Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva yllä Copyright SheltieBoy


Tunturisusi Katso ylin kuva kokonaisena.

Afgaaninvinttikoira - Afghan Hound

Afgaaninvinttikoira on pitkine, silkkisine turkkeineen kaunis ja tyylikäs näky ja monet ovatkin ihastuneet tähän rotuun. Koiranäyttelyissä afgaaninvinttikoirat ovat luonnollisia tähtiä ja niissäkin ne esiintyvät ujostelemattoman ylimielisesti.

Alunalkaen afgaaninvinttikoiraa on käytetty jopa suurriistan metsästyksessä, Afganistanin vuoristojen rinteillä, karussa maastossa ja ankarassa ilmastossa. Sen avulla on metsästetty susia, lumileopardeja, peuroja, villivuohia, antilooppeja ja gaselleja. Nykyisin siitä on tullut hyvin hienostunut seura- ja näyttelykoira. Ei kuitenkaan kannata antaa tyylikkään ja majesteettisen ulkonäön pettää, sillä afgaaninvinttikoira ei ole vain salonkileijona, vaan se on myös äärimmäisen kestävä ja notkea.

Afgaaninvinttikoira

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright SheltieBoy


Vanhan tarinan mukaan Nooa olisi valinnut arkkiinsa afgaaninvinttikoira -pariskunnan. Jo tästä voidaan päätellä, että kyseessä on yksi maailman vanhimmista ja arvokkaimmista koiraroduista.

Afgaaninvinttikoira omaa ikivanhat sukujuuret, se on peräisin itämailta, Afganistanista. Siellä sitä on sitä on käytetty tuhansien vuosien ajan monenlaisiin tarkoituksiin - se on ollut koti- ja vahtikoira ja myös metsästyskoira. Sitä kuvaavia piirroksia on löydetty 4 000 vuotta vanhoista afgaanilaisista maalauksista ja muinaisista kreikkalaisista seinävaatteista.

Englantiin ensimmäiset afgaaninvinttikoirat tulivat vuonna 1886, sotatoimista palaavien sotilaiden mukana. Lontoossa se oli koiranäyttelyssä ensimmäisen kerran vuonna 1907, Suomessakin ensimmäisen kerran jo vuonna 1912. Laajemmin rotu tuli länsimaissa tunnetuksi vasta 1920-luvulla. Yhdysvaltoihin ensimmäinen yksilö vietiin vuonna 1926. Se herätti heti alkuunsa olemuksellaan valtavaa huomiota.

Kotikoirana afgaaninvinttikoira on hyvin mukavuudenhaluinen ja se osaa aina valita itselleen mukavimman nojatuolin ja pehmeimmän tyynyn. Se on luonteeltaan itsenäinen, eloisa, rakastettava ja herkkä ja alkaa helposti mököttää, jos se ei saa huomiota. Afgaaninvinttikoira kiintyy suuresti isäntäväkeensä ja haluaa vastarakkautta. Kaikkiin muukalaisiin, eli vieraisiin ihmisiin se suhtautuu hyvin varautuneesti ja epäluuloisesti.

Afgaaninvinttikoira tarvitsee paljon liikuntaa ja hyvin paljon harjausta, jotta se pysyisi hyväkuntoisena ja eleganttina.

Afgaaninvinttikoira

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright VirtualWolf


Luonteeltaan hyvin itsenäisen, arvokkaan ja pidättyväisen afgaaninvinttikoiran liikunta on majesteettisen sulavaa, sen kantaessa päätään ylväästi pystyssä. Pää on pitkä ja kaunismuotoinen ja katse etäinen. Pitkät, ihonmyötäiset, silkkisen karvan peitossa olevat korvat riippuvat, antaen päälle sulavat linjat. Silmät ovat keltaiset tai tummat. Häntä on kärjestään kiemuralla eli se on kippurapäinen. Koira kantaa sitä liikkuessaan pystyssä.

Afgaaninvinttikoirauroksen säkäkorkeus on 64 - 74 cm, nartun 63 - 69 cm, painoa koiralla on 22 - 27 kg. Sille hyväksytään kaikki värit, mutta yleensä se on yksivärinen. Kullankeltainen turkki on suosituin ja sitä pidetään afgaaninvinttikoiran perusvärinä. Karva on pitkää, sulavaa ja silkinhienoa ja peittää raajat, rungon ja korvat, selässä ja kuono-osassa se on lyhyttä. Pitkä karva johtuu koiran sopeutumisesta sen alkuperäisseutujen, Afganistanin ja Kauko-Idän vuoristojen kylmään ilmastoon. Valikoiva jalostus on pidentänyt karvaa entisestäänkin viimeisten vuosikymmenten aikana.

Afgaaninvinttikoira

Afgaaninvinttikoiran olemus on aristokraattinen ja se saa upeine turkkeineen aina ihastelevia katseita. Se säteilee ympäristöönsä voimaa ja jaloutta. Sillä on omanlaisensa, pehmeät liikkeet ja ylväs käytös, jotka jättävät tuskin ketään koiran näkevää kylmäksi.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright SheltieBoy