Tunturisuden sivut

Irlanninsusikoira - Irish Wolfhound

Irlanninsusikoira on Irlannin kansallisrotu ja irlantilaiset ovat koirastaan hyvin ylpeitä.

Irlanninsusikoiralla on takanaan varsin vanhat sukujuuret ja siitä kerrotaan muunmuassa vanhoissa, kelttiläisissä taruissa. Muinaisgermaanisessa kirjallisuudessa irlanninsusikoirat on mainittu usein, niiden suuren rohkeuden ja erinomaisten metsästystaitojen vuoksi.

Jo antiikin roomalaiset hämmästelivät irlanninsusikoirien suurta kokoa ja äärimmäistä rohkeutta. Roomassa näistä koirista tuli suorastaan legendaarisia. Rodun arvostuksesta ja arvosta kertoo sekin, että 1100-luvulla Ulsterin kuningas tarjosi yhdestä ainoasta irlanninsusikoirasta 4 000 lehmää. Kun hänen tarjouksensa hylättiin, syttyi sota.

Suurikokoinen irlanninsusikoira on aikoinaan toiminut sotakoirana ja suurriistan, erityisesti hirven, villisian ja suden metsästyksessä. Suden metsästyksen yksi taikka kaksi irlanninsusikoiraa hoitelivat ilman ihmistäkin. Ainakin niiden tehtävänä oli jäljittää susi ja raahata se sitten kotiin näytettäväksi. Suuresta koostaan huolimatta irlanninsusikoira voi juostessaan saavuttaa uskomattoman nopeuden.

Kun Irlannin susikanta jo ammoin kuoli sukupuuttoon, oli sama sukupuutto uhkaamassa myös irlanninsusikoiraa. Rotu saatiin kuitenkin säilymään, kun kapteeni Grahamin toimesta koottiin kaikki jäljellä olleet yksilöt, joita risteytettiin skotlanninhirvikoiran, venäjänvinttikoiran ja tanskandoggin kanssa. Graham otti tämän ikianhan, irlantilaisen rodun säilymisen oikein elämäntehtäväkseen. Rotu elpyi 1870-luvulla.

Irlanninsusikoira

Irlanninsusikoira on maailman suurin koira ja suurin vinttikoirista. Täysikasvuisen uroksen säkäkorkeus on vähintään 80 cm, nartun 70 cm. Painoa on 40 – 80 kg. Koiran valtaisaa runkoa peittää harmaa, takkuinen turkki. Tällaisena irlanninsusikoira on vähintäänkin kunnioitusta herättävän, jollei peräti pelottavan näköinen, mikä ei ole ollenkaan pahitteeksi vahtikoiralle. Luonteeltaan irlanninsusikoira on hyvin rauhallinen.

Irlanninsusikoira on lihaksikas ja voimakas, mutta näyttää samaan aikaan arvokkaalta ja ihan elegantilta. Karkea karva on useimmiten harmaa, mutta se voi olla myös musta, vehnänvärinen, valkoinen, kellanruskea, punainen tai juovikas.

Irlanninsusikoira

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Gareth Da'Bell


Vaikka irlanninsusikoira voikin näyttää jopa pelottavalta, se katselee maailmaa kuitenkin tummanruskeilla silmillään varsin lempeästi, ollen samalla mitä uskollisin ja melkeinpä lapsellisen ystävällinen. Nykyisin tämä lempeä ja lapsirakas jättiläinen on lähes tyystin vain seurakoirana. Ainut vaara sen kanssa on, että se tuntuisi voivan nuolla paijaajansa hengiltä.