Kissaeläimet

KISSA (Felis silvestris catus)

Kissarodut

Kissarotuja on vähemmän, kuin koirarotuja, ja niiden keskinäiset erot ovat paljon pienemmät. Koko, sekä turkin väri ja laatu ovat tärkeitä rotuominaisuuksia. Koska kissalla menneisyydessään on ollut merkitystä seuranpidon ohessa vain jyrsijöiden hävittäjänä, ei erilaisia käyttörotuja ole pyrittykään kehittämään. Kissojen kantakirja- ja siitostoimintakin on siten suppeampaa, kuin koirien. Vaikka nykyisin kaikenlainen toiminta näyttelyineen myös rotukissojen kohdalla on vilkasta.

Rotukissat jaetaan erilaisten ominaisuuksiensa, kuten turkin pituuden ja värin mukaisesti neljään eri kategoriaan. Näiden lisäksi on vielä muita kissoja, kuten kotikissa, joita ei ole hyväksytty näihin kategorioihin.

Norjalainen metsäkissa

Norjalainen metsäkissa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Kyknoord

Norjalainen metsäkissa

Vaikka norjalaisen metsäkissan alkuperä onkin tuntematon, rodun esi-isät olivat mahdollisesti pitkäkarvaiset turkkilaiset kissat, joita tuli Norjaan idästä viikinkikauppiaiden mukana n. 1000 jaa. Vuosisatojen ajan metsäkissoja käytettiin Skandinavian maatiloilla "työkissana". Vasta 1930-luvulla niitä alettiin pitää rotuna. Suunnitelmallinen kasvattaminen käynnistyi lopulta 1970-luvulla. Ensimmäiset norjalaiset metsäkissat tuotiin Suomeen vuonna 1979.

Norjalainen metsäkissa on luonteeltaan valpas ja vilkas. Leikkisyydestään huolimatta puolivillien esi-isien itsenäisyyskin on säilynyt. Kissa on ystävällinen ja seurallinen ja puolustaa innokkaasti reviiriään.

Bengali

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Nigel Goodman

Bengali

Rotu syntyi 1960-luvulla USA:ssa, yrityksessä risteyttää aasianmetsäkissasta (leopardikissa) ja kotikissasta villin näköinen, mutta luonteeltaan rauhallinen kissa. 1980-luvulla aloitettiin tiukka jalostusohjelma, jonka tavoitteena oli karsia rodun villit ominaisuudet ja varmistaa sen sopivuus kotikissaksi.

Bengali muistuttaa suuresti aasianmetsäkissaa. Luonteeltaan bengali on ystävällinen, hellä, valpas, utelias ja älykäs kissa, joka ei pelkää muita kissoja taikka eläimiä, eikä myöskään vettä.

Sfinx

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Colin Fahrion

Sfinx

Nykyinen sfinx sai alkunsa vuonna 1966 Kanadan Torontossa, kun tavallinen mustavalkoinen kotikissa synnytti karvattoman urospennun. Rotu kehitettiin emosta ja pojasta. Sittemmin jalostuspohjaa on laajennettu käyttämällä devon rexejä. Ensimmäiset sfinxit tuotiin Suomeen vuonna 2000.

Sfinxit sopivat parhaiten sisäkissoiksi, koska karvattomina ne ovat kylmänarkoja ja kuumassa auringossa niiden nahka palaa helposti, varsinkin pigmentittömistä kohdista. Sfinx on vanttera kissa. Suuret sitruunan muotoiset silmät ovat hieman vinoasentoiset. Vilkkaat, leikkisät ja uteliaat sfinxit ovat erittäin ihmisrakkaita ja tulevat hyvin toimeen sekä lasten, että muiden eläinten kanssa.

Ragdoll

Ragdoll

Ragdoll oli ollut Suomen suosituin kissarotu 16 vuoden ajan, kunnes vuonna 2019 Maine coon valtasi siltä ykköstilan. Maailman suurikokoisin kesykissa, ragdoll, on suhteellisen uusi rotu. Kaliforniasta peräisin olevan rodun syntyhistoria on sekava. Ruskeanaamio mitted pyhä birma astutettiin valkoisen, pitkäkarvaisen maatiaiskissanaaraan kanssa. Niiden puolipitkäkarvaiset pennut astutettiin keskenään ja tuloksena olivat ensimmäiset ragdollit. Kasvattaja nimesi kissat ragdolleiksi (suom. räsynukke), koska niillä oli tapana mennä veltoiksi syliin otettaessa. Ragdollit ovat hyvin suosittuja USA:ssa. Suomeen ensimmäiset ragdollit tuotiin vuonna 1992 Saksasta.

Ragdoll on kookas kissa. Sen turkki ei pehmeän silkkisyytensä vuoksi takkuunnu yhtä helposti kuin monilla pitkäkarvoilla. Rauhallisen luonteensa vuoksi ragdollit ovat hyviä lemmikkejä. Luonnonystäviä ilahduttanee se, etteivät ne ole kiinnostuneita metsästyksestä. Sitä vastoin ne ovat valppaita, älykkäitä ja oppivaisia. Ragdollit rakastavat perhettään ja tulevat hyvin toimeen lasten kanssa. Ne ovat mielellään sylissä ja sietävät kanniskelua - aivan kuten räsynuket.

Persialainen

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright CaroKattie

Persialainen

Ainoa aito pitkäkarvakissa on persialainen. Rotu polveutuu luultavasti Turkin Ankaran alueelta kotoisin olevien angorakissojen ja Persiasta (nyk. Iran) lähtöisin olevien kissojen risteymistä. Väitetään, että ensimmäiset persialaiset saapuivat Italiaan ja Ranskaan jo 1500-luvulla. Rotu virallistettiin kuitenkin vasta 1800-luvun puolivälissä.

Persialaisen olemus on massiivinen ja voimakas. Persialaista itselleen harkitsevan täytyy ottaa huomioon se, että tämän pitkäkarvaisen kissan karvanlähtö on ympärivuotista, joten matot, vaatteet ja huonekalut saavat todennäköisesti osansa kissankarvoista. Upean persialaisen luonne on levollinen ja ystävällinen. Hiljaisena ja hellänä, vaikkakin hieman etäisenä, persialainen on oiva sisäkissa, vaikka se nauttii myös ulkoilusta. Persialainen suvaitsee muitakin kissoja kodissaan.

Kissaeläimet

Kotikissa