueilla.

Kiinanaavikkokissan korvat ovat tupsupäiset kuten ilveksillä. Hietakissan tapaan kiinanaavikkokissallakin on tassujensa pohjissa karvoitus. Kiinanaavikkokissan paino on noin 6 kg.

Levinneisyys

Kiinanaavikkokissa elää Tiibetissä ja Kiinan eteläosissa. Kissaa on tutkittu varsin vähän, joten varsin vähän siitä edelleen tiedetäänkään. Ensimmäiset tiedot Eurooppaan tästä lajista toi Orleansin prinssi Henrik, joka teki tutkimusmatkan Tiibetiin vuonna 1889. Hän sai käsiinsä silloin kaksi kiinanaavikkokissan nahkaa. Vasta vuonna 1925 saatiin ensimmäinen kallo tutkijoitten käsiin.

Elinympäristö ja saalistus

Nimestään huolimatta tätä kissaa tavataan harvoin aavikoilta. Kuvaavampi nimi olisi kiinanvuorikissa, lajin toinen yleisesti käytetty nimi, sillä nämä kissat viihtyvät vuoristoisilla metsäseuduilla, jossa ne saalistavat ravinnokseen jyrsijöitä, murmeleita ja lintuja.
Kiinanaavikkokissa

Kiinanaavikkokissa XiNing-eläintarhassa, Kiinassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Chinese Mountain Cat


Villikissa? (Felis silvestris bieti)

Vuonna 2007 julkistettu tutkimustieto (Driscoll et al. 2007) esitti, että kiinanaavikkokissa ei olisikaan laji, vaan villikissan (Felis silvestris) alalaji. (IUCN: Felis silvestris)

Vaarantunut laji

Maailman luonnonsuojeluliitto eli IUCN (The World Conservation Union) on määrittänyt uhanalaisuusluokituksessaan kiinanaavikkokissan tilan vaarantuneeksi (VU, Vulnerable). Vaarantuneeseen lajiin kohdistuu suuri uhka keskipitkällä aikavälillä hävitä luonnosta.
Shanghain kahvilakissat

Kiinanaavikkokissasta ei ole kuin yksi kuva. Joten - kuvissa yllä Shanghain kahvilakissoja. Shanghaissa on ainakin kymmenkunta sellaista kissakahvilaa, joissa on kissoja viihdyttämässä asiakkaita. Niihin ei siis erityisesti tulla omien kissojen kanssa, vaan kissat ovat jo valmiina paikalla kahvilan puolesta. Kissakahvilat ovat nähneet syntynsä Taiwanissa ja tulleet sieltä Japanin kautta Kiinaan. Kissakahviloissa on lämmin ja kiireetön tunnelma, ja asiakas voi kahvinjuonnin ja lueskelun lomassa rapsutella syliinsä hypähtävää kissaa, tai vain seurailla kissojen puuhailua ja torkkumista.

Kiinalaisessa kissakahvilassa voi olla yli kymmenenkin kissaa. Kissakahvila tarjoaa sellaiselle henkilölle, kuten yliopiston opiskelijalle, joka pitää kissoista, mutta jolla ei ole mahdollisuuksia kissan pitämiseen, tilaisuuden päästä kuitenkin tapaamaan kissoja. Ehkäpä kanta-asiakkaan ja kissan välille syntyy jopa elinikäinen ystävyyskin. (ShanghaiDaily.com: Cat cafes purr-fect for feline fanatics)Videolla yksi Shanghain kahvilakissoista.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat Copyright © ehpien
Kiinan vuoria
Kiinan vuorimaisemia. Kun ilta laskeutuu Tiibetin etäisille ja salaperäisille vuorille, lähtee laaksoissa omille yöllisille retkilleen kiinanaavikkokissa...