Tunturisuden sivut

Dalmatiankoira - Dalmatinac - Dalmatian

Dalmatiankoiran historia on pitkä ja täynnä tarinoita, eivätkä rodun alkuvaiheet ole ihan varmuudella selviä. Nykyisin oletetaan kuitenkin, että dalmatiankoira polveutuu niistä koirista, joita mustalaisilla on menneinä aikoina ollut. He ovat ehkä tuoneet koirat Pohjois-Intiasta mukanaan Eurooppaan. Kroatiaan kuuluvassa Dalmatiassa tämäntyyppisiä, ilmeisesti mustalaisten tuomia koiria on ollut jo tuhansien vuosien ajan.

Dalmatiankoiraa on käytetty muunmuassa vahti- ja vetokoirana, pienriistan metsästyksessä ja seisovana lintukoirana.

Yksi dalmatiankoiran erityistehtävistä on ollut sellainen, että se on totutettu juoksemaan hevoskärryjen rinnalla. Alun alkaenhan se taittoi matkaa mustalaisten hevoskaravaanien rinnalla. Eurooppalaisetkin ottivat dalmatiankoiran mukaan matkoilleen.

Euroopan teillä hevosvaunujen rinnalla juoksevan dalmatiankoiran oli tarkoitus pelotella maantierosvoja ja osoittaa korealla ulkomuodollaan matkalaisten ylevyyttä. Ylhäisö nimittäin huomasi oitis, että tämä hieno koira oli kuin piste iin päällä heidän upeiden vaunujensa rinnalla. Siksipä dalmatiankoiraa vieläkin kutsutaan hevoskoiraksi tai vaunukoiraksi. Yhdysvalloissa dalmatiankoira jatkoi vaunukoiran tehtävissä ohjailemalla palokalustoa vetäviä hevosia. Siellä se onkin edelleen tuttu maskotti paloasemilla.

Dalmatiankoira on nykyisin toiminnanhaluisena ja vilkkaana perhekoirana suosittu koira kaikkialla maailmassa.

Dalmatiankoira

Dalmatiankoira on hyvin elinvoimainen, kestävä ja vaatii runsaasti liikuntaa. Dalmatiankoira on uskomattoman kestävä koira, joka pystyy kulkemaan kohtalaista nopeutta melkein miten kauan tahansa. Se on huomattavan jäntevä, jalo, lihaksikas ja vilkasliikkeinen. Se on älykäs ja ystävällinen ja tulee helposti toimeen myös lasten kanssa.

Dalmatiankoira

Dalmatiankoira on yksi helpoimmin tunnistettavista koiraroduista, erikoisen värityksensä ansiosta. Dalmatiankoiran pohjaväri on aina puhtaanvalkea. Ihannetapauksessa dalmatiankoiran on oltava pienten, pyöreiden, mustien taikka maksanväristen täplien peittämä. Täplät eivät saa olla yhteenkasvaneita. Lyhyt turkki on helppohoitoinen. Silmien väri vaihtelee turkin värin mukaan ja voi ruskeatäpläisellä koiralla olla jopa keltainen.

Dalmatiankoira

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Maja Dumat


Uroksen säkäkorkeus on 55 - 61 cm, nartun 50 - 58 cm. Urokset painavat 27 – 32 kg, nartut 24 – 29 kg.