Tunturisuden sivut

Beagle

Beagle on hyvin vanha rotu. Luultavasti jo muinaisilla kreikkalaisilla oli beaglen tapaisia koiria. Ranskalaiset normannit käyttivät beagleja jäniksenmetsästykseen jo 1000-luvulla ja he toivat niitä Englantiin vuonna 1066.

Beaglea onkin keskiajalta lähtien käytetty Britteinsaarilla jäniksen ajuemetsästyksessä, jossa metsästäjät seuraavat beaglensa perässä jalkaisin. Tässä metsästysmuodossa ei ole käytetty laisinkaan ampuma-aseita, vaan koiran tehtävänä oli purra jänis hengiltä. Jäniksen ohella beaglella on metsästetty oravia ja kaniineja.

Joskus metsästäjät kulkivat ratsastaen, ja tällöin he saattoivat kuljettaa pieniä koiriaan jopa satulalaukuissa. Tuollainen oli mahdollista siksikin, että beaglet tuolloin olivat pienikokoisempia. Niinpä ne mahtuivat jopa ratsastajien taskuihinkin, joiden on toki pitänyt olla varsin suurikokoisia.

Nykyisin beagle on suuressa osassa maailmaa metsästys-, näyttely- ja seurakoirana.Beagle on iloinen koira, jolla on sointuva, syvä haukku ja eloisa ja utelias luonne. Se on saanut nimensä ranskankielisestä sanasta begeule, joka tarkoittaa "kiljukurkkua". Nimi viittaa siihen valtavaan meteliin, jonka haukkuva beaglelauma saa aikaan. Metsästyskoirina beaglet ovat päättäväisiä ja innokkaita, ja niiden sointuvaa ajohaukkua ylistävät niin vasta-alkajat, kuin kokeneet metsästäjätkin.

Seurakoirina beaglet ovat ihastuttavia lasten leikkitovereita ja ne ovat helppohoitoisia, sillä niiden turkki kaipaa vain vähän harjaamista. Näyttelyissä ja tottelevaisuuskokeissa reippaasti ja itsevarmana toimiva beagle herättää aina ihastelevaa huomiota.

Koirakuvat

Beaglella on aina oma, miellyttävä luonteensa. Beaglen kouluttaminen ei kuitenkaan aina ole helppoa ja se vaatii johdonmukaisuutta. Beagle ei ole maailman tottelevaisin koira ja se lähtee helposti omille teilleen, koska sillä on voimakas metsästysvaisto.

Koirakuvat

Beaglen paino on 9 - 15 kg ja säkäkorkeus 33 -41 cm. Sen karvapeite on lyhyt, tiheä ja säänkestävä.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuva beagle Copyright alobos online
*Kuva beagle bluetick Copyright Wolves68450