Kissaeläimet

Kissaeläimet äänessä

ILVES - KARAKALI - LEOPARDI - LEIJONA

Videolla alussa istuva ilves uikkailee - sitten karakali päästelee aika hurjia, kähiseviä ääniä - ja kolmantena leopardi rytmikkäästi ähkien murahtelee. Videon lopussa leijona haukottelee äänekkäästi.


GEPARDI

Ylemmässä videossa aikuinen gepardi uikahtelee. Alemmalla videolla gepardin pennut päästelevät hyvin korkeita ääniä - kuin pikkulinnun ääniä.

Gepardi on hiljainen elelijä ja se ääntelee vain vähän. Vähäiseen ääntelyyn kuuluu siritystä, haukahtelevia kutsuja, murahteluja ja kehräämistä.

PUNAILVES

Punailvesten äänivalikoimaan kuuluvat murinat, kähähdykset ja sihinät. Punailveksen äänekästä huutoa verrataan naisen kähisevään kirkaisuun.

JAGUAARI

Jaguaari urisee ja kuin kehräilee matalasti, muristen ja haukahtaenkin välillä.

OSELOTTI

Kiimainen oselotti kutsuu tällaisella äänellä urosta.

KALASTAJAKISSA

Kalastajakissa hieman kuin haukkuu nopeasti koiran tapaan.

LUMILEOPARDI

Lumileopardi mouruaa ja mourahtelee.

TIIKERI

Tiikerin karjunta on hyvin kumeaa ja kantavaa ja se ikäänkuin naukuu murisemalla ja "juttelee". Karjuessaan tiikeri viestittää kaikille omaa voimaansa ja reviirinsä hallintaa - ja iloaan, saatuaan vaikkapa saalista. Karjumalla tiikerit myös kiinnittävät toisen sukupuolen mielenkiinnon itseensä. Kiimaisen naaraan karjunta tietää urokselle kutsuna sitä, että naaras on valmis parittelemaan.

Tiikerin äänivalikoimaan kuuluvat erilaiset varoitus-, kutsu- ja paritteluäänet. Erityisesti tiikerit ovat äänekkäimmillään silloin, kun ne ovat yhdessä parittelukumppaninsa - taikka pentujen kanssa. Isotkin kissat kehräävät joskus pikkumirrien tapaan - niin tekee myös tiikeri herkkinä ja onnellisina hetkinään.

LEIJONA

Molemmat sukupuolet "karjuvat" sekä toista sukupuolta miellyttääkseen, että varoittaakseen muita saalistajia läsnäolostaan. Leijonan karjuntaa pidetään pelottavimpana kaikista villieläinten aikaansaamista äänistä ja sopivissa olosuhteissa se kuuluu jopa 8 - 9 kilometrin päähän. Leijona lienee kaikkein äänekkäin maaeläin. Useimmiten sen karjunta kumisee savannilla illalla yön lähestyessä - sillä tavalla karjuen tulee kaikille selväksi se, kuka hallitsee tätä reviiriä. Leijonat karjuvat myös saatuaan saaliin nurin taikka syötyään.

Karjuntakin on ominaisuus, joka erottaa toisistaan suuret Panthera-suvun kissat ja pienet Felis-kissat. Suuret kissat karjuvat mutta eivät kehrää, pienet taas kehräävät mutta eivät karju. Isojen kissojen karjumiskyky perustuu siihen, että niiden kieliluu ei ole luutunut, vaan koostuu joustavasta, liikkumiskykyisestä rustosta.

Maailman voimakkaimmalla äänellä kehräävä kissa

Kukapa ei tunnistaisi kissan tuttua ja kodikasta, usein hieman surumielistä naukumista, heti kun sen kuulee.

Naukumisen lisäksi kissan äänivalikoimaan kuuluu kirjo mitä erilaisimpia ääniä aina kulloisenkin tilanteen ja tunnetilan mukaan. Kissat voivat naukumisen lisäksi mouruta, murista ja surista, kähistä ja sihahdella ja purnuttaa ja kurnuttaakin.

Kissan naukuminen ja mouruaminen voi olla yllättävän voimakasta ja kantaa etenkin yöaikana hyvinkin kauas. Se voi myös jatkua joskus hyvinkin pitkään.

Luonnollisestikin kissat myös kehräävät. Kehräävä kissa on tyytyväinen ja onnellinen, etenkin torkkuessaan. Kissa voi kehrätä myös vaativasti, jolloin se vaatii osakseen jotakin huomiota, kuten paijausta tai ruokaa. Kehrääminen on myös osa kissaemon ja sen pentujen välistä seurustelua.

Nykytieteen mukaan kehrääminen värähtelyineen parantaa ja kehittää kissan luustoa ja koko kehoa.

Kissa naukuu ja purisee

Kuva alla prostooleh - www.freepik.com.
Tyttö ja kissa

Kissaeläimet

Kotikissa