Kissaeläimet

KISSAELÄIMET FELIDAE

KISSA (Felis silvestris catus)

SAVANNAH

Savannah on syntynyt risteytyksenä eli hybridinä niin, että servaali ja kotikissa ovat saaneet yhteisen jälkeläisen, jolle on annettu nimeksi savannah. Ensimmäiset savannahit ovat nähneet päivänvalon Yhdysvalloissa 1980-luvulla. Tarkkaan ottaen ensimmäinen savannah, naaraspentu, syntyi 7.4.1986 servaalin ja kotikissan jälkeläisenä.

Savannahien eli savannikissojen ensimmäisissä risteytyssukupolvissa syntyvät savannahurokset ovat steriilejä, eli eivät kykene lisääntymään, mutta noin neljännessä-viidennessä sukupolvessa myös urokset ovat jo lisääntymiskykyisiä.

Alkuvaiheessa, kun savannah-hybridiä kehitettiin, käytettiin servaalin kanssa useampia eri kotikissarotuja, kuten maine coon, serengeti, egyptin mau, itämainen lyhytkarva, bengali, bengalin risteymät ja roduttomat kotikissat.

Savannah

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright © Flickr/It's my F8

Koko ja ominaisuudet

Savannahit ovat hoikkia, pitkiä ja pitkäjalkaisia ja niistä syntyy vaikutelma suurikokoisesta kissasta. Ne ovat kuitenkin aina servaalia pienempiä. Painoa on 8 - 30 paunaa, eli painavin F1-uros voi painaa jopa noin 13 kg. Urokset ovat usein naaraita suurempia. Suurimpia ovat F1 savannahit, joissa on eniten servaalia - siitä koko alkaa pienetä, kun servaali esi-isänä jää kauemmaksi. Savannah saavuttaa täyden kokonsa kolmen vuoden iässä.

Luonteeltaan savannahit ovat leikkisiä, ystävällisiä ja seurallisia. Ne ovat myös älykkäitä. Niitä sanotaan käytökseltään koiramaisiksi. Ne seurailevat tarkoin, mitä ihmiset niiden lähistöllä touhuilevat ja osallistuvat heti, kun katsovat tarpeelliseksi. Savannahit ovat hyvin uteliaita ja etsivät kaiken aikaa mahdollisuuksia uusiin touhuihin ja leikkeihin.

Savannahit kiipeilevät taitavasti ja ovatpa ne vedessäkin kuin kotonaan. Nuorena perheeseen otettu savannah oppii tulemaan hyvin toimeen perheen muiden kissojen, myös koirien ja lasten kanssa.

Kissana savannah on ainutlaatuinen ja uniikki, ulkoiselta olemukseltaan ihastuttavan kaunis. Savannahin tavanneet sanovat, että he eivät ole elämässään tavanneet mitään yhtä ihastuttavaa - ja monista tulee savannahfaneja jo ensitapaamisella.

Savannah

Savannah tarkkailee urbaania maailmaa.

All Rights Reserved
Kuva Copyright
© Flickr/Pierre Aden
© Website/Pierre Aden Photography
Photo used with permission.
Savannah

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright AussieGold/Alana

Savannikissojen luokittelua

Sitä, minkä verran savannahissa on servaalia, lasketaan tarkoin. Mitä enemmän jälkeläisessä on prosentteina servaalia, sitä kalliimpikin se on. Kalleimmat urokset, joissa on eniten servaalia, maksavat keskimäärin $7 500 - $22 000 - eli 5 000 - 15 000 euroa. Mikään ei estä sitä, että jokin poikkeusyksilö voi maksaa huomattavasti enemmänkin, sillä hintahan on aina myyjän ja ostajan välinen asia ja sopimus. Kaikkein halvimmillaan savannahin hinta voi olla noin 1 000 dollaria eli 680 euroa. Halvimmissa servaalia on enää 16 prosenttia tai vähemmän.

Savannahin kasvattajat puhuvat luokasta F1 (ensimmäinen sukupolvi, first generation) silloin, kun savannahin vanhemmat ovat servaali ja kotikissa. Jos jatkojalostus tapahtuu ilman servaalia ja servaaliesi-isä jää yhä kauemmaksi, muuttuu luokka F2, F3 jne.

Savannah Suomessa

Suomessa kissaihmisten yhteisöstä osa suhtautuu savannahkissoihin pääasiassa hyvin kielteisesti. Tärkeimpänä kielteisen suhtautumisen perusteena pidetään eettisiä syitä, joiden mukaisesti villin servaalin muuntamista lemmikiksi kotikissan avulla ei pidetä sopivana.

Savannaheilla on myös omat uskolliset ystävänsä. Monille suomalaisillekin savannah on maailman kaunein ja paras kissa. Yhdysvalloissa, jossa savannah on kehitetty, suhtautuminen on suopeinta. Sikäläinen kissajärjestö TICA luokittelee savannahin uudeksi roduksi (Advanced New Breeds).

Villieläimiä, kuten servaaleja, Suomessa voi haltuunsa saada vain jokin Korkeasaaren kaltainen eläintarha.

Savannah-kissojen maahantuonti, hallussapito, pennuttaminen, myynti ja luontoon päästäminen ovat olleet Suomessa kiellettyjä vuodesta 2016.

Kielto koskee risteytyksiä neljänteen polveen asti. Viidennestä polvesta eteenpäin savannahit ovat lain silmissä tavallisia kissoja.

Savannah

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/It's my F8

Savannahien luokittelua - F1, F2, F3, F4

Luokittelussa merkintä F, englanniksi filial = polveutuminen, sukulaisuus. Kaikki savannahien erilaiset kirjainmääritykset on määrittänyt savannahien rekisteröinnistä huolehtiva kissajärjestö TICA - The International Cat Association.

F1 - vähintään 50% servaalia. Servaalia voi olla jopa 75%, kun vanhemmista narttu on F1 savannah ja uros servaali. Prosentit vaihtelevat sen mukaan, millaisia vanhempia jalostuksessa käytetään.

F1 savannahien tuottaminen on vaikeinta, sillä tässähän pitää saada ensiksi parittelemaan servaali ja kissa. Monistakin syistä tämän käytännön järjestely on vaikeaa. Servaali ja kissa ovat kooltaan erilaisia ja niiden lisääntymiseen liittyvä käyttäytyminen ja itse lisääntymiskierto on erilainen.

Raskauskin lähtee alulle vain osasta onnistuneita astutuksia. Servaali kantaa 10 vrk pidempään kuin kissa, mikä ei ole omiaan helpottamaan tämän yhdistelmän yhteisen jälkeläisen kehityksessä. Pentujen kuolleisuus jo ennen syntymää on suuri ja voisi sanoa, että jokaisen F1 savannahin syntyminen ylipäänsä on jo pieni ihme.

F2 - vähintään 25% servaalia.

F3 - vähintään 12,5% servaalia.

F4 - vähintään 6,25% servaalia.

Savannah

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/bored-now

Maailman suurin kissa

Maailman suurin kotikissa kautta aikain on F1-savannahnarttu Scarlett's Magic. Sen hartiakorkeus on 45,9 cm ja koko pituus 108,5 cm. Tämä suurin savannah ei ole kuvassa yllä.

Savannah Cat

Savannah

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright © Flickr/It's my F8
*Isompi kuva ylempänä Copyright © Flickr/Rocky Cardwell

Savannah

Savannahin sopivuus lemmikiksi - F1 savannah on vaikea ja vaativa

Useimmille ihmisille F1 savannahit eivät ole lemmikeiksi laisinkaan sopivia. F1 savannahit eivät pidä silittelyistä ja muista lellittelyistä, eivätkä viihdy sylissä.

Lemmikkikissoiksi ensimmäisen sukupolven, F1-luokan savannikissat ovat kaikkein vaativimpia ja sopimattomimpia. Niillä on perimässään jäljellä paljon Afrikan villin servaalin ominaisuuksia. Ne ovat voimakkaita ja hyvin energisiä ja kaikkein suurikokoisimpia savannaheista. Ne vaativat siten paljon erilaisia virikkeitä, seuranpitoa ja toimintaa - ja runsaasti tilaa.

Yksin jätettyinä ne voivat turhautua ja saada aikaan kodin sisustuksessa suurta tuhoa. Kynsillään ja hampaillaan ne voivat repiä kaikkea papereista ja muista irtoesineistä sohviin. Savannikissat hyppäävät myös ällistyttävän korkealle ja vaarassa ovat kaikki katostakin roikkuvat, kuten kukkaviritelmät.

Jotkut F1 savannahit eivät sopeudu hyvin lasten seuraan ja voivat suhtautua vihamielisesti vieraisiin. Vieraiden saapuessa ne hypähtävät johonkin korkeammalle tarkkailuasemiin. Tällöin voi kahvipöydässä istuville syntyä vääjäämättä sellainen ahdistava tunne, että savannah kohta hyppää ja hyökkää - vaikka se ei toki niin teekään. Tästäkin syystä lemmikeiksi ihmisille päätyy yleensä vasta muutaman sukupolven verran alkuperäisistä villeistä esi-isistään etääntyneitä yksilöitä.

F3 savannahit ja sen jälkeiset sukupolvet ovat lemmikeiksi kasvattajan mukaan erittäin suositeltavia, sillä niillä on esi-isiensä ihastuttava, servaalimainen olemus ja leikkisäksi kotikissaksi sopeutunut käytös. Kotiin palaavia ne ovat ottamassa jo ovella vastaan, seurailevat ihmistä sisällä ja antavat usein päällään jalkaan puskien ystävällisiä kissantervehdyksiä.

On syytä muistaa, että savannahit merkkailevat virtsaten reviiriään. Joten kissanpissavaara on olemassa silloin, kun on savannah lemmikkinä. Savannahit voivat olla myös hyvin äänekkäitä, mikä on otettava huomioon ainakin kerrostalossa.


Lähteet
TICA: Savannah
Savannah Cat Club
River's Rain Savannahs: Information about the Savannah Breed