Kissaeläimet
All Rights Reserved
*Kuva - Copyright © Eduardo Minte Hess
Photos used with permission.

Kodkod (Leopardus guigna)

Kodkod, vanhalta nimeltään yökissa, on eteläisen Amerikan luonnonvaraisia pikkukissoja - itse asiassa kaikkein pienin Amerikan kissoista. Siitä käytetään myös nimitystä güiña.

Salaperäinen kulkija

Mustajalkakissan ja ruostetäpläkissan kanssa kodkod pienellä koollaan kilpailee kaikkein pienimmän kissaeläimen asemasta. Kodkodin elintavoista tiedetään vielä varsin vähän, sillä sen elintapoja on hyvin vähän luonnossa tutkittu. Eläintarhoissakin se on hyvin harvinainen - 2000-luvun alkaessa maailman eläintarhoissa ei ollut yhtään kodkodia.Kodkodin turkki on väritykseltään harmaanruskea, sen hännässä on juovia ja korvissa tupsut. Urokset painavat keskimäärin hieman yli 2 kiloa ja naaraat 1,7 kg.

Kodkod on ulkoiselta olemukseltaan hyvin samanlainen kuin vuorikissa, jonka alalajiksikin sitä eräät ovat esittäneet. Vuorikissan levinneisyysalue on huomattavasti laajempi, kuin yökissan.

Kodkod

Creative Commons
Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright Mauro Tammone

Levinneisyys

Andien vuoristo, eteläisessä ja keskisessä Chilessä sekä lounaisessa Argentiinassa ovat harvoin nähtävän ja lajina vaarantuneen kodkodin elinympäristöä.

Kodkod elää jopa 2,5 kilometrin korkeudessa, mutta vaatii ympärilleen ainakin jonkin verran puustoa ja pensastoa - puurajan yläpuolella se ei selviydy. Kodkodia yritetään suojella, mutta arvioidaan, että maataloustyötä tekevät surmaavat jopa 20 kodkodia keskimäärin päivittäin suojatakseen kanojaan. Ilmeisesti vain urokset käyvät verottamassa kanaloita, naaraat eivät.

Saalistamassa

Niin jyrsijät, kuten hiiret - ja linnutkin maistuvat saalistusretkillä. Kodkod saalistaa myös päivällä silloin, kun ihmisten läsnäolosta ei ole haittaa, muulloin se piiloutuu retkillään yön syliin. Kodkod on hyvä kiipeilijä. Puusta se löytää itselleen lepopaikan ja sinne se myös ahdistettuna kiipeää.

Lisääntyminen

Kantoaika on 72 - 78 vrk. Pentuja kodkod saa kerrallaan 1 - 3. Kodkod voi saavuttaa 11 vuoden iän.

Alalajit

Rajoittuneesta elinalueestaan ja vähäisistä määristään huolimatta kodkod on jaettu kahdeksi erilliseksi alalajiksi.

(Leopardus guigna guigna). Kodkodin esiintymisalueen eteläisten osien alalaji.

(Leopardus guigna tigrillo). Esiintymisalueensa pohjoisten osien alalaji. Eroina eteläiseen kodkodiin pohjoisen kodkodilta puuttuvat jaloista täplät ja sen turkki voi olla vaaleampi. Se on kooltaankin hieman isompi, kuin etelän serkku.