Kissaeläimet
Kiinan vuorimaisemia. Kun ilta laskeutuu Tiibetin etäisille ja salaperäisille vuorille, lähtee laaksoissa omille yöllisille retkilleen kiinanaavikkokissa...

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Groundhopping Merseburg

KIINANAAVIKKOKISSA (Felis bieti)

Kiinanaavikkokissan turkki on harmaanruskea taikka kellanruskea ja siinä on vain hieman kuviointia kyljissä - samoin kuviointia on päässä ja hännässä. Talviturkki on kesäturkkia paljon tuuheampi, sillä kiinanaavikkokissa elää kylmillä alueilla.

Kiinanaavikkokissan korvat ovat tupsupäiset kuten ilveksillä. Hietakissan tapaan kiinanaavikkokissallakin on tassujensa pohjissa karvoitus. Kiinanaavikkokissan paino on noin 6 kg.

Levinneisyys

Kiinanaavikkokissa elää Tiibetissä ja Kiinan eteläosissa. Kissaa on tutkittu varsin vähän, joten varsin vähän siitä edelleen tiedetäänkään. Ensimmäiset tiedot Eurooppaan tästä lajista toi Orleansin prinssi Henrik, joka teki tutkimusmatkan Tiibetiin vuonna 1889. Hän sai käsiinsä silloin kaksi kiinanaavikkokissan nahkaa. Vasta vuonna 1925 saatiin ensimmäinen kallo tutkijoitten käsiin.

Elinympäristö ja saalistus

Nimestään huolimatta tätä kissaa tavataan harvoin aavikoilta. Kuvaavampi nimi olisi kiinanvuorikissa, lajin toinen yleisesti käytetty nimi, sillä nämä kissat viihtyvät vuoristoisilla metsäseuduilla, jossa ne saalistavat ravinnokseen jyrsijöitä, murmeleita ja lintuja.

Kiinanaavikkokissa

Kiinanaavikkokissa XiNing-eläintarhassa, Kiinassa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Chinese Mountain Cat

Villikissa? (Felis silvestris bieti)

Vuonna 2007 julkistettu tutkimustieto (Driscoll et al. 2007) esitti, että kiinanaavikkokissa ei olisikaan laji, vaan villikissan (Felis silvestris) alalaji. (IUCN: Felis silvestris)