Kissaeläimet

"Litteäpääkissa"

Litteäpääkissoista on olemassa hyvin vähän valokuvia. Joten siksi kuvassa yllä litteäpääkissaa "mallailee" tavallinen kotikissa, jolla pää näyttäisi olevan melko litteä naamasta.

LITTEÄPÄÄKISSA (Prionailurus planiceps)

Litteäpääkissa on kissa, jonka pään muoto poikkeaa täysin tyypillisestä kissan päästä, sillä se on litteä ja pitkäkuonoinen. Silmät ovat pyöreät.

Litteäpääkissalla on tassuissa räpylät, joiden avulla se liikkuu vedessä. Sen vartalo on pitkä, mutta sekä jalat että häntä lyhyet.

Litteäpääkissa

Litteäpääkissa.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Jim Sanderson

Litteäpääkissa on yksi niistä vain kolmesta kissasta, jotka eivät vedä kynsiä sisään; kaksi muuta ovat gepardi ja iriomotenkissa.

Turkin väritys vaihtelee punertavanruskeasta hopeanharmaaseen ollen alapuolelta vaaleampi - naamassa on selkeitä juovia. Painoa on 5 - 8 kg. Pituutta on 45 cm, häntä vain 15 cm.

Sumatra

Tropiikin Sumatra on maailman kuudenneksi suurin saari. Sillä on pinta-alaa noin 100 000 neliökilometriä enemmän, kuin on Suomen pinta-ala.

Levinneisyys

Laji on elänyt Malesian niemimaalla, Sumatralla ja Borneossa, jokien ja soiden läheisyydessä. Litteäpääkissa on hyvin uhanalainen. Sitä pidettiin hävinneenä lajina 1985, mutta se löydettiin uudestaan 1995. Nyt tunnetaan muutamia elinpaikkoja Malakan niemimaalla ja Sumatralla.

Ravinto

Ravintoa ovat kalat, sammakot ja kotilot - sekä jyrsijät ja linnut.