Tunturisuden sivut

Jackrussellinterrieri - Jack Russell Terrier

Iso-Britanniasta peräisin oleva jackrussellinterrieri on saanut nimensä kuuluisan, metsästystä harrastaneen pastori Russellin mukaan, joka kasvatti terriereitä metsästyskoiriksi. Hän kasvatti terriereitä jo opiskeluaikanaan Oxfordin yliopistossa vuonna 1819. Russellin mukaan on nimetty kolme koirarotua.

Russellin tavoitteena oli kehittää terrieri, joka oli kyllin rohkea karkottamaan ketut koloistaan ja joka kykeni myös juoksemaan hevosen perässä. Sitä ei siis kannettaisi mukana hevosen selässä satulalaukussa. Jotta terrieri mahtuu ketunkoloon, sen rinnanympärys ei saa olla yli 35 cm. Terrierissä pitäisi myös olla valkoista väriä, jotta se selkeästi erottuu ketusta, kun ne yhdessä tulla myllertävät ulos ketunkolosta. Valkoista väriä pitäisi olla vähintään 51 %, mutta mieluummin enemmänkin. Russellin kehittämän terrierityypin kantakoirana oli Trump-niminen, risteytetty terrierinarttu, jonka hän oli ostanut maitokauppiaalta.

Pastori ei jalostustoimissaan juurikaan ajatellut jackrussellinterrierin ulkonäköä, vaan perusteina olivat luonne ja ominaisuudet. Viralliseksi roduksi jackrussellinterrieri hyväksyttiin Englannissa vasta vuonna 1990.

Jackrussellinterrieri

Jackrussellinterrieriä ei ole tarkoitettu rottajahtiin, mutta se on siinäkin hyvä. Vuonna 1977 eräs englantilainen ja hänen neljä jackrussellinterrieriään pyydystivät yhtenä ainoana päivänä kanafarmilta kolme tonnia rottia!

Russellin aikojen jälkeen hänen kasvattamansa terrierit ovat sekoittuneet muiden rotujen kanssa ja siksi nämä koirat ovat nykyisin ulkomuodoltaan, rakenteeltaan ja väriltään hyvin epäyhtenäisiä. Rotua vähemmän tuntevan voi olla vaikeaa tunnistaa rotu, niin erinäköisiä tyyppejä rodusta löytyy. Ihan uudehkossa koirakirjassa jackrussellinterrierin sanotaan olevan enemmänkin tyyppi, kuin rotu ja se on pikku riiviö, jolle ovat ominaisia lyhyet ja hieman vääntyneet eturaajat.

Jackrussellinterrierin karva voi olla joko sileää ja lyhyttä tai pitkää ja karkeaa. Rodun värit ovat valkoisen ja mustan, valkoisen ja ruskean tai valkoisen, ruskean ja mustan kirjava, tai ruskea. Säkäkorkeutta on 25 - 35 cm ja painoa 5 - 8 kg.

Jackrussellinterrieri

Jackrussellinterrieri on hyvin suosittu myös seurakoirana. Vahtikoirana se on hyvin valpas ja sillä on kokoonsa nähden yllättävän kuuluva ääni, siksi se sopii vahtikoiraksikin erittäin hyvin.

Luonteeltaan jackrussellinterrierit ovat temperamentikkaita ja uteliaita. Ne ovat myös iloisia, helposti innostuvia ja uskollisia koiria. Ne ovat myös erinomaisia kotikoiria ja lasten leikkitovereita. Niillä sanotaan olevan ainutlaatuinen huumorintaju. Ne myös käyttäytyvät siististi ja ovat ihmisiä kohtaan ystävällisiä ja miellyttäviä.

Jackrussellinterrieri

Vaikka jackrussellinterrieri onkin jalostettu metsästyskoiraksi, niin suurin osa jackrussellinterrierreistä on nykyisin seura- ja harrastekoirina. Rotu on hyvin esillä sekä koiranäyttelyissä että agilityradoilla. Suomessa jackrussellinterrieri on varsin suosittu rotu, vuonna 2019 se oli kymmenen suosituimman rodun joukossa sijalla 8.

Creative Commons - Sinulla on vapaus: kopioida, levittää, näyttää ja esittää teosta.
*Kuvat - Copyright © Michael Button