Tunturisuden sivut
Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Sergii Gulenok

Alaskanmalamuutti - Alaskan Malamute

Alaskassa on asunut alkuperäinen eskimoheimo malamuutit (mahlemuutit) ja heidän erinomaisia kuormavetokoiriaan, jotka toimivat myös kantojuhtina, metsästyskoirina ja leirinvartijoina, kutsutaan alaskanmalamuuteiksi. Vuosisatojen ajan ja ihan kivikaudeltakin alkaen alaskanmalamuutti on ollut Pohjois-Amerikan tärkein vetokoirarotu. Koko maailman koirien joukossa alaskanmalamuutti on yksi maailman vanhimmista koiraroduista.

Pohjoiset kansat ovat eläneet nomadeina vaeltamalla ja ne eivät olisi selviytyneet elämäntavastaan ilman vetokoiriaan. Ankarassa ja kylmässä ilmastossa koirat ovat olleet ainoita kotieläimiä, jotka ovat pystyneet selviytymään hengissä.

Alaskanmalamuutti ei ole ollut eskimoille vain vetokoira, vaan sen kanssa on myös metsästetty susia ja jääkarhuja ja se on saanut myös vahtia porotokkia.

Jo 1900-luvun alkupuolella järjestetyissä vetokokeissa alaskanmalamuutit herättivät suurta huomiota. Tämä erinomainen vetokoira tunnustettiin omaksi rodukseen Yhdysvalloissa vuonna 1927.

Alaskanmalamuutti on raskaaseen ja vaikeaan menoon pystyvä, kestävä vetokoira. Se on ollut mukana useimmilla napaseudun tutkimusretkillä ja se pitää hallussaan monenlaisia ennätyksiäkin. Nykyisin alaskanmalamuutti on rekikoiraharrastajien suosiossa.

Alaskanmalamuutti

Alaskanmalamuutilla on suden päätä muistuttava pää ja mantelinmuotoiset, vinot silmät. Silmät muistuttavat suden silmiä, mutta niiden katse on lempeä ja älykäs. Kaksinkertainen, tiheä turkki antaa suojaa armottomissa, arktisissa oloissa. Turkki on erityisen tuuhea kaulan ympärillä ja hännässä, jossa karvat muodostavat töyhdön.

Alaskanmalamuutti eroaa siperianhuskystä yhtä paljon kuin työhevonen aavikon hevosista. Alaskanmalamuutti on vahvempi, kuin siperianhusky. Alaskanmalamuutti ilmaisee pikemminkin voimaa kuin nopeutta.

Alaskanmalamuutti

Alaskanmalamuutin koko vaihtelee, mutta se on aina vahvarakenteinen ja alkuperäiseen työhänsä soveltuvan näköinen. Suurena ja vahvana alaskanmalamuutti on jyhkein kaikkien pohjoisten rotujen joukossa. Uroksen säkäkorkeus on 64 - 70 cm, nartun 58 - 64 cm. Painoa on 34 - 39 kg. Pohjaväri on useimmiten harmaa tai musta ja siinä on valkoisia laikkuja.

Ystävällisellä, rauhallisella ja ihmisrakkaalla alaskanmalamuutilla on laumavaisto tallella ja siksi se vaatii perusteellista koulutusta nuoresta pitäen. Ilman tiukkaa koulutusta ja kuria laumavaisto saattaa johtaa aggressiiviseen käytökseen muiden koirien läsnäollessa.

Alaskanmalamuutti

Alaskanmalamuutti agilityradalla.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva Copyright SheltieBoy
Alaskanmalamuutti