vut"> Kissaeläimet
All rights reserved
*Kuva yllä, Toyger - Copyright - All rights reserved:
© Flickr/BrianTho2010

Photo used with permission.


Kissat katolla kuutamolla KISSAELÄIMET FELIDAE

KISSA (Felis silvestris catus)

TOYGER

Toyger nimenä on hieman kuin tiger - ja kuin tiikerihän tämä pieni kissa onkin, kauniine raitoineen ja kuviointeineen. Rodun kehittämisen laittoi 1980-luvulla alulle Judy Sudgen. Yksi hänen päämääristään on samalla tehdä työtä uhanalaisten tiikereiden hyväksi ja tämä pikkutiikeri toimiikin tavallaan kuin hyvän tahdon lähettiläänä, tiikereiden puolesta.

Toygerilla on muitakin tavallisesta kissasta poikkeavia ominaisuuksia, kuin turkin kuviointi. Sillä on leveä nenä ja pienet silmät, jotka ovat tyypillisiä isoille kissapedoille. Toygerin kantaesi-isät ovat bengaleita ja eräs intialainen katukissa, Jammu Blu. Tämän varsin harvinaisen rodun kehittäminen on osin kesken ja sitä tehdään mm. Yhdysvalloissa, Kanadassa, Englannissa ja Australiassa. Niinpä esim. vuonna 2010 kasvattajat toivoivat saavansa kehitetyksi toygerille pyöreämmät korvat.
Toyger

All rights reserved
*Kuva - Copyright
© Flickr/v.tanke

- Used with permission.
Ominaisuudet

Toyger on keskikokoinen kissa. Kuviona on tabby eli raitakuvio, väri on ruskea tai hopea (valkoinen). Toygerin vartalo on pitkä, lihaksikas ja sen painopiste on edessä. Korvat ovat pienet ja pyöreät. Toygerilla on pitkä häntä, jota se kantaa matalalla. Toygerin liikkumisessa on ylväyttä ja tiikerimäistä jämäkkyyttä. Tassujen erikoisuus ovat pitkähköt varpaat.

Toyger

All rights reserved
*Kuva Toyger - Copyright
© Flickr/oho.com.vn

Photo used with permission.


Naamassa huomion kiinnittää silmien kulmista lähtevät mustat raitakuvioinnit, pienet silmät, leveä nenä, pitkänomainen kuono, paksut viiksityynyt, jykevä leukalinja. Edestäpäin katsottuna kuono on ikäänkuin ylösalaisin käännetty sydän.

Toygerin turkki on lyhyt, tiheä ja tuntuu silkkiseltä. Koskettaessasi Toygeria ensimmäistä kertaa tiedät, mitä se tarkoittaa. Millään toisella rodulla ei ole samanlaista plyyssimäistä turkkia. Turkissa on myös erityistä kimalletta eli glitteriä, joka säihkyy auringon valossa. Luonteeltaan Toyger on älykäs, utelias ja seurallinen kissa. Se kiintyy ihmisiin helposti, ja nauttii seurasta ja huomiosta. Toyger on aktiivinen ja leikkii mieluusti yksin, toisten kissojen ja ihmisen kanssa. Se tulee hyvin toimeen muiden eläinten ja lasten kanssa, joten rotu sopii lemmikiksi monenlaisiin perheisiin. (White Stripes)

Toyger White Stripes - Toyger kasvattaja.
Toyger
Toyger - nuori uros.
All rights reserved
*Kuva Toyger - Copyright - All rights reserved:
© Flickr/BrianTho2010

Photo used with permission.