Kissaeläimet

KISSA (Felis silvestris catus)

Tonkineesi

Tonkineesi kehitettiin 1950-luvulla USA:ssa siamilaisesta ja burmasta, ja siinä näkyy edelleen molempien esivanhempien fyysisiä ominaisuuksia. Tonkineesilla on siamilaisen naamakuvio, mutta sen vartalo on linjoiltaan pehmeämpi ja sen luonne on hiljaisempi.

Tonkineesi ja siamilainen

Kuvassa vasemmalla tonkineesi - oikealla siamilainen.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright julicath/Cath (On- Off ;-))


Tonkineesi on perinyt itämaisilta esivanhemmiltaan vilkkautensa, uteliaisuutensa ja ystävällisyytensä mutta ei niiden äänekkään vaativaa persoonallisuutta.

Siamilainen

Siamilainen

Erikoisen näköinen siamilainen on maailman helpoimmin tunnistettavia kissarotuja. Se syntyi yli 500 vuotta sitten Aasiassa, missä tällä sekä kuninkaallisten että munkkien arvostamalla kissalla oli erikoisasema Siamin (nyk. Thaimaa) kuninkaallisten temppeleiden vartijana. Ensimmäinen siitospari tuotiin Britanniaan 1800-luvun lopulla. Rodun suosion huippu oli 1950-luvulla.

Tarmokkaat, vilkkaat ja leikkisät siamilaiset ovat älykkäitä, helliä ja huomionhaluisia, mutta ne voivat olla myös mustasukkaisia omistajastaan. Lemmikkeinä ne viihtyvät parhaiten, jos niitä on kaksi tai useampia.

Pyhä birma

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Gianluca Neri

Pyhä birma

Rotu sai alkunsa 1920-luvun Ranskassa. Vaikka pyhä birma onkin kaunis puolipitkäkarva, sen suosio kasvoi hitaasti USA:ssa ja Britanniassa, missä se hyväksyttiin vasta 1960-luvun lopulla. Suomeen ensimmäinen pyhä birma tuli vuonna 1970. Legendojen mukaan rodun esi-isät ovat lähtöisin Burman (nyk. Myanmar) temppeleistä. Tosiasiassa alkuperä on tuntematon.

Pyhän birman keskikokoista vartaloa kantavat lyhyet ja vahvat jalat. Silmät ovat hieman soikeat ja syvänsiniset. Pyhät birmat ovat ylpeitä, älykkäitä ja uteliaita. Ne rakastavat ihmisiä ja ovat hyvin sosiaalisia. Ne ovat myös ystävällisiä ja herkkävaistoisia kissoja, jotka tottuvat nopeasti uuteen ympäristöön - mutta eivät viihdy pitkiä aikoja yksin.

Maine coon

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jorbasa / Barbara

Maine coon

Maine coon oli Suomen suosituin kissarotu vuonna 2019. Maine coon on yksi Pohjois-Amerikan vanhimpia luonnonrotuja ja on tunnettu aitona muunnoksena jo yli 100 vuoden ajan. Rotu sai alkunsa Mainen osavaltiossa, Yhdysvalloissa. Rotunimessä coon liittyy siihen, että rodun uskottiin saaneen alkunsa pesukarhun (engl. racoon) ja kissan risteytyksestä - vaikka asia onkin biologisesti mahdoton. Todennäköisin selitys on se, että rotu syntyi paikallisten kesykissojen ja rannikkokaupungeissa vierailleiden merimiesten mukana tulleiden pitkäkarvaisten kissojen risteytyksenä.

Komea, roteva, suuri kissa. Silmät suuret ja hieman vinomuotoiset. Turkki on tuuhea ja pehmeästi laskeutuva. Vaikka maine coonit ovat suuria, ne ovat lempeitä ja ystävällisiä. Ne ovat myös viehättäviä ja hämmästyttävän kekseliäitä, ja niitä pidetään oivallisina lemmikkeinä. Maine coonit kehittyvät hitaasti ja aikuistuvat vasta nelivuotiaina.

Kissaeläimet

Kotikissa