Kissaeläimet
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Tambako The Jaguar

VALKOISET TIIKERIT

Kaikki valkoiset tiikerit luonnossa ovat bengalintiikereitä. Näiden värimuunnosten syntyminen luonnossakin on äärettömän harvinaista, eikä yhtään tapausta ole tullut ilmi sitten 1950-luvun.

Valkoisesta tiikeristä käytetään myös nimitystä rewantiikeri. Valkoinen tiikeri on oikeastaan harhaanjohtava nimi rewantiikerille, sillä ne eivät ole täysin valkoisia. Niilläkin on muiden tiikereiden tapaan tummat juovat turkissaan.

Vaalea turkki on periytyvä ominaisuus, jonka seurauksena tiikerin elimistössä ei ole punaista pigmenttiä. Tästä johtuen sen turkki on valkoinen ja silmät siniset. Ominaisuus on resessiivinen eli peittyvä, joten valkoinen tiikeri ei voi saada valkeita pentuja toisen tiikerin kanssa, mikäli tällä ei ole samaa geeniä.

Valkoinen tiikeri

Eläintarhoissa valkoisia tiikereitä on nykyisin jo sadoittain. Pelkästään Yhdysvalloissa valkoisia tiikereitä on yhteensä 250 - 300, mutta eräät arviot lähestyvät lukemaa 400. (Arvio on muutaman vuoden takaa). Eläintarhojen valkoiset tiikerit ovat usein eri alalajien, intiantiikerin ja siperiantiikerin, yhteisiä jälkeläisiä eli ristisiitoksia. Eläintarhojenkaan valkoiset tiikerit eivät ole albiinoja, sillä niiden silmät eivät ole pinkit vaan siniset ja niillä on tummanruskeat raidat turkissaan - vaikkakin erilaisia värejä sekä silmissä että raidoissa esiintyy.

Valkoisilla tiikereilläkin on yleensä raidat. Myöskään eläintarhojen valkoiset tiikerit eivät ole mikään oma erityinen alalajinsa, vaan niitä voi pitää "sekarotuisina" eli hybrideinä, kun niiden vanhemmat ovat eri alalajia. Syynä näissä tapauksissa siihen, että tiikeri syntyy valkoisena on se, että kumpikin vanhemmista kantaa resessiivistä geeniä, jonka tuloksena syntyy valkoinen väri.

Valkoinen tiikeri

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright rajkumar1220

Valkoisten tiikereiden lumo

Valkoiset tiikerit eläintarhoissa herättävät keskustelua siitä, että onko ylipäänsä oikein, että niitä kasvatetaan. Eläintarhojen valkoiset tiikerit ovat suurimmalta osaltaan hybridejä, joten niillä ei turvata tiikerin alalajien säilymistä.

Valkoiset tiikerit eläintarhoissa ovat hyvin lähisukuisia toisilleen - esimerkiksi isätiikeri tuottaa valkoisia jälkeläisiä oman naaraspentunsa eli tyttärensä kanssa, taikka sisarukset parittelevat ja tuottavat yhdessä jälkeläiset - joten sisäsiittoisuuden kautta niitä vaanivat erilaiset sairaudet.

Yhdysvalloissa kaikkien valkoisten tiikereiden sanotaan olevan yhden ainoan valkoisen bengalintiikerin jälkeläisiä. Kuitenkin, valkoiset tiikerit ovat yleisön suursuosikkeja ja tuovat eläintarhoihin ja sirkuksiin paljon maksavia kävijöitä, joten houkutus niiden pitämiseen on suuri.

Edut ja haitat

Valkoisista tiikerinpennuista erityisesti on sanottu, että ne ovat jo näöltään niin hellyttäviä ja suloisia, että ne "pehmittävät olemuksellaan kaikkein paatuneimman ja kovimmankin ihmissielun". Pennuista maksetaan kauppaa käytäessä suuria hintoja ja tämäkin houkuttelee ylituottamaan niitä.

Helposti voi syntyä käsitys, että eläintarhatkin rahastavat näillä valkoisilla erikoisuuksilla. Eräät eläintarhat kieltäytyvät jyrkästi kasvattamasta valkoisia tiikereitä, mutta esimerkiksi USA:ssa niitä tuottavat myös yksityiset tahot. Juuri USA:ssa, jossa valkoisia tiikereitä on runsaasti, niiden ympärillä käydään tätä jatkuvaa keskustelua eettisistä ja muista asiaan liittyvistä puolista.
White tiger

Hyvänä puolena voinee nähdä sen, että valkoisten tiikereiden kautta ihmisten tietämys kaikista tiikereistä ja niiden uhanalaisesta asemasta kasvaa ja tämäkin ehkä jollakin tavalla korvannee ne kielteiset ilmiöt ja vaikeat eettiset kysymykset, joita liittyy valkoisiin tiikereihin eläintarhoissa.

Valkoinen tiikeri

Creative Commons
*Kuva - Copyright © Tambako The Jaguar

Tiikereiden turkin värikirjoa

Muita tiikereiden erikoisia väriyhdistelmiä edustavat kermanvärinen turkki kellanruskein raidoin ja siniharmaa turkki mustilla raidoilla.

Valkoisuudessa erotetaan puhdas valkoisuus ja lumenvalkoisuus, joka on sinertävämpi.

White tiger

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä - Copyright © Tambako The Jaguar


Siperian kultatiikerillä eli kultajuovatiikerillä eli mansikkatiikerillä (Siberian Golden Tiger eli Golden Tabby eli Strawberry Tiger) on valkoisella, osin kellankullanhohtoisella pohjalla raidat, joiden väreissä kullankeltaista ja mansikanpunaista. Tällainen värimuunnos on äärettömän harvinainen, ei esiinny enää luonnossa, vain eläintarhoissa.

Valkoinen tiikeri

Tiikerit voivat joskus myös olla raidattomia taikka mustia. Hamilton Smith-niminen herra on jo vuonna 1939 kuvannut silloin eläneen tiikeriyksilön, joka on ollut täysin valkoinen ja jolta tämän lisäksi vielä raidatkin ovat puuttuneet. Tällaista valkoista, raidatonta tiikeriä kutsutaan aavetiikeriksi. Tiikerit voivat joskus harvoin olla mustiakin. Nämä mustatkin kantavat turkissaan raitoja, mutta kirjallisuus tietää raportoida myös mustista raidattomista tiikereistä - joista ei ole kuitenkaan kyllin luotettavia tietoja, saati valokuvia varmennukseksi olemassa. Kuvassa ihan oikealla tavallisen värinen siperiantiikeri.